Umjetnička promocija kulture i tradicije otoka Brača: ´KOGULA´akademske kiparice Sandre Nejašmić

0
2485
kogule4
Sandra Nejašmić: KOGULA

Akademska kiparica Sandra Nejašmić je još 2006. godine osnovala Udrugu za promicanje kulture i umjetnosti u Postirama na Braču. Udruga je nazvana «Kogula» po kamenim oblucima kojima su prije 105. godina Postirani popločali kalu od Rive prema crkvi sv. Ivana krstitelja, te dalje do Glavice. Udruga Kogula se bavi promicanjem kulture i umjetnosti te organiziranjem kulturno-umjetničkih manifestacija u sklopu Postirskog kulturnog ljeta kao što su likovne izložbe i kreativne radionice likovnih, lutkarskih, literarnih i dramskih predstava, kao i drugih kulturnih događanja i to ne samo tijekom ljetnih mjeseci.

Priča o Koguli počela je 1905. godine, a Sandra Nejašmić se kao umjetnica i kiparica vratila svojim bračkim korijenima te 2009. godine sa svojim suprugom, poznatim slovenskim kiparom Janezom Pirnatom odlučila živjeti u Postirama na Braču. Ovo dvoje umjetnika je životno povezala ljubav i umjetnost na poseban način. Kiparica Sandra je još prije nekoliko godina odabrala prepoznatljivi mozaik kojima su popločane glavne ulice Postira i kreativno, poštujući posebnu tradiciju ovog malog bračkog gradića, istakla upravo tao vrlo upečatljivo obilježje Postira izradivši svoje Kogule u kamenu i gipsanim odljevima. Upravo takav spoj kreacije umjetničkog talenta i postojeće tradicije je ono što bi Hrvatska trebala znati cijeniti, ne samo u svojoj turističkoj i suvenirskoj ponudi najviše kvalitete, nego i u sretnom spoju nadahnutog umjetničkog zahvata u tradicionalnoj baštini. 

kogule3 kogule

Rozete Kogula tvore prelijep mozaik izveden u bijelim kamenim oblucima koji krase ulice Postira i koje namjernika vode prema crkvi sv. Ivana Krstitelja – no Kogule imaju i još jednu važnu ulogu; po vjerovanju mještana one predstavljaju zaštitu od zla.

nejašmić1 nejašmić

Atelier kipara i supružnika Sandre Najašmić i Janeza Pirnata u Postirama na Braču

Nažalost, usprkos izložbama i promociji Kogule i Postira oko koje se svesrdno potrudila sama umjetnica, Kogule se danas još uvijek ne nalaze u obaveznoj turističkoj ponudi suvenira. Primjer Kogula s druge strane pokazuje koliko turistička i kulturna promidžba naše zemlje zaostaje za talentom i inicijativom samih umjetnika. Naime, potpisnica ovih redaka je bezuspješno tragala za Kogulom u izradi Sandre Nejašmić, sve dok nije uspostavila izravan kontakt s kiparicom Nejašmić. Žalosno je da Kogule koje je osmislila i na tržištu ponudila Sandra Nejašmić još uvijek nisu našle trajno mjesto u turističkoj i kulturnoj ponudi Postira, slikovitog i kulturnog mjestašca, koje oduševljava umjetnike, baš kao i sve one koji su imali prilike posjetiti ga. Čitava Hrvatska je mozaik prepun ovakvih bisera i dragulja kulture i tradicije koji samo čekaju biti otkriveni.

Ingrid Runtić