Analiziramo propuste ‘malog požara’ zatvora Remetinec

0
3381
19.03.2009., Zagreb - Zatvor u Remetincu. Photo: Zeljko Hladika/Vecernji list

U zatvoru u Remetincu oko 18.55 sati izbio je požar, zbog čega je jedan cijeli zatvorski odjel morao biti evakuiran, javlja Večernji list, dodajući da je požar izazvao maloljetni zatvorenik koji je premješten u drugu ćeliju, gdje je zapalio madrace.Sreća u nesreći je što se to događalo u vrijeme smjene pravosudne policije, pa su pravosudni policajci stigli brzo intervenirati te su uspjeli provaliti u ćeliju. Šestorica pravosudnih policajaca prilikom te intervencije nagutala se dima te su prevezeni u bolnicu na Jordanovac,-piše Večernji list.

Mi analiziramo razloge zapaljenja ćelije;

Prilikom zaprimanja maloljetne osobe u zatvor napravljena je velika greška, jer je stavljen u ćeliju sa punoljetnom osobom. Prilikom prebacivanja u sobu gdje je izdvojen nakon tog otkrića, odnosno da je u sobi punoljetnih osoba pretres osobe je bio očito površan. Upaljač kojim je zapalio madrace nije mu oduzet, a kontrola i obilazak ćelije tijekom smjene nije bila dovoljno česta, odnosno redovna kada je požar gašen preko 45 minuta zvanično, a u tom gašenju stradalo je 6 policajaca, nagutavši se dima, što znači da je opseg požara bio znatno veći od onog prikazanog u medijima. Ćelija je poprilično dugo gorila, ako je policija morala evakuirati cijeli odjel. Požar bi bio očito i kasnije otkriven da nije bila smjena stražara, te je tek na smjeni otkriven i logično se pitamo da li je uopće bilo policajaca na odjelu kada je toliko dugo gorio požar, a problem je bio samo jedan maloljetnik, što znači kratko vrijem u savladavanju osobe. Sam maloljetnik po pravosudnom izvoru manje je stradao nego sami čuvari?!

Nakon smrti jedne osobe u pulskom zatvoru u sobi za izdvajanje dogodio se novi incident u zatvorskom sustavu.

Maloljetnike smještamo u ustanove s objašnjenjem da na slobodi nemaju dobar nadzor, ali, na žalost, ispada da ga nemaju ni tamo – rekla je sutkinja Vrhovnog suda Lana Petö Kujundžić na  održanom skupu sudaca za mladež i stručnih suradnika zagrebačkoga Županijskog i Općinskog suda. Izneseni su podaci sramotni: u maloljetničkom zatvoru o 27 mladića brinu se samo dva odgojitelja i 22 pravosudna policajca! Isti broj odgojitelja skrbi se u Odgojnom zavodu Turopolje za njih petnaest. Suci zahtijevaju da svako dijete ima svojeg odgojitelja.

U Požegi su bila dva zahoda na njih gotovo trideset, no nakon što su tri sobe dobile svoju kupaonicu, situacija se malo popravila. U Odgojnom domu Ivanec smještaj, tvrde, također ne odgovara nužnim kriterijima. Suci, kojima očito nije svejedno kamo šalju mlade osuđenike, i za Turopolje imaju niz ozbiljnih pritužaba. O uvjetima života u zavodu kažu da “ne samo što je standard izrazito nizak i uvjeti nehumani nego i ugrožava živote kad je posrijedi sanitarni trakt”.

Osim toga, velikim problemom smatraju izoliranost Odgojnog zavoda Turopolje, koji je, podsjetimo, 1994. iz Gline trebao biti samo privremeno premješten na osamu u blizini Velike Gorice. No za uređenje, koje stoji oko šest milijuna kuna, koje uključuje odvojene paviljone za manje skupine mladića, država nikad nema novca.

HOP portal