NOVA OSOBA NA IZBORIMA-SANDA KULIĆ MAKAR:’ Besplatna pravna pomoć i ‘pametni gradovi’ su dio mog programa’

0
3648

Sanda Kulić-Makar pravnica iz zagrebačke Dubrave nije uobičajna političarka vodeće stranke države, nema je često u medijima, ali ima kod  građanina, rješava probleme i prepoznaje probleme duboko podijeljenog društva. Razgovarali smo sa njom o  društvu na prekretnici i nekim novim vjetrovima u HDZ-u.

Dolazite iz Dubrave u kojoj živite cijeli svoj život, na pola se osjećate I Sesvečankom. U Sesvetama ste proveli svoje mladenačke gimnazijske dane, tamo ste upoznali i supruga, ali i započeli svoju profesionalnu karijeru. Koliko se istok Zagreba promijenio u odnosu na te dane te može li se promijeniti na bolje I kako konkretno?

Osim novih trgovačkih centara i stambenih zgrada, malo se promijenilo. Prometna i komunalna infrastruktura je nedovoljno sređena, sportski tereni, dječja igrališta i parkovi se slabo održavaju, a ne vodi se dovoljno računa niti podupire male i srednje poduzetnike i obrtnike kojih je na području 2. izborne jedinici jako puno. Konkretno se već dugi niz godina zalažem za izgradnju Poduzetničke zone na istočnom dijelu Zagreb i želim napraviti sve kako bi gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo u ovom našem kraju doživjelo svoj uzlet i kako bi zaboravili riječ kriza od koje nas hvata „grč u želucu“. Tu je i projekt „Plavo-zelene Sesvete“ koji je pokrenula mala skupina entuzijasta, a koji se zapravo treba proširiti na cijelu Podsljemensku zonu i istok Zagreba. Kao životno bitni prtojekti za ovaj kraj su i dovršetak prometne i komunalne infrastrukture u ruralnim djelovima 2. izborne jedinice te značajna ulaganja u obnovu športskih terena, parkova te dječjih igrališta kojih je nedovoljno ili su u dobrom dijelu zapuštena i devastirana. Našim mladima moramo omogućiti zdravo odrastanje u našim kvartovima, općinama i gradovima

Pravnica ste po struci, a profesionalnu ste karijeru započeli na Općinskom sudu u Sesvetama. Pravo I vraćanje povjerenja u pravnu državu dio je vašeg predizbornog programa…

Da, iznimno mi je važno da građani vrate izgubljeno povjerenje u pravnu sigurnost i vladavinu prava. Pravo i pravda ne mogu biti različit pojam. Teško je živjeti u državi u kojoj građani ne vjeruju institucijama, pogotovo sudbenoj vlasti. Pravna sigurnost je izuzetno važna i za gospodarski razvoj jer nitko od investitora ne želi ulagati u državu gdje se zakoni često mijenjaju.

Građanima ste ponudili i besplatne pravne savjete…

Građani teško žive i nemaju dostatna sredstva za pravnu pomoć, a naravno da se svakodnevno suočavaju s različitim problemima i šumom propisa koje ne razumiju. Drago mi je ako sam makar nekolicini pomogla i činit ću to i dalje. Besplatna pravna pomoć dio je programa za koji se borim, jer smatram da bi takav način pomoći našim sugrađanima omogućio rješavanje njihovih problema mirnim putem bez sudskih postupaka i ujedno znatno smanjio zatrpanost sudova.

Majka ste troje malodobne djece, političarka ste koja obitelj stavlja na prvo mjesto, tvrdite kako političari moraju omogućiti ljudima da ne moraju birati između karijere i obitelji.

Obitelj je moje najveće bogatstvo i ne postoji ništa što bih stavila ispred njih. S druge strane, politikom želim promijeniti određene stvari u državi i konkretno pomoći našim građanima. Suludo je da u današnje vrijeme moramo birati između obitelji i karijere. Moramo se pobrinuti za dovoljne odgojne kapacitete, fleksibilno radno vrijeme te pune porodiljne naknade kako bi, posebno, majkama omogućili skladan obiteljski život, ali i uspješnu karijeru.

Svojim se izbornim programom obraćate i mladima. Što su po vama najveći problemi s kojima se susreće naša mladež?

Mladi se susreću s cijelim nizom problema. Hitno je potrebna reforma obrazovnog sustava, ali uz poštivanje svih društvenih čimbenika. Također je nezaposlenost problem koji više ne smije trpiti odgađanje jer nam je udio nezaposlenih mladih skoro najveći u Europi. Generacije mladih odlaze za boljim životom u inozemstvo i to se hitno mora promijeniti. Mladima ćemo za pokretanje posla osigurati povoljne kredite u iznosu do 350.000 kuna, a mjeru stručnog osposobljavanja proširiti i na mlade sa završenom srednjom stručnom spremom. Poslodavci će pet godina biti oslobođeni plaćanja doprinosa na plaću za zapošljavanje na neodređeno vrijeme osoba do 35. godine života.

Jednom ste prigodom izjavili: Želim za našu djecu kvalitetniji sustav predškolskog i školskog obrazovanja kao preduvjet razvoja ljudskih potencijala u Hrvatskoj. Možete li nam otkriti neke detalje kako to planirate ostvariti u vašoj izbornoj jedinici.

Djecu, učenike, studente, odgajatelje, učitelje, profesore vidim kao istinski ljudski potencijal. Unaprijeđenje sustava odgoja i obrazovanja od strateške je važnosti za Hrvatsku, hrvatski narod, kulturu i kulturni identitet. Modernizacija obrazovnog i znanstvenog sustava ključna je i za gospodarski rast. Povećanjem sredstava za obrazovanje može se relativno brzo unaprijediti cijeli sustav. Kurikularna reforma i njezin nastavak osnova su kvalitetnih promjena i modernizacije sustava odgoja i obrazovanja. Upravo zbog važnosti ove reforme u nju treba uključiti, uvažiti i pomiriti različite pristupe i mišljenja. Samo ćemo tako ovom projektu osigurati dugoročnu stabilnost i izbjeći podložnost promjenama ovisno o preferencijama političkih elita.

Ističete kako obitelji moramo vratiti dostojanstvo, od najmlađih do najstarijih. Kako pomoći našim starijim građanima? Koliko ste upoznati s problemima s kojima se u vašoj izbornoj jedinici svakodnevno suočavaju vaši stariji sugrađani/ke?

Upoznata sam s problemima naših starijih sugrađana, jer sam vrlo često na njihovim druženjima i razgovaram s njima. Ključnim smatram izmjenu mirovinskog sustava i usklađenje mirovina s rastom plaća. Ukoliko se to ne učini naši stariji će kao i do sada biti doslovno na rubovima egzistencije. Kao jako bitno tu je i zaustavljanje diskriminacije starijih osoba na tržištu rada. Znamo što se događa u realnom sektoru i kako tu prolaze starije osobe. To se mora promijeniti. Uvođenjem instituta „Nacionalne mirovine“ pomogli bismo i našim sugrađanima koji nisu u mogućnosti samostalno raditi i nemju drugih izvora prihoda.

Dobrobit i dostojanstvo hrvatskih branitelja na listi su vaših prioriteta…

Hrvatski branitelji moraju postati univerzalna vrijednost hrvatskog naroda i političke elite ih moraju prestati koristiti u dnevno-političke svrhe. Oni su pokazali svoju hrabrost kada je bilo najpotrebnije, a danas mi njima i članovima njihovih obitelji moramo pružiti dostojanstvo. Našoj djeci moramo govoriti o njihovoj žrtvi i učiti ih istinu o hrvatskom Domovinskom obrambenom ratu. Ali našim braniteljima treba pomoći i konkretnim mjerama kroz socijalno poduzetništvo i poticanje razvoja braniteljskih zadruga, zapošljavanje, povoljnim najmovima poslovnih prostora, osiguravanjem stručne i savjetodavne pomoći, potporama za projekte braniteljima poduzetnicima.

Ovih dana smo dana svjedočili nevjerovatnim uspjesima naših sportaša. Kako pomoći mladima, starima I svima onima koji se žele ili aktivno bave sportom. Morate priznati kako je velik broj sportskih terena devastiran, zapušten, nedostatan.

Kao što sam već rekla, našim sugrađanima, a osobito mladima moramo omogućiti zdravo odrastanje u našim kvartovima. Športske dvorane i tereni u većoj mjeri su zapušteni, dotrajali i neobnavljani. Mladi športski potencijali su neprepoznati, kao što smo nedavno vidjeli primjere mladih olimpijaca iz moje Dubrave, sve dok se sami o svom trošku i trošku svojih obitelji ne okite Olimpijskim zlatom. To nije poticajno okruženje i imamo pravo tražiti bolje za našu djecu.

Kultura i kulturni identitet hrvatskog naroda izgrađivao se kroz stoljeća i on predstavlja najvažniji element koji nas je homogenizirao u stoljećima bez postojanja samostalne države. Njegovo očuvanje, strateški je politički zadatak za Hrvatsku, ali I dio vašeg predizbornog programa…

Tako je, kulturne institucije i stvaralaštvo obogaćuju i nadograđuju naš kulturni identitet. Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti hrvatskog jezika kao temelja kulturnog identita i tu očekujem značajan obol Matice hrvatske. Također investicijskim projektima valja podupirati Hrvatski povijesni muzej, Hrvatski državni arhiv, Muzej domovinskog rata i iseljeništva, Hrvatsko narodno kazalište. Također financijski podupirati razvoj domova kulture, narodnih knjižnica, regionalnih kazališta i muzejskih institucija sa arhivskim spremištima. Tu su i čuvari kulturne baštine – kulturno umjetnička društva, udruge i lokalne zajednice koje koje moraju imati stalnu stručnu i financijsku podršku u radu. Posebnu pozornost treba posvetiti izdavačima, piscima, knjižnicama, sakmovima knjiga, kazalištima, moramo ulagati u moderne i edukativne muzejske postave i stimulirati rad hrvatskih i stranih umjetnika i kulturnih institucija.

Država mora podupirati moderne tehnologije i stvaranje „Pametnih gradova“. Građani stječu dojam kako nismo dovoljno iskoristili sredstva iz europskih fondova…

To je nažalost istina, prema navodima stručnjaka za vrijeme Vlade Zorana Milanovića Hrvatska je bila najlošija po iznosu sredstava koje smo povulki iz EU fondova. To se mora promijeniti. Povlačenje sredstava iz EU fondova je jamac gospodarskog napretka, naša nužnost i naša stvarnost koju moramo uspješno realizirati. Država mora podupirati razvoj „Pametnih gradova“ i korištenje digitalne i komunikacijske tehnologije kako bi se zadovoljile potrebe građana i unaprijedila učinkovitost gradskih usluga, smanjili troškovi i potrošnja energije, stvorio čišći okoliš i podigfla kvaliteta življenja.

Dio Vašeg programa je i bolja prometna povezanost ovog kraja.

Brza cesta Popovec – Marija Bistrica je prometni prioritet koji će rasteretiti istočni dio grada Zagreba i povezati ga sa svojim prirodnim zaleđem Nacionalnim svetištem Marija Bistrica. Također brza cesta otvara i mogućnost daljnjeg gospodarskog razvoja ovog kraja. Nadalje treba povesti računa i da se Hrvatske željeznice na kvalitetniji način integriraju u gradski promet grada Zagreba, okolnih područja i dalje na području cijele izborne jedinice značajnijim ulaganjima u razvoju mreže i obnovi željezničkih postaja i stajališta.

Koliko vam osobno znači ukazano povjerenje stranačkog vodstva, odnosno uvrštenje na listu kandidata 2. izborne jedinice?

 

Velika je to čast, ali i odgovornost koju ću sigurno opravdati marljivim i predanim radom u Hrvatskom saboru.

Je li vam 11 sretan broj?

 

Naravno, na pobjedničkoj listi Hrvatske demokratske zajednice sretan je bilo koji broj jer sam u prilici boriti se za bolju budućnost naših građana i naše djece.

Poruka birača…

 

  1. rujna izađite na Izbore i zaokružite listu broj 8. i na njoj kandidatkiju redni broj 11. – jer ta će jedanaestica pošteno zasukati rukave i neumorno raditi za Vas!

 

HOP PORTAL