Sramotno je grliti Vojislava Stanimirovića

0
1878

Zoran Milanović je ponovno kritizirao sadašnje vodstvo Srbije. Rekao je kako je nakon “pristojnog, uljuđenog borca za srbijanske interese Borisa Tadića” na vlast došla ekipa koja je u ratu odigrala monstruoznu ulogu. Poručio je kako s takvim ljudima ne može biti prijatelj te da neće s njima razgovarati bude li hrvatski premijer.

„Naprosto ne vidim razloga da se ljubakam s Tomom Grobarom i Vučićem“ – rekao je Zoran Milanović.

I Vojislav Stanimirović je zajedno s četnicima vrlo aktivno sudjelovao u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku, kao pripadnik pričuvnog sastava tzv. JNA na dužnosti „komandata saniteta i organizatora zdravstvene zaštite zapadnog Srema“ 1991. godine.

 

Slavica Popović, jedna od oštećenika i svjedok u sudskom postupku za počinjeni ratni zločin u Tovarniku, na Županijskom sudu u Vukovaru 12. srpnja 2011. godine pred sucem i Sudskim vijećem pod prisegom je posvjedočila, kako je nekoliko dana skrivala ranjenog supruga Marijana zajedno sa svekrvom. „Onda je došao Vojislav Stanimirović i njihova milicija po njega i odveli ga. Poslije smo doznali da je ubijen 7. listopada 1991. i zakopan na njivi prema Šidu. Danima nakon što je Marijan odveden, dr. Ljeposava Stanimirović mi je govorila kako je moj suprug u Mitrovici i da se oporavlja, a u to vrijeme već je bio ubijen.“ – svjedoči Slavica Popović.

 

Stanimirović je bio nadležan svojoj supruzi, dr. Ljeposavi Stanimirović i dr. Draganu Martinoviću, koji su u listopadu i studenom 1991. godine, kako bi zataškali pokolj u Tovarniku, izdavali lažne potvrde o načinu smrti barbarski ubijenih mještana bez pregleda tijela ubijenih. Istražujući ratni zločin i prateći suđenje postoji osnovana sumnja da su Stanimirović i njegova supruga u svojstvu svjedoka 2011. godine, dali lažne iskaze u postupku koji se vodi na Županijskom sudu u Vukovaru za ratni zločin počinjen u Tovarniku.

 

Vojislav Stanimirović, kao komandant saniteta i organizator zdravstva za Srijem,  osobno, u uniformi tzv. JNA i pod oružjem došao se uvjeriti u uspjeh akcije pražnjenja vukovarske bolnice i odvođenja ranjenika na Ovčaru,  20. studenog 1991. godine u popodnevnim satima. Ranjenici u vukovarskoj bolnici i „Borovo Commercu“ bili su u njegovoj nadležnosti.

 

Novinarka Karolina Vidović Krišto i povjesničar Josip Jurčević su Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, u srpnju 2013. godine, podnijeli kaznenu prijavu zbog kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava protiv Vojislava Stanimirovića, a slučaj je preuzeo zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak.

 

Za Udrugu dr. Ante Starčević – Tovarnik

Antun Ivanković, predsjednik