HOP

EKSKLUZIVNO: KOJA JE VEZA IVE JOSIPOVIĆA, NAŠE ELITE I TVRTKE ´VERSO´KOJA IMA PROMET OD PREKO 100 MILIJUNA KUNA GODIŠNJE?

Društvo VERSO d.o.o. za poslovne usluge osnovano je 2002. godine u Zagrebu gdje je upisano u registar Trgovačkog suda, a sjedište društva nalazi se u Horvatovoj 80A. Radi se o mrežnim tehnologijama; VERSO je usredotočen na dizajn, implementaciju i upravljanje naprednim ICT servisima koji podupiru poslovni model korisnika, njihovu vlastitu poslovnu viziju, ciljeve i razvoj ključnih sposobnosti. Toliko stoji u opisu poslovanja i ciljeva tvrtke.

Tvrtka VERSO radi u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Turskoj, Kosovu i Srbiji te diljem svijeta za pružatelje usluga u telefoniji, implementaciji i održavanju sistema za operatere. VERSO se može pohvaliti s više desetaka sponzorstava i donacija između kojih se ističu ona za Motovunski festival filma, Croatian Open Umag i Jazz festival u Sarajevu. Mrežne tehnologije VERSO posluju i s klijentima u energetici, nafti i plinu, kao što je hrvatski HEP i Tifon. Brojna su područja i raznorodni klijenti za koje radi VERSO: s bankama u financijskom sektoru kao HYPO (danas Addiko banka), Partner banka, Reiffeisen, Unicredit te čak s FINA-om. VERSO posluje s Auto Zubakom i Hrvatskim autocestama u sektoru transporta, s Vladinim tvrtkama kao Hrvatske vode, CARNet i Regos, Valamarom u turizmu, Agrocorom i Oktal Pharmom u poduzetništvu; s medijima kao HRT-om, Aljazeerom i K1 Tv u BiH; Konzumom i Brodokomercom u trgovini, u sektoru proizvodnje s TDR-om te s BCI u području nekretnina.

Jedino ime koje se pojavljuje u javnosti vezano uz tu čudotvornu tvrtku je Mladen Tabak, koji je ujedno osnivač i član uprave, odnosno direktor VERSO d.o.o. Interesantno je da je ovo društvo koje je osnovano Društvenim ugovorom 2002. godine upisano s temeljnim kapitalom od 7 milijuna kuna koje su u cijelosti uplaćene u gotovini. Usprkos dugotrajnoj svjetskoj krizi koja je započela 2007. godine, VERSO bilježi strelovit uspon u prvih 10 godina nakon osnutka. 2002. godine je promet iznosio 1,2 milijuna kuna i neto dobit od četvrt milijuna kuna, a deset godina kasnije tvrtka je narasla na promet od 117,3 milijuna kuna i dobit od 4,25 milijuna kuna. Paralelno joj je izvoz skočio za šest puta na 79,7 milijuna kuna. VERSO je u deset godina od jednog ureda sa 7 zaposlenih narastao u respektabilnu kompaniju s 112 zaposlenih i 8 ureda u pet zemalja regije te poslovnim referencama u 57 telekoma u 31 državi od V. Britanije do Japana te od Švedske do Egipta sa 139 korisnika u 38 zemlja.

Navodno je Ivo Josipović suvlasnik te tvrtke, no njegovo ime, kao ni imena dioničara se ne pojavljuju u javnosti. Dobro obaviješteni izvori tvrde da je VERSO sponzorirao kampanju Ive Josipovića. Umreženost tvrtke VERSO u svim segmentima poslovanja, gospodarstva i državnih tvrtki, kao i rasprostranjenost njezinih klijenata od Vlade do banaka upućuje na dobre veze te je više nego povoljna za uspješno pranje novca. Ukoliko je to istina, nedvojbeno se radi o umiješanosti hrvatskih udbaških političkih elita. Jedino one su u stanju osigurati nesmetan protok tako velikog novca u čitavom “regionu”. Pitanje je samo; čiji je to novac?

Čudotvorna tvrtka VERSO uspjela je povezati teleoperatere, energente, Vladu i privredu zemlje koja ekonomski propada, dok sama tvrtka VERSO ekonomski prosperira u cijeloj regiji.

HOP portal