HOP

U Dubajiu gori legendarni neboder, SAD istražuje financijske veze Trumpa i Rusa, u Australiji je spriječen napad ISIS-a

Danas u petak došlo je do požara u Marini Torch, 79-godišnjem neboderu u Dubaiju koji se smatra jednom od najviših zgrada na svijetu.
Velike vatrogasne snage pozvane su na mjesto događaja i uspjele su kontrolirati vatru bez žrtava nakon što su svi stanari evakuirani.

Trump u nemilosti

Posebni savjetnik Robert Mueller, koji je imenovan za istraživanje ruskog uplitanja u predsjedničke izbore 2016. godine, bavi se financijskim vezama između suradnika SAD-a Donald Trump i Rusa.
Prema izvještaju, istraga o Trumpovoj financijskoj mreži mogla bi omogućiti stvarne dokaze koji bi doveli do potencijalnog progona, a ne upitnih dokaza o sastancima ili sporazumima. Tijekom razgovora s New York Timesom, Trump je upozorio Mueller da su njegove financije crvena crta koju ne treba prelaziti.
“Predsjednikov vanjski zastupnik nije primio nikakve zahtjeve za dokumentaciju ili informacije o tome”, izjavio je Trumpov odvjetnik Jay Sekulow. “Svaki upit od posebnog istražitelja koji nadilazi mandat koji je naveden u imenovanju  protivi se Trump.” Još jedan od Trumpovih odvjetnika izjavio je AP-u kako ne vjeruje da je predsjednik pod istragom.

U Australiji ISIS
Australska policija navela je kako je terorist ISIS-a na visokoj razini uputio skupinu australskih muškaraca o tome kako izgraditi improvizirani eksplozivni uređaj kako bi se zaustavio let Etihad Airwaysa. Zračna tvrtka pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i nalazi se u Abu Dhabiju.
Teroristička ćelija planira izvršiti napad 15. srpnja, ali nije uspjela dobiti uređaj putem zračne luke. Još uvijek nije jasno što je točno spriječilo da ćelija dobije uređaj iza kontrolnog brojača. Policija u Sydneyu podnijela je optužnice protiv dvojice osumnjičenih za razna kaznena djela terorizma. Dvojica osumnjičenika uhićena su tijekom istrage, od kojih je jedan pušten.
Prema izvješćima, moguće je da je još jedan teroristički napad bio zaustavljen. Nakon što je početni plan propao, teroristička ćelija pokušala je stvoriti uređaj za kemijsku disperziju koji bi oslobodio toksični vodikov sulfid. Plan je, međutim loše napravljen.

“Vodikov sulfid je vrlo teško napraviti”, izjavio je zamjenik povjerenika australske Federalne policije Michael Phelan. “Bile su proizvedene  kemikalije, ali daleko smo od toga da imaju funkcionalnu kemijsku disperziju”.

“Ovo je jedan od najsofisticiranijih pokušaja koji je ikad pokušan na australskom tlu”, dodao je Phelan. “Da nije bilo velikog rada naših obavještajnih agencija i provedbe zakona u vrlo kratkom vremenu, imali bi u ovoj zemlji katastrofalni događaj.”

HOP