Privatne kompanije moći će privatizirati vodovod, ostale resurse, preko Europske komisije koja kontrolira rad lokalne uprave!

0
3353

Europska komisija će dobiti pravo veta na odluke jedinica lokalnih samouprava u vezi upravljanja energetikom, vodoopskrbom, zdravstvom, javnim dobrima i svim drugim uslugama.

U praksi to znači da gradska ili županijska vijeća, na primjer u Hrvatskoj, mogu odlučiti da odbiju ponudu strane privatne kompanije i da ne privatiziraju vodovod, a Europska komisije će moći poništiti tu odluku.

Postoji vrlo malo vremena za djelovanje, a pitanje je izuzetno zabrinjavajuće, jer prijedlog može fundamentalno potkopati i promijeniti lokalnu demokraciju i sudjelovanje građana u odlukama na razini EU, kao i sposobnost lokalnih vlasti da donose odluke interesu javnosti i zajednica koje predstavljaju.

U posljednjem pokušaju da se zaustavi ovaj prijenos ovlasti tijela lokalne uprave na Europsku komisiju, i to o najvažnijim pitanjima, 14. veljače je rumunjskom predsjedništvu EU poslano otvoreno pismo s popisom od 160 potpisnika. To je više nego dvostruko više od broja u odnosu na 14. studenoga 2018. godine, kada je apel prvi put prvi put poslana odlazećem austrijskom predsjedništvu EU.

Na listi potpisnika nema nijednog čelnika općina ili županija iz Hrvatske, nijedne političke organizacije, nevladine udruge ili bilo kakve udruge civilnog društva. Jedini potpis na apelu je onaj hrvatskog Instituta za političku ekologiju (Institute for Political Ecology).-piše portal Logično.

Primičemo se orvelovskoj državi poput SSSR-a sa znatno opasnijim mehanizmima ometanja demokracije.

HOP