HOP

Prekomjerni broj smrtnih slučajeva koji nisu uzrokovani kovidom popeo se na 15 300 u 17 tjedana

Misteriozni val srčanih smrti sve veći

Prekomjerni broj smrtnih slučajeva koji nisu uzrokovani kovidom popeo se na 15 300 u 17 tjedana

 

mr.sc. Arna Šebalj – znanstvene vijesti

Nastavljamo  s najnovijim  znanstvenim vijestima.                                                  Zahvaljujem na pomoći našim znanstvenicima.

 

U Engleskoj i Walesu je u 17 tjedana od 23. travnja registrirano 15 357 viška smrtnih slučajeva koji nisu povezani s Covidom, prema najnovijim službenim podacima Ureda za nacionalnu statistiku, objavljenim u srijedu. To je 9,5% više od očekivanog, na temelju prosjeka u prethodnih pet godina kako izvještava Will Jones 1.09. ove godine

 

https://dailysceptic.org/2022/09/01/excess-non-covid-deaths-top-15300-in-17-weeks-as-mysterious-wave-of-heart-deaths-continues/

 

U tjednu koji je završio 19. kolovoza, posljednjem tjednu za koji su podaci dostupni, u Engleskoj i Walesu registrirana su 10.982 smrtna slučaja, što je 1.719 (18,6%) iznad petogodišnjeg prosjeka za taj tjedan.

Od toga je 551 navelo COVID-19 u smrtovnici kao doprinosni uzrok, a 354 spomenulo je COVID-19 kao temeljni uzrok, ostavljajući 1.365 smrtnih slučajeva koji imaju drugi temeljni uzrok.

Daily Skepticu praćena je moguća korelacija između proljetnog uvođenja četvrte doze docjepljivanja među starijima od 75 godina u Engleskoj i vala od preko 15.300 smrtnih slučajeva koji nisu povezani s Covidom, a koji su trenutno neobjašnjivi. Istraživač cjepiva dr. Theo Schetters istaknuo je sličnu korelaciju u Nizozemskoj i izrazio zabrinutost da bi cjepiva mogla pridonijeti smrti. Korelacija u Engleskoj i Walesu, koja je bila izrazita tijekom proljeća i ranog ljeta, nije se nastavila, budući da je broj smrtnih slučajeva ostao visok dok su doze docjepljivanja smanjene. Ovo može biti pokazatelj oštećenja cjepivom, možda u kombinaciji s učincima prethodne infekcije Covidom ili djelovanjem drugog uzroka.

 

Slika je zapravo gora nego što se čini jer nakon 148.000 viška smrtnih slučajeva u  protekle dvije i pol godine možemo očekivati značajnu količinu pomicanja smrtnosti (opaska autora: radi se o , pomaku mortaliteta koji se javlja neposredno nakon razdoblja viška smrtnosti (tj. više umrlih od očekivanog)      gdje slijedi razdoblje deficita smrtnosti. Obično se može pripisati epidejimama i pandemijama, posebno pandemije gripe, te zbog gladi ili rata tako da bi trebalo biti manje umrlih nego što je normalno.

S druge strane, starenje stanovništva donekle će ublažiti taj učinak. Nakon dobrodošle intervencije oxfordskog profesora Carla Heneghana, Vlada je sada rekla da istražuje što se krije iza neuobičajene razine smrti. Međutim, cjepiva još nisu spomenuta kao mogući čimbenik koji doprinosi, unatoč tome što su smrtni slučajevi većinom kardiovaskularne prirode a cjepiva imaju poznate štetne učinke na srce i krvožilni sustav. Teško je vidjeti kako se cjepiva mogu isključiti bez odgovarajuće istrage podataka o osobi prema statusu cijepljenja, kao i obdukcije provedene imajući na umu mogućnost oštećenja cjepivom. Činjenica da smrtnost od raka nije natprosječna ide u prilog pretpostavci da je glavni uzrok smrti uskraćivanje pristupa zdravstvenoj skrbi tijekom pandemije. Potrebna je odgovarajuća istraga, koja uzima u obzir mogućnost da šteta od cjepiva pridonosi trendu.

Studija koju je vodio dr. Peter Doshi, urednik BMJ-a, koja je analizirala podatke iz ispitivanja Covid mRNA cjepiva i otkrila da postoji veća vjerojatnost da će vas cjepiva staviti u bolnicu zbog ozbiljnih nuspojava nego da će vas držati vani tako što će vas zaštititi od Covida, sada je recenzirana i objavljena u Vaccineu.

Prekomjerna smrtnost u Njemačkoj 2020-2022

Christof Kuhbandner je sa suradnicima objavio preprint studiju o povećanoj smrtnosti u Njemačkoj

https://www.researchgate.net/publication/362777743_Excess_mortality_in_Germany_2020-2022?channel=doi&linkId=62fe63f3aa4b1206fabd1586&showFulltext=true

[accessed Sep 03 2022]. Ova studija procjenjuje utjecaj COVID-19 na smrtnost. Očekivani broj smrtnih slučajeva izračunava se korištenjem tablica životnih razdoblja koje daje Savezni ured za statistiku Njemačke i faktore dugovječnosti generacijskog životnog vijeka koje je pružilo German Association of Actuaries.

Osim toga, očekivani broj umrlih izračunava se za svaki mjesec zasebno i uspoređuje s promatranim brojem, dajući mjesečni razvoj porasta (viška) mortaliteta. Konačno, ispituje se porast mrtvorođenih u godinama od 2020. do 2022. U 2020. promatrani broj umrlih bio je blizu očekivanog broja s obzirom na empirijsku standardnu devijaciju. Nasuprot tome, u 2021. promatrani broj smrtnih slučajeva bio je dvije empirijske standardne devijacije iznad očekivanog broja. Visoki prekomjerni mortalitet u 2021. bio je gotovo u potpunosti posljedica povećanja broja umrlih u dobnim skupinama između 15 i 79 godina i počeo se akumulirati tek od travnja 2021. nadalje. Sličan obrazac smrtnosti primijećen je za mrtvorođenu djecu s porastom od oko 11 posto u drugom kvartalu 2021.

Nešto se moralo dogoditi u travnju 2021. što je dovelo do naglog i trajnog porasta smrtnosti u dobnim skupinama ispod 80 godina.

Takav mortalitet nije primijećen tijekom pandemije COVID-19.

HOP