Kina prestigla Njemačku u proizvodnji vozila, Brazil i Argentina idu prema zajedničkoj valuti, a dolar više neće biti mjerilo u prodaji nafte

0
5953

Kina smanjila razliku u odnosu na Japan nakon što je 2022. izvoz automobila nadmašio Njemačku s povećanjem od 54,4 posto na 3,11 milijuna vozila.
Izvoz je činio 11,5 posto ukupne kineske proizvodnje od 27 milijuna vozila u 2022., prema udruzi proizvođača.

Isporuke električnih automobila porasle su 120 posto na godišnjoj razini na 679.000. Kina je prestigla Njemačku i postala drugi najveći svjetski izvoznik automobila nakon što je izvoz  skočio za 54,4 posto na godišnjoj razini na 3,11 milijuna vozila u 2022., prema Kineskom udruženju proizvođača automobila (CAAM).
Nacija se također približava obujmu izvoza Japana i vjerojatno će osvojiti titulu najvećeg svjetskog izvoznika automobila u sljedećih nekoliko godina, kažu analitičari. Električni automobili postaju sve zanimljiviji?

Saudijska Arabija – je otvorena za razgovore o trgovini u valutama koje nisu američki dolar, na tržištu nafte,  rekao je ministar financija kraljevine.

“Nema nikakvih problema s raspravom o tome kako rješavamo naše trgovinske aranžmane, je li to u američkim dolarima, je li to euro, je li saudijskom rijalu”, rekao je Mohammed Al-Jadaan za Bloomberg TV u utorak u intervjuu u Davosu .

 

Kraljevstvo također raspravlja sa Svjetskom bankom i drugim institucijama o tome kako može  “kreativnije pružiti  potporu” Pakistanu, rekao je ministar.

Saudijska Arabija također “pruža veliku potporu Egiptu i mi ćemo to nastaviti – ne izravno samo kroz grantove i depozite, već i kroz ulaganja”, rekao je Al-Jadaan.

Ray Dalio -(američki financijer) najavio je kraj ere svjetskog poretka kojim dominira dolar.

Doba svjetskog poretka kojim dominira dolar i globalizirane ekonomije prolazi. Sada velike sile i njihovi saveznici formiraju ekonomske, financijske i vojne blokove. SAD, Europa i Japan nagomilali su vrlo velike dugove i razvili ovisnost o svojim središnjim bankama koje tiskaju novac za kupnju državnog duga. Rastuća monetizacija duga značit će da će vlasnici dužničke imovine dobiti loše povrate prilagođene inflaciji”, rekao je.

Umjesto toga, preporučio je ulaganje u zemlje koje imaju stabilne financijske sustave, nemaju ozbiljne unutarnje sukobe. Prije svega istaknuo je zemlje jugoistočne Azije, poput Indonezije i Vijetnama, kao i Indiju. “Oni koji žele globalizaciju sada će gledati dalje od Sjedinjenih Država, Kine i Europe”, rekao je Dalio.

Brazil i Argentina će razviti jedinstvenu valutu

U bliskoj budućnosti zemlje će objaviti početak rada na jedinstvenoj valuti, a druge zemlje Latinske Amerike bit će pozvane da se pridruže projektu. Brazil predlaže da se nova valuta nazove “Sur”. Virus Eura širi se latinskom amerikom. Uvođenjem zajedničke valute vodi bržoj digitalnoj monetizaciji i kontroli stanovništva.

 

Zapovjednica Južnog zapovjedništva Laure Richardson  opisuje kako se Washington natječe s Kinom u Latinskoj Americi za elemente rijetke zemlje, litij, naftu, bakar, zlato, Amazonu i slatku vodu . Kontrola novca i resursa polako zaokružuje latinsku ameriku, što vodi prema kontroli na globalnoj razini, koju vode vodeći bankari svijeta.

 

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal