Ljubčo Georgievski: Čini se da, da biste bili pravi Makedonac, morate mrziti Bugare

0
1019

Njemački Bundestag donio je rezoluciju 15. lipnja. “Pristupanje Sjeverne Makedonije Europskoj uniji je u interesu Njemačke i Europske unije”, uvjeren je Thomas Hacker, zastupnik Slobodne demokratske stranke. Ističe da provedba kompromisa ne ugrožava makedonski jezik, kulturu i identitet.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski pozdravio je rezoluciju definirajući je kao “nedvosmislenu podršku pristupanju Sjeverne Makedonije EU sa svojim identitetom, jezikom, kulturom i poviješću kao dijelom ukupnog mozaika europske kulture”.

“Čini se da, da bi bio pravi Makedonac, moraš 100 posto mrziti Bugare, čak i na vlastitu štetu.”

Ovo je na svom Facebook profilu napisao bivši premijer Sjeverne Makedonije Ljubčo Georgievski.

Dodaje da je rezolucija njemačkog parlamenta o afirmaciji makedonskog identiteta, jezika i kulture po formatu, sadržaju i međunarodnoj težini “jednaka onoj Kominterne iz 1934. godine”.

Georgievski podsjeća da su takve akte donijele Titova Jugoslavija i Bugarska za vrijeme Georgija Dimitrova – “manje međunarodne važnosti, ali od posebne važnosti za makedonski narod”.

“Dakle, makedonski narod je već ušao u Guinnessovu knjigu rekorda za ovu vrstu specifičnog prepoznavanja identiteta”, napisao je.

Bivši premijer Sjeverne Makedonije precizira da se takvim dokumentima ne mogu pohvaliti “ni sami Nijemci, ni Englezi, Francuzi, Talijani, Amerikanci ili Kanađani”.

-Sada me ne može iznenaditi omalovažavanje i ignoriranje ove rezolucije od strane svih ovih branitelja makedonskog identiteta. Odjednom se pokazalo da ona nije bitna? Čini se da, da bi bio pravi Makedonac, moraš 100 posto mrziti Bugare, čak i na vlastitu štetu”, objašnjava.

Tek 1944. Uspostavljen je makedonski jezik, a pitanje je pravo, kojim jezikom su do tada govorili Makedonci?

Prisvajanjem Srbije Makedonaca i komadanje od Albanaca  je počelo, trenutkom micanja Makedonaca od Bugara. Bugari smatraju i povijesno i jezično da su Makedonci tek pokrajna Bugarske državnosti. Uspoređuju kao kod nas slavonce  i njihovu pripadnost Hrvatima.

Igor Drenjančević

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal