Sud Europske unije

0
324

Sudu Europske unije

Sud usko surađuje sa svim sudovima država članica, koji su redovni sudovi nadležni za primjenu prava Unije. Kako bi osigurali učinkovitu i ujednačenu primjenu zakonodavstva Unije te izbjegli različito tumačenje prava, nacionalni se sudovi mogu, a katkad i moraju, obratiti Sudu sa zahtjevom za pojašnjenje tumačenja prava Unije da bi mogli, na primjer, provjeriti usklađenost svojeg nacionalnog zakonodavstva s pravom Unije. Zahtjev za prethodnu odluku također se može odnositi na provjeru valjanosti akta koji su donijele institucije Unije.

Sud na zahtjev ne odgovara tek davanjem mišljenja već donosi presudu ili obrazloženo rješenje. Nacionalni sud koji se obratio Sudu obvezan je držati se danog tumačenja u predmetu o kojem odlučuje. Presuda Suda na isti način obvezuje i ostale nacionalne sudove koji razmatraju jednak problem.

U okviru prethodnih pitanja svaki građanin Unije također može zatražiti pojašnjenje odredaba prava Unije koje se na njega odnose. Naime, iako zahtjev za prethodnu odluku može uputiti samo nacionalni sud, sve stranke u postupku pred tim sudom, države članice i institucije Unije mogu sudjelovati u postupku pokrenutom pred Sudom. Više važnih pravnih načela Unije proglašeno je upravo na temelju prethodnih pitanja, koja su u nekim slučajevima postavili nacionalni prvostupanjski sudovi.

Tužba zbog povrede obveze

U postupku pokrenutom ovom tužbom Sud može nadzirati poštuju li države članice obveze koje imaju na temelju prava Unije. Pokretanju postupka pred Sudom prethodi prethodna faza postupka koju pokreće Komisija i u kojoj se državi članici daje mogućnost da odgovori na pritužbe koje su joj upućene. Ako taj postupak državu članicu ne potakne na otklanjanje povrede, tada se pred Sudom može podnijeti tužba zbog kršenja prava Unije.

Tužbu može podnijeti Komisija, što je u praksi i najčešći slučaj, ili država članica. Ako Sud utvrdi povredu obveze države članice, ta država ju je dužna otkloniti bez odgode. Ako se Komisija ponovno obrati Sudu u istom predmetu, a Sud utvrdi da predmetna država članica nije postupila u skladu s presudom, on ima pravo naložiti plaćanje paušalnog iznosa i/ili novčane kazne. Međutim, ako Komisija nije bila obaviještena o mjerama prenošenja direktive u nacionalno zakonodavstvo, tada Sud može, na prijedlog Komisije, već u prvoj presudi kojom je utvrđena povreda prava Unije predmetnoj državi članici odrediti plaćanje novčane kazne.

Nada Landeka

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal