HOP

Washington tvrdi da je Vulin umiješan u navodnu međunarodnu trgovinu drogom

Rusi kupuju restorane i otvaraju firme u Beogradu – srpski tisak govori o “ruskoj invaziji”. Nisu svi u zemlji oduševljeni novim susjedima. DNK Beograda se mijenja pod ruskim utjecajem..

U Srbiji živi oko 200.000 Rusa, a oko 30.000 njih ima boravišnu dozvolu. Oni su dobrodošli u zemlju sve dok se ne izjasne protiv Putinove politike. Ako su imigranti ne iznose političke stavove u javnosti, srbijanske vlasti ih ostavljaju na miru.

U protivnom se, međutim, na Ruse gleda kao na sigurnosnu prijetnju.

Skoro 7.000 tvrtki Rusa u Srbiji

Rat u Ukrajini odavno je postao sporedna tema za medije u Srbiji, ali je “invazija Rusa” sve više na naslovnicama novina, piše dopisnik TAC-a iz Beograda Andrej Ivani: “Rusi kupuju objekte u Beogradu i Novi Sad” – najavljuje jedan naslov “Rusi dižu stanarine”, drugi izvještava, a treći da je “u Srbiji registrirano blizu 7.000 ruskih tvrtki”.

Vjerojatno ne bi bilo pretjerano reći da se DNK Beograda mijenja pod ruskim utjecajem. Međutim, srpski mediji objavili su druge naslove poput: “Rusi i Ukrajinci zajedno demonstrirali u Srbiji protiv rata”, “Ruskim mirovnim aktivistima zabranjen ulazak u Srbiju”.

Novi susjedi

Rusi su novi susjedi – oni su konobari, kozmetičari, novi vlasnici restorana i nova konkurencija srpskom IT sektoru. Gdje god Rus otvori frizerski salon ili restoran, ruske mušterije odmah hrle k njemu. Srpski i ruski jezici su slični, ali očito većina Rusa radije komunicira s frizerom na svom maternjem jeziku.


Sve veći broj ruskih imigranata izaziva nelagodu kod mnogih Srba, a mnogi novopridošli Rusi žale se da ih sugrađani Srbi doživljavaju kao “kasicu” iz koje se mora iscijediti sve do zadnje pare, piše portal “Bloomberg Adria”. , prenosi TAC.

Sa stajališta Zapada, većina Rusa u Srbiji su “dobri Rusi” – protivnici rata protiv Ukrajine, kritičari Kremlja, demokratski orijentirani ljudi, više naklonjeni zapadnoj kulturi nego vrijednostima koje propagira Moskva.
Beograd ne podržava sankcije Moskvi

Srbija i dalje održava izuzetno prijateljske odnose s Rusijom i nije uvela sankcije protiv Moskve. A Vladimir Putin iznimno je popularan među Srbima. Uz majice s likom ratnih zločinaca iz ratova u bivšoj Jugoslaviji, koje neki Srbi smatraju herojima, na pješačkoj zoni “Knjaz Mihail” u Beogradu prodaju se i one s likom ruskog predsjednika. Za odnose Srbije s Rusijom govori i činjenica da je šef tajne službe Aleksandar Vulin, jedan od najbližih ljudi od povjerenja predsjednika Aleksandra Vučića, nedavno pod sankcijama SAD-a.

Washington tvrdi da je Vulin umiješan u navodnu međunarodnu trgovinu drogom te da podržava “maligne ruske akcije” koje ugrožavaju sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana. Zato se malo tko iznenadio činjenicom da je u srpnju ruskom aktivistu i Putinovom protivniku Petru Nikitinu odbijen ulazak u zračnu luku u Beogradu.

Prednost imaju Rusi koji šute

Prema Ustavu Srbije, stranci koji žive u Srbiji imaju ista prava kao i Srbi. Ali to se očito odnosi samo na određene ljude. Bogati Rusi koji šute mogu računati i na srpsko državljanstvo. Od početka godine već 43 Rusa imaju srpsku putovnicu, piše Tageszeitung.

Vize za Ruse po ubrzanom postupku

Međutim, takvo ponašanje već dugo izaziva zabrinutost u Bruxellesu. Europska komisija je u više navrata izrazila zabrinutost zbog prakse Beograda da državljanima Rusije dodjeljuje državljanstvo po ubrzanom postupku, podsjeća njemački magazin “Focus”. Razlog je što im to omogućuje bezvizni ulazak u schengenski prostor. Glasnogovornik Komisije pozvao je Srbiju da preispita svoju politiku prema Moskvi i prestane davati državljanstva po ubrzanom postupku. Publikacija precizira da još nije jasno koje će korake EK poduzeti ako se to ne dogodi.

I.D.

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal