HOP

Hodočašće iz Generalskog stola u Međuvođe, mjesto jugokomunističkog zločina i stradanja Hrvata

MEĐUVOĐE

Hodočašće iz Generalskog stola u Međuvođe, mjesto jugokomunističkog zločina i stradanja Hrvata nakon Drugog svjetskog rata.

Na šumskim prostorima zvanim Međuvođe, između riječica Sušice i Globornice, u šumi Lužanjak u kolovozu 1945. pogubljeno je oko 2 000 (dvije tisuće) hrvatskih vojnika i civila, povratnika s Blajburškog polja i Križnog puta. Svi su oni dopremani noću vlakom iz logora Dubovac u Karlovcu ispred porušenog mosta na Globornici između sela Škerići i Vucelići te odatle u kolonama odvedeni do jama na nepristupačnim i poroznim mjestima, i u većini slučajeva likvidirani tako što su zaklani nožem. Dio tih jama nakon pokolja je zatrpan.

Ovo je još jedno prešućeno komunističko zlodjelo za se koje domoljubni Hrvati iz Generalskog stola, Duge Rese i Senja već godinama trude da ne bude zaboravljeno, kako se ne bi ponovilo.

Misu je držao vlč. Mario Kralj.

U ovom tridestprvom uzastopnom hodočašću održanom 16. rujna 2023. sudjelovao je i poglavar Hrvatske pravoslavne crkve arhiepiskop †Aleksandar.

Bože duhova i svakoga tijela, koji si smrt satro i đavola pobijedio, i život svijetu Tvome darovao. Ti sam Gospode, upokoj duše usnulih slugu Tvojih: svih ubijenih kod mjesta Međuvođe u šumi Lužanjak i u svim jamama i na svim križnim putovima, svih onih poginulih za Hrvatsku u obrani od napada JNA u razdoblju 1941 – 1945 kao i 1991 – 1995 i svih onih, koji su se borili protiv propalog komunističkog režima u mjestu svjetlom, u mjestu cvjetnom, u mjestu odmora, gdjer nema boli, tuge i uzdaha. Svaki grijeh što su učinili riječju, djelom ili mišlju, Ti im kao Bog oprosti, jer nema čovjeka koji živi, a da ne griješi. Ti si jedini bez grijeha, pravda je Tvoja vječna, a riječ je Tvoja istina.

VJEČNI IM SPOMEN!

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal