HOP

Humična kiselina djeluje kao prirodni protuotrov od grafena

Huminska kiselina djeluje kao prirodni protuotrov za grafen reguliranjem translokacije nanomaterijala i metaboličkih tokova in vivo
Istraživanja povezana s grafenom brzo su se intenzivirala u širokom rasponu disciplina, ali nekoliko je studija ispitivalo rizike ekosustava, posebice fitotoksičnost. Ova studija otkrila je da grafen značajno inhibira brojnost korijena pšenice i biosintezu klorofila te je promijenio morfologiju izdanaka. Huminska kiselina (HA), sveprisutni oblik prirodne organske tvari, značajno je (P < 0,05) ublažila ovu fitotoksičnost i obnovila oštru morfologiju vrhova izdanaka. I grafen i grafen-HA prebačeni su iz korijena pšenice u izdanke i pronađeni su u citoplazmi i kloroplastima. HA je povećao neuređenu strukturu i površinske negativne naboje te smanjio agregaciju grafena. HA je povećao skladištenje grafena u vakuolama, što potencijalno ukazuje na učinkovit put detoksikacije. Grafen je povećao sadržaj kadaverina, alkana, glikonske kiseline i akonitske kiseline, što je uvelike pridonijelo uočenoj fitotoksičnosti. Suprotno tome, inozitol, fenilalanin, ftalna kiselina i oktadekanoinska kiselina su pojačano regulirani grafen-HA. Analiza metaboličkog puta otkrila je da smjer metaboličkih tokova upravlja nanotoksičnošću. Ovaj rad predstavlja inovativni koncept da HA djeluje kao prirodni protuotrov za grafen regulirajući njegovu translokaciju i metaboličke tokove in vivo. Ovo je znanje ključno za izbjegavanje precjenjivanja rizika od nanomaterijala i može se koristiti za kontrolu kontaminacije nanomaterijala.

Izvor stranica vlade SAD 2014. Godine

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal