Bolesti koje mačke mogu prenijeti na ljude

0
194

Često se podcjenjuje aspekt suživota s ovim mačkama: bolesti koje se prenose na ljude, poznate kao zoonoze. Iako nisu vrlo česti, važno je spriječiti i adekvatno upravljati suživotom. Bolesti koje mačke prenose na ljude Toksoplazmoza: prikriveni parazit Među najpoznatijim bolestima je toksoplazmoza, koju uzrokuje parazit Toxoplasma gondii, a koja se mačjim izmetom može prenijeti na ljude. Simptomi su često blagi ili odsutni kod zdravih odraslih osoba, ali infekcija može biti ozbiljna kod trudnica i osoba oslabljenog imuniteta. Ljutnja: drevna prijetnja Bjesnoća je smrtonosna virusna bolest koja zahvaća živčani sustav. Iako je rijedak u razvijenim zemljama zahvaljujući cijepljenju, mačke ga mogu zaraziti i prenijeti na ljude putem ugriza ili ogrebotina. Bartoneloza ili “bolest mačjeg ogreba” Ova bakterijska infekcija prenosi se na ljude kroz ogrebotine ili ugrize. Uzrokuje crvenilo i oteklinu na zahvaćenom području i može dovesti do ozbiljnijih komplikacija ako se ne liječi pravilno. Ringworm: zarazna gljivica Ringworm nije, kao što naziv može sugerirati, parazit, već gljivična bolest koja zahvaća kožu, krzno i, rijetko, nokte. Manifestira se kao okrugle mrlje bez dlake na životinjama i kožne lezije na ljudima. Trakavice i drugi unutarnji paraziti Mačke mogu nositi parazite poput trakavica, koji se mogu prenijeti na ljude ako dođu u kontakt sa zaraženim buhama koje često djeluju kao prijenosnici.

Bartoneloza ili “bolest mačjeg ogreba” Ova bakterijska infekcija prenosi se na ljude kroz ogrebotine ili ugrize. Uzrokuje crvenilo i oteklinu na zahvaćenom području i može dovesti do ozbiljnijih komplikacija ako se ne liječi pravilno. Ringworm: zarazna gljivica Ringworm nije, kao što naziv može sugerirati, parazit, već gljivična bolest koja zahvaća kožu, krzno i, rijetko, nokte. Manifestira se kao okrugle mrlje bez dlake na životinjama i kožne lezije na ljudima.

Trakavice i drugi unutarnji paraziti Mačke mogu nositi parazite poput trakavica, koji se mogu prenijeti na ljude ako dođu u kontakt sa zaraženim buhama koje često djeluju kao prijenosnici. Kampilobakterioza i salmoneloza: crijevni problemi Obje ove bakterijske bolesti mogu se prenijeti s mačaka na ljude, često kontaktom s kontaminiranim izmetom. Mogu izazvati značajne gastrointestinalne tegobe. Kako spriječiti zarazu Prevencija ima ključnu ulogu u zaštiti od ovih bolesti. To uključuje redovito cijepljenje mačaka, kontrolu parazita, dobru higijenu ruku nakon kontakta sa životinjama ili njihovim izmetom te pravilno zbrinjavanje otpada. Također je važno izbjegavati puštanje mačaka napolje gdje bi mogle biti izložene parazitima i bolestima. Ako primijetite neobično ponašanje svog ljubimca ili osjetite zabrinjavajuće simptome nakon kontakta s mačkom, važno je konzultirati liječnika ili veterinara.

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal