HOP

Hrvat Žigmanov brani Srbiju od bugarske blokade, dok Pupovac u Hrvatskoj drži lekcije većini

Bugarski predsjednik Rumen Radev priopćio je kako naša Bugarska može preispitati svoju potporu pridruživanju Srbije Europskoj uniji zbog stava Beograda prema bugarskoj manjini u zemlji.

“S obzirom da Sofija ima povijest blokiranja ulaska novih članova, pitanje je koliko je jak ovaj podignuti prst?

A kako to može izgledati?

Analitičari su podijeljeni: neki vjeruju kako je prijetnja retorička, dok drugi misle da bi se mogla dogoditi jednog dana, napisao je beogradski dnevnik Blic u materijalu s nazivom “Bugarska Diversija Srbije”, koju je predstavio bez uredničke intervencije “Focus.

Objašnjavajući svoj položaj, Radev ne samo da je prijetio, nego je također naglasio koje će uvjete biti praćen pri donošenju odluka.

“Glavni kriterij po kojem ćemo suditi i poduprijeti napredak zemalja zapadnog Balkana upravo je položaj naših sunarodnjaka u svakoj zemlji – uvjeti gospodarskog i društvenog razvoja i prije svega njihova sposobnost zaštite svog nacionalnog identiteta, jezika, kulture i povijesnog sjećanja, objasnio je Radev.

Bio je u Srbiji prije tri godine kada je kazao kako su “mnogo su postigli za ovu nacionalnu manjinu u Srbiji”.

Što se sada promijenilo?

Boško Jakšić, vanjski politički komentator, za Blic povezuje ovu izjavu s najnovijim događajima u Općoj skupštini UN-a u pogledu rezolucije Srebrenice.

“Ovo je odgovor na kritike Beograda zbog Sofijinog glasanja u Općoj skupštini UN-a. Priča se ponavlja kako uvijek postoji članica EU koja može ucjenjivati. Ova je prijetnja retoričnija nego što je možda važna, ali i poruka o izbjegavanju sukoba  koji su  mogući, ističe Jakšić.

Prijetnja je bila nejasna, ali ne zbog zanemarivanja, s obzirom da je prije tri godine Bugarska stavila  veto na proces pridruživanja EU Sjeverne Makedonije, optužujući vladu u Skoplju na jezik mržnje protiv Bugara.

Ne bih se iznenadio da priča opet krene

To se podsjeća u Blicu Sava Mitrović, istraživač Europskog centra za politiku, koji je nedavno bio u službenom posjetu Bugarskoj.

Ne smijemo dopustiti da  Bugarska, unatoč nominalnoj potpori proširenju EU na zapadni Balkan, već  je pokušala iskoristiti svoju poziciju kao igrača veta za provedbu vlastitih nacionalnih interesa, čak i kada je bila na račun šire interesa Unije. To se načelo najviše primjenjuje u trenutačnom blokiranju procesa pristupanja Sjeverne Makedonije i ne bih se iznenadio ako napredak Srbije prema EU zaustavi bugarski veto”, vjeruje Mitrović.

Prisjeća se kako je povijesno vrlo prijateljski s Beogradom Rumunjsku blokirala za kratku opskrbu statusa kandidata Srbiji 2012. godine zbog drugačijeg stajališta o pitanju Vulultura zemlje.

“Ne bih se iznenadio da Bugarska učini nešto poput Srbije pozivajući se na načela zaštite ljudskih i manjinskih prava Bugara u Srbiji. Na nama je da poboljšamo položaj svih naših sugrađana, bez obzira na njihovu nacionalnu, etničku ili vjersku pripadnost, da pokažemo da takvi jednostrani potezi nemaju legitimitet i stoga čine zlouporabu jednoglasnog postupka donošenja odluka”, ističe Mitrović.

Što kažu Bugari koji žive u Srbiji?

Prema posljednjem popisu stanovništva, 12.918 građana koji su samodefinirani kao Bugari. Među njima je i Stefan Stoikov, predsjednik Nacionalnog vijeća Bugarske nacionalne manjine u Srbiji. Dan nakon što je izjava Radeva Stojkova bila kategorička u njegovom položaju da bugarska nacionalna manjina nije diskriminirana u Srbiji.

“Stvarno, ne znam u kojem je kontekstu rekao predsjednik Radev. Kao predsjednik Nacionalnog vijeća Bugarske nacionalne manjine u Srbiji, zadovoljan sam stavom Republike Srbije prema našoj manjini, izjavio je Stojkov za RT.

Nije mogao reći koja bi mogla biti svrha predsjednika Bugarskog govora.

“Ponovno kažem, ne znam u kojem ste kontekstu to rekli. Imali smo sastanke kada je dvaput došao u Dimitrovgrad kada su predsjednici bili ovdje, komentirali smo, naravno, uvijek postoji nešto za poboljšanje stvari, u obrazovanju, kulturi, informacijama, svim segmentima života, ali država Srbija se jednako brinula za sve svoje građane ovdje, uključujući Bugare, kaže Stoikov.

Kao primjer dobre suradnje navodi kako kada djeca završe srednje obrazovanje, odlukom vlade Bugarske imaju pravo upisati se na odgovarajuće fakultete u Bugarskoj, uz stipendiju, studentskog hostela.

Bugarska manjina će biti opljačkana?

Jedno je sigurno kako Radevova izjava ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima, cijeni Mitrovića, ali također kaže kako je prihvaća s rezervom.

“Uspostavljanje i provedbu vanjske politike odgovornost je bugarske vlade čije je službeno stajalište da Bugarska snažno podupire europski put zapadnog Balkana i koja ostaje nepromijenjena do danas. Stoga bih očekivao da se Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova jasno razlikuje od predsjednikovog stajališta i još jednom potvrdi punu potporu europskoj integraciji regije“, kaže Mitrović.

Bojim se da postoje i drugi interesi

Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska prava i manjine i socijalni dijalog, kaže kako srbijanska vlada vodi odgovornu, inkluzivnu politiku koja uzima u obzir posebne potrebe svih nacionalnih manjina, uključujući i bugarsku zajednicu.

“Legiciozne institucije Bugarske nacionalne manjine u Republici Srbiji – prije svega Nacionalno vijeće Bugara, nisu dodijeljene nikakve značajne kritične procjene o pitanjima njihove nadležnosti i uspješno smo odlučili neke od izazova koje su spomenuli, npr. kao pitanje udžbenika, za njihovu korist. U tijeku je razvoj akcijskog plana za pripadnike nacionalnih manjina, a pitanje gospodarskog razvoja različitih područja u kojima Bugari žive u Republici Srbiji pitanje je koje je usredotočeno svih napora vlade u politici uravnoteženog regionalnog razvoja. Za ta pitanja mogu se koristiti prekogranični programi Europske unije. Bojim se kako iza riječi predsjednika Republike Bugarske stoje i drugi interesi, a ne da poboljšaju društvenu situaciju Bugarske nacionalne zajednice“, kazao je.

Ovako Srbiju ne bi Vučić obranio kao ovaj Hrvat, dok Pupovac u Hrvatskoj nakon izbora ismijava Domovinski pokret i stvara tenzije.

Bugarska manjina (prema Blicovim podacima).

Prema popisu stanovništva, najviše Bugara ima u:

Basilegrad 4.075

Dimitrovgrad 3.669

Beograd 899

Niš774

Vojvodina 1123.

Izvor Bugarski Fokus

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal