HOP

Lazar Koliševski je po naputku Tita naredio spaljivanje crkvenih knjiga u S. Makedoniji, kako bi nestali dokazi da su se na popopisu S. Makedonaci u SHS izjašnjavali kao Bugari

Ponešto o Makedoncima . Oni su i po DNK i genima Bugari. Jezik je mješavina dijalekta pograničnog područja istočnog dijela Makedonije i zapadnog dijela Bugarske znatnog zemljopisno i kao Pirinska Makedonija ,po gorju Pirin u zapadnoj Bugarskoj.

Jezik koji u Sjevernoj Makedoniji nazivaju književnim i službenim makedonskim jezikom je zapravo narodni dijalekt Pirinske Makedonije u Bugarskoj oko gradova Ćustendila, Petriča i Mihajlovgrada.

Makedonski jezik je po nalogu Tita, te srpskog lobija unutar KPJ nakon svršetka Drugog svjetskog rata politički promovirao Blaže Koneski, predsjednik MANU, a to je makedonska akademija znanosti i umjetnosti.

Politički je nakon 1945.makedonsku naciju politički među narodnosno svjesnim i tako očitovanim Bugarima između dva svjetska rata propagirao Lazar Koliševski. On je po naputku Tita nakon 1945. naredio spaljivanje svih crkvenih knjiga u Makedoniji, kako bi nestali tragovi i dokazi da su se na popisima između dva svjetska rata preci današnjih Makedonaca u Kraljevini SHS nacionalno izjašnjavali kao Bugari. Projekt izmišljanja makedonske nacije je projekt potekao iz srbijanske političke kuhinje.

Zanimljivo, danas i Makedonci i Bugari istodobno slave kao nacionalnog junaka u ustanku protiv Turaka 1903. istog čovjeka. To je bio revolucionar i utemeljitelj VMRO u Sjevernoj Makedoniji Goce Delčev.

On je za sebe za života, kao i svi makedonski ustanici govorio:”Ja sam Bugarin iz zapadne bugarske pokrajine Makedonije.”

Kad je suborce pozivao u boj protiv Turaka Goce Delčev je imao poklič:”Za mnom braćo Bugari!”

Sjeverna Makedonija je povijesno, etnički i u crkvenom pogledu oduvijek bila dio države Bugarske, a u zemlji znanoj i kao Vardarska Makedonija sa središte u Skopju uvijek su kao i u njihovoj matici Bugarskoj prevladavali bugarska kultura, bugarski običaji, bugarski folklor i bugarska tradicija.

VMRO je tradicionalno najjača i najpopularnija politička stranka i u Bugarskoj i u Sjevernou Makedoniji. VMRO u Skopju ima za politički cilj priključenje Sjeverne Makedonije državi Bugarskoj. U samoj Bugarskoj politički bio je redovito glavni cilj VMRO  stvaranje jedinstvene države Bugarske.

Dragan Ilić

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal