HOP

Sustav za ispuštanje otrovnih komaraca iz zraka može ubiti ili razboliti veliki broj vojnika

Uređaj za ispuštanje komaraca iz zraka uključuje bespilotnu letjelicu kojom se upravlja daljinskim upravljanjem. Izum iz 2014. godine, izumitelja S. MILL CALVERTA.

Nosi spremnik koji sadrži središnju procesorsku jedinicu i spremnik za razmnožavanje komaraca, koji je samostalni prostor za smještaj komaraca i hrane za komarce koji ima toksin pogodan za prijenos ubodom komarca nakon što komarac pojede hranu za komarce. Otpuštajuća cijev spojena je na spremnik za razmnožavanje komaraca i dimenzionirana je za oslobađanje komaraca iz spremnika za razmnožavanje komaraca. Ventil je spojen na ispusnu cijev i njime se upravlja daljinskim upravljačem tako da kada se otvori, komarci imaju otvoren put iz spremnika kroz ispusnu cijev.

Vlade su tražile oružje koje se može koristiti za isporuku kemikalija, virusnih i bakterioloških tvari za smrtonosnu i nesmrtonosnu primjenu okupljenim masama ljudi. Nesmrtonosne upotrebe obično uključuju operacije očuvanja mira, za upotrebu u akcijama koje se ne smatraju “vojnim operacijama” i protiv terorista ili državnih aktera u ratu. U tom smislu, takvo oružje se može koristiti za kontrolu i naoružanih neprijatelja i civila. Nisu sve upotrebe takvog oružja zabranjene ugovorom. Predmetni izum može isporučiti letalne i neletalne toksine, uključujući bilo koje sredstvo koje komarac može prenijeti i primijeniti.
U Sjedinjenim Državama smrtonosno kemijsko oružje regulirano je Konvencijom o zabrani razvoja, proizvodnje, gomilanja i uporabe kemijskog oružja te o njegovom uništenju, koja je stupila na snagu 1997. Taj se ugovor obično naziva kemijsko oružje Konvencija. To je ugovor o kontroli naoružanja sa 165 zemalja potpisnica i zabranjuje proizvodnju, skladištenje i korištenje kemijskog oružja i njegovih prekursora. Ugovor je protumačen tako da dopušta razvoj nesmrtonosnih kemikalija, kao što su sredstva za smirenje i gastrointestinalne konvulzive, kada se klasificiraju kao agensi za kontrolu nereda. Osim toga, nesmrtonosno oružje koje uključuje sredstva za smirenje proučavano je za korištenje od strane američkih oružanih snaga.

U Sjedinjenim Državama smrtonosno biološko oružje regulirano je Konvencijom o zabrani razvoja, proizvodnje i gomilanja zaliha bakteriološkog (biološkog) i toksinskog oružja te o njihovom uništenju (obično se naziva Konvencija o biološkom oružju. Ovo je ugovor iz 1972. zabrana proizvodnje mikrobnih i drugih bioloških agenasa ili toksina i načina njihove isporuke tumači se da se ovaj sporazum ne odnosi na same biološke agense ili toksine, već na određene svrhe za koje se oni mogu koristiti, a koje su zabranjene dopuštene svrhe koje uključuju profilaktičke, zaštitne i druge miroljubive svrhe ne smiju se zadržavati u količinama koje nemaju opravdanje ili koje nisu u skladu s dopuštenim svrhama.

U vremenima oružanih sukoba i težnji za uništenjem neprijatelja, živim organizmima i zaraženim materijalima koji potječu od njih koristili su se državni i nedržavni akteri. Na primjer, 300. godine prije Krista Grci su leševima životinja zagadili bunare i zalihe pitke vode svojih neprijatelja. Povijest obiluje drugim primjerima: 184. pr. Kr. Hanibalova je vojska poslala zmije na neprijatelja predvođena kraljem Eumenom od Perganija i ostvarila pobjedu; 1346. Tatari su katapultirali tijela zaražena kugom na područje današnje Ukrajine; u 1500-ima, španjolski konkvistadori pobili su stanovnike Srednje i Južne Amerike malim boginjama i ospicama; u 1700-ima britanske snage koristile su deke zaražene malim boginjama da zaraze sjevernoameričke Indijance; početkom 1940-ih japanske oružane snage bacile su bombe koje su sadržavale do 15 milijuna buha zaraženih kugom na kineske gradove Quxian i Ning-hsien; u 1990-ima, Aum Shinrikyo u Japanu pokušao je terorizam najmanje 10 puta koristiti antraks, botulinum toksin, uzročnika Q groznice i virus ebole u obliku aerosola; 1995. Irak je potvrdio da je proizveo i razmjestio bombe, rakete i spremnike za raspršivanje zrakoplova koji su sadržavali Bacillus anthracis i botulinum toksin.

Dobro poznate metode isporuke toksina uključuju raspršivanje pomoću aerosolnog spreja, eksploziva i izravne kontaminacije hranom ili vodom. Smatralo se da su aerosolni sprejevi najučinkovitije sredstvo širenja jer zarazni materijal može putovati desetke milja u veličini čestica koje se može udahnuti. Međutim, poznato je da čimbenici poput veličine čestica agensa, stabilnosti agensa u uvjetima sušenja i ultraljubičastog svjetla, brzine vjetra, smjera vjetra i atmosferske stabilnosti mijenjaju učinkovitost sustava za isporuku.

Eksplozije za postizanje disperzije vjerojatno će deaktivirati biološke agense i stoga nisu vrlo učinkovite u širenju zaraznog materijala. Kontaminacija zaliha vode općenito zahtijeva dodavanje nerealno velike količine bioloških sredstava u gradsku zalihu.

Manje smrtonosni toksini ponekad se opisuju kao neuralni inhibitori, gastrointestinalni konvulzivi, neurofarmakološki agensi, smirujući agensi i disasocijacijski halucinogeni. Njihovi sustavi isporuke dizajnirani su za upotrebu protiv naoružanih neprijatelja, pobunjenika i skupina potencijalno neprijateljski raspoloženih civila. Sredstva za smirenje uključuju niz psihoaktivnih tvari koje izazivaju san ili stvaraju onesposobljavajuće halucinacije. Primjer je BZ (3-kvinuklidinil benzilat, spoj sličan skopolaminu) prethodno razvijen tijekom Hladnog rata.

Budući da je zaraza neprijateljskih trupa važan vojni cilj, onda se mora pogledati koja su sredstva dostupna da se patogeni, klice i virusi dopreme do neprijatelja.
U današnjoj visokonaprednoj vojnoj tehnologiji postoje razne vrste malih robotskih uređaja koji mogu pokušati približiti uzročnike bolesti neprijateljskim trupama. Čak i sa svim sofisticiranim računalnim čipovima i mikroprocesorima, svi ti uređaji visoke tehnologije ne mogu se približiti čudesnoj tehnologiji prirode. Priroda ima vrlo visoko tehnički uređaj koji ne samo da može prenijeti uzročnika bolesti u područje gdje se neprijatelj nalazi, već ti uređaji mogu tražiti i pronaći neprijatelja čak i ako se nalazi iza utvrda i skriva se.

Ovo čudo tehnologije može nositi uzročnika bolesti, potajno otići do neprijateljskog područja, posebno pronaći pojedinačnog neprijatelja i može zaraziti neprijatelja bez ikakvog upozorenja. Ovaj ultra high-tech uređaj prirode zove se komarac. Kad bi samo postojao način da vojni planeri pokupe i iskoriste snagu komaraca, mogli bi lako razboljeti i ubiti velike mase neprijateljskih trupa bez ijednog ispaljenog metka.

Izvor NIH

HOP