Restrikcija kalorija ima iznenađujuće učinke na zdravlje mozga

0
1

Ljudski mozak izvanredan je stroj za učenje i prilagodbu, a istraživanja nastavljaju otkrivati njegove najdublje tajne.

Učenje i restrikcija kalorija, dvije tajne dugovječnosti mozga?

Jedan od najiznenađujućih je taj da mozak nikada ne prestaje proizvoditi nove neurone tijekom života. Ovaj proces, poznat kao neurogeneza, odvija se primarno u hipokampusu, regiji kritičnoj za učenje i pamćenje. Ali ima još toga: neke su studije otkrile da ne prežive svi novi neuroni.

Zapravo, značajan postotak njih umire unutar nekoliko tjedana nakon rođenja. Međutim, postoji ključ za održavanje ovih novih stanica na životu: učenje. Laboratorijske životinje trenirane za učenje novih vještina unutar kratkog vremena od stvaranja novih stanica pokazuju veće preživljavanje stanica od neobučenih životinja. Ovaj fenomen nije ograničen na vještine koje uključuju hipokampus, već se proteže na one koje zahtijevaju dublji i dugotrajniji kognitivni angažman. Čini se da je još jedan zanimljiv znanstveni dokaz povezan s prehranom i pokazao bi da restrikcija kalorija ima iznenađujuće učinke na zdravlje mozga. Studije provedene na glodavcima pokazale su da restrikcija kalorija ne samo da povećava njihovu dugovječnost, već i poboljšava plastičnost mozga i štiti neurone od ozljeda. Ovi pozitivni učinci mogli bi se povezati s povećanim razinama neurotrofnog faktora zvanog BDNF, koji je značajno veći u hipokampusu i drugim regijama mozga tijekom restrikcije kalorija.

Nadalje, pokazalo se da inhibicija BDNF-a slabi zaštitne učinke restrikcije kalorija, što sugerira da bi ovaj čimbenik mogao biti ključan za razumijevanje dobrobiti prehrane na zdravlje mozga. Ova otkrića otvaraju važna pitanja i otvaraju nove putove za buduća istraživanja. Bolje razumijevanje mehanizama koji reguliraju preživljavanje novih stanica i uloge mitohondrijske biogeneze moglo bi dovesti do novih terapija za neurodegenerativne bolesti. U isto vrijeme, istraživanje veze između prehrane, neurotrofnih čimbenika i zdravlja mozga moglo bi ponuditi nove strategije za zaštitu mozga od starenja i bolesti. U konačnici, ova nas otkrića podsjećaju da je mozak izvanredan organ, sposoban prilagođavati se i mijenjati kao odgovor na izazove i podražaje iz okoline. I dok nastavljamo istraživati njegove misterije, možda ćemo pronaći nove načine da očuvamo njegovo zdravlje i vitalnost tijekom cijelog života.

 

HOP