U Francuskoj otvorena Olimpijska izložba hrvatskog slikara Stjepka Mamića

0
9

U Francuskoj otvorena Olimpijska izložba hrvatskog slikara Stjepka Mamića kojoj je krovna organizacija Olimpijskih igara Paris 2024 službeno dodijelila oznaku “Olympiade Culturelle

Veličanstveni uspjeh dubrovačkog slikara: Capt. Stjepko Mamić istovremeno izlaže na Kulturnoj Olimpijadi u programu Paris 2024 u Le Blancu i na Ljetnom salonu Société Académique ARTS-SCIENCES-LETTRES u Parizu

Povijesni uspjeh hrvatskog slikarstva: projekt “Izložba Capt. Stjepka Mamića” u službenom programu Olympiade Culturelle u sklopu Olimpijskih igara Paris 2024

Hrvatska ima svog predstavnika u programu Kulturne Olimpijade u okviru Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Paris 2024

U Francuskoj je otvorena Olimpijska izložba dubrovačkog slikara i pomorskog kapetana Stjepka Mamića. Prema odluci krovne organizacije Olimpijskih igara Paris 2024 projekt samostalne izložbe Stjepka Mamića u Francuskoj dobio je oznaku “Olympiade Culturelle” i uvršten u službeni program Ljetnih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Paris 2024.

Olimpijski projekt “Exposition Capt. Stjepko Mamic“ otvoren je svečanim vernissageom u Le Blancu, u zdanju francuske povijesne kulturne baštine “Moulin de la Filature” 29. lipnja. Izložba će biti otvorena do 25. kolovoza 2024. god. te obuhvatiti razdoblje trajanja Ljetnih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. Vernissageu je nazočio je veliki broja uzvanika rukovodstva Grada Le Blanca, pokrajine Centre-Val Loire i Ministarstva kulture Francuske. Iako je bio najavljen pljusak palo je tek nekoliko kapljica kiše te se domjenak nakon protokolarne ceremonije otvorenja ipak mogao održati na terasi Galerije sa koje se pruža divan pogled na rijeku Creuse na čijoj obali je sagrađen Moulin de la Filature-Ville du Blanc. Organizacijski nositelj projekta je gradonačenik Le Blanca Gospodin Gilles Lherpinière, uz asistenciju Gospođe Nathalie Corbeau pomoćnice delegirane za kulturu i kustosa izložbe Gospodina Pascala Szkolnika, scenografa koji je ujedno i voditelj kulturnog programa u Moulin de la Filature-Ville du Blanc. Stjepko Mamić je na svojoj olimpijskoj samostalnoj izložbi izložio trideset slika na lanenom platnu u tehnici mix medije sa zlatnim i srebrenim listićima, ulja i akrila u njegovom prepoznatljivom kolorističkom stilu vibrantnih boja i morskih motiva. Među njima su i slike velikih dimenzija do 200x 150 cm. Pojedine slike u tehnici mix medije opremljene su drvenim okvirima koje je ručno jedinstvenom tehnikom oslikao umjetnik a što se posebno dopalo posjetiteljima. Organizatori izložbe i njihovi brojni uzvanici su iskazali oduševljenje izloženim djelima te su čestitali umjetniku. Stjepko Mamić i nositelji projekta „Izložba Capt. Stjepka Mamića“ dobili su čestitke iz Odjela za kulturu Organizacijskog komiteta Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Paris 2024 (Comité d’organisation des Jeux Olympiques et Paralympiques de Paris 2024).

Iznimna čast za umjetnika je biti odabran za učesnika Kulturna olimpijade u sklopu Paris 2024 koja predstavlja jedinstveni program koji spaja umjetničku praksu i sportsku kulturu. Na taj način uspostavljena je spona između sporta i kulture u svim mjestima i gradovima diljem Francuske koji tako postaju dijelom duha Olimpijskih igara. Više tisuća umjetnika, kulturnih ustanova i sportskih organizacija iz Francuske i cijelog svijeta prijavio se za sudjelovanje u ovom programu u sklopu Olimpijskih igara čija krovna organizacija Paris 2024 je odabrala najuspješnije prijavljene projekte koji povezuju kulturu i sport. Upravo morski motivi jedrenja, ronjenja i plivanja Stjepka Mamića su najljepša poveznica umjetnosti i sporta zbog čega je uvršten među nekoliko povlaštenih umjetnika slikara čiji projekt je postao sastavni dio Olimpijade u Parizu. Svi projekti odobreni od Paris 2024 morali su od njegovog Odjela za kulturu dobiti suglasnost za sve materijale, pozivnice, kataloge, plakate kao za sve druge popratne materijela i strogo prema ugovoru postaviti znak Kulturne Olimpijade na sve odobrene materijale.

Kulturna olimpijada, u čijoj povijesnoj knjizi ostaje službeno za sva vremena upisan hrvatski slikar Dubrovčanin Stjepko Mamić, predstavlja multidisciplinarni umjetnički i kulturni program. Paris 2024. je imao tri godine za stvaranje i odabir umjetničkih projekata koji najbolje povezuju kulturu i sport u duhu zajedničkih vrijednosti koje dijele: izvrsnost, uključenost, kulturna raznolikost i univerzalnost. Od ljeta 2022. do rujna 2024. u Parizu i diljem Francuske organizirano je nekoliko velikih umjetničkih projekata među koje je Paris 2024 uvrstio samostalnu izložbu Capt. Stjepka Mamića. U opisu projekta „Exposition Capt. Stjepko Mamic“ su kao poveznica Stjepkovog umjetničkog projekta i sporta navedene vodene olimpijske discipline: jedrenje, ronjenje, veslanje i plivanje. Stjepko na platna prenosi morske motive iz Dubrovačkog akvatorija, Jadranskog mora i svih mora i oceana kojima je plovio kao pomorski kapetan. Te motive je cijelog života “upijao” jedreći, plivajući i roneći po svim morima i oceanima svijeta te prateći jedriličarske regate i natjecanja u vodenim sportovima. More povezuje sve kontinente i ljude diljem svijeta, kao što ih povezuje sport na Olimpijskim igrama. Stjepkove slike kao umjetnička djela sa svim tim motivima mora na najljepši način spajaju svijet bojama kao što i olimpijski krugovi simboliziraju jedinstvo svih kontinenata na Olimpijskim igrama. Boje pet olimpijskih krugova predstavljaju poveznicu sportaša sa svih naseljenih kontinenata, stapaju se sa slikama umjetničkog projekta /samostalne izložbe Capt. Stjepka Mamića. Izložene slike Stjepka Mamića izazvale su oduševljenje brojnih posjetilaca izložbe koji su strpljivo čekali u redu za potpis i posvetu u katalogu izložbe. Luksuzno izdanje katalog izložbe na 60 stranica pruža jako dobar uvid u umjetnički opus Stjepka Mamića. Cjelokupnu izvanrednu organizaciju ovog olimpijskog programa, uključivo i kataloge , domjenak i druge materijale finansirane su od strane državnih institucija Grada Le Blanca i Francuske Republike, čime je umjetniku iskazana velika čast.Čast je iskazna i Hrvatskoj koja se zahvaljujući Stjepku Mamiću i njegovom projektu kojeg u cijelosti financira francuska država,našla na popisu Kulturne Olimpijade u okviru službenog programa Paris 2024.

Od faze nadmetanja za Olimpijske igre XXXIII Olimpijade 2024, Paris 2024 uložio je velike napore da uključi kulturu u središte svog projekta. Predstavnici bogatog umjetničkog života Francuske (uključujući glazbenike, plesače, glumce, fotografe, vizualne umjetnike i druge) uključili su se kako bi stvorili slavljenički ugođaj za sve dionike sa Kulturnom Olimpijadom koja će trajati do kraja ljeta 2024. godine. Širok je raspon projekata koji se odvijaju izvan stadiona (u javnim prostorima, sportskim dvoranama, kazalištima, muzejima i objektima kulturne baštine poput Moulin de la Filature u kojem Stjepko izlaže a koji je planski uspješno prenamijenjen u polivalentni objekat za kulturu i umjetnost, profinjeno spajajući povijesni identitet arhitekture i suvremenost dizajna sa potrebama u kulturi, krasnim velikim galerijskim prostorom, kazališnom i glazbenom scenom. Kako se navodi na službenim stranicama Kulturne Olimpijade i Paris 2024: „Sport i kultura imaju toliko zajedničkih vrijednosti: fokus je na izvedbi i izvrsnosti, kao i dijeljenju (društvenom, obiteljskom, međugeneracijskom) sa ljudima koji su u središtu svega“. Naravno, osnov svega je urođeni talent pojedinaca koji se mukotrpnim trudom i radom nastoje usavršiti do perfekcije pri čemu umjetnički izričaj ne zadržavaju za sebe nego ga u duhu olimpizma dijele sa svim drugima dionicima u sferi njihovog rada ali i publikom ostajući na liniji zajedničkog mota Olimpijskih igara i Kulturne Olimpijade kao jedinstva njihove krovne organizacije Paris 2024 „ Sport i kultura: Igre, zajedno“!

Iz Ureda predsjednika države i Ministarstva kulture RH Stjepko Mamić je dobio čestitke za Olimpijsku izložbu.

Inače Stjepko Mamić je po prvi put učestvovao na Olimpijskim igrama u kulturnom dijelu programa 2016. god. na Ljetnim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru kada je izložio sliku Long Net- Olympic edition. Trebao je izlagati na izložbi i tijekom OI u Tokyu 2020 ali su igre odgođene zbog Covida.

Istovremeno sa Stjepkovom Olimpijskom izložbom u Le Blancu, u Parizu je održan svečani vernissage Ljetnog salona (Le Salon d’Ete 2024) Société Académique ARTS-SCIENCES-LETTRES ne kojem je Stjepko izlažio sliku „Raguzino“ u poznatoj pariškoj Galerie Thuillier koja se nalazi u srcu galerijske četvrti Pariza Maraisa, u neposrednoj blizini Muzeja Picasso. Ova slika je bila izložena na izložbi povodom otvorenja Muzeja u kineskom gradu megapolisu Xi’An u ( svima znanom po Muzeju sa voinicima od terakote) u sklopu „Novog puta svile 21. stoljeća“ kada je Stjepko Mamić bio jedan od 50 umjetnika čija je djela za tu izložbu odabrao žiri povijesnog pariškog Salona d’Automne.

Le Blanc je općina i podprefektura departmana Indre u regiji Centre-Val de Loire u središnjoj Francuskoj. Le Blanc je glavni grad regionalnog prirodnog parka Brenne, na obalama rijeke Creuse. U doba Gala i Rimljana na lijevoj obali rijeke Creuse izgrađen je prvotno mlin za pšenicu koji je u 19. stoljeću pretvoren u Predionicu lana, današnji Moulin de la filature kao dio spomeničke kulturne baštine Francuske Republike, u kojem se izrađivalo laneno platno kojeg su koristili i tadašnji slikari poput povijesnih velikana slikarstva: Claude Monet, Vincent Van Gogh, Paule Cezanne i drugi. Hrvatskog slikara Stjepka Mamića, koji je postao olimpijski slikar zahvaljujući odabiru njegovog projekta od strane Paris 2024 u Kulturnu Olimpijadu, uz navedene i brojne druge slavne slikare veže i zajedničko im članstvo u povijesno najvažnijim i najstarijim francuskim udruženjima slikara kao što su Société des Artistes Français i Société des Artistes Independants, odnosno izlaganje na njihovim povijesnim pariškim salonima koji su od 2006. god. objedinjeni u Art Capital a na kojem Stjepko redovito izlaže. Naredni Art Capital je u veljači 2025. god. kada se vraća ponovno u zdanje čuvene povijesne Velike Palače (Grand Palais) koja je renovirana zadnje tri godine za potrebe Olimpijade.

Regija Centre-Val de Loire, u kojoj se nalazi Le Blanc, poznata je po nacionalnim parkovima prirode i dvorcima među kojima se po impozantnosti i popularnosti ističe Château de Chambord kao jedan od najljepših i najvećih dvoraca na svijetu sa čak 440 soba, poznat zbog osebujne francuske renesansne arhitekture koja spaja tradicionalne francuske srednjovjekovne oblike sa klasičnom renesansnom strukturom. Čuven je i zato jer ga je jednim dijelom, na poziv tadašnjeg vladara Francuske Kralja Francois I, projektirao, u njemu živio i umro jedan od najvećih svjetskih velikana umjetnosti Leonardo Da Vinci koji je u Francuskoj živio pod protektoratom tadašnjeg francuskog kralja Francois a I koji ga je pozvao za potrebe dovršenja izgradnje tog velebnog zdanja koja je počela davne 1519.god.

Linkovi:

https://olympiade-culturelle.paris2024.org/evenement/exposit…

https://olympiade-culturelle.paris2024.org/carte?s=stjepko
Sa poštovanjem i pozdravima
Umjetnik slikar Capt. Stjepko Mamić i dr. sc. Dražana Martinović Mamić dr. med. u ime Udruge Stjepko Art kao suorganizatora izložbe.
Dr.Sc. Dražana Martinović Mamić
HOP