HOP

Napad na KBC Rebro, institucije, pad Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava pokazuje kako se lako ruši državni sustav

KBC Zagreb se našao na udaru hakera, a s Rebra su potvrdili da su ‘primorani isključiti sve sustave’.

Hakerski napad na bolnicu izveden je dan nakon što su hakeri u srijedu popodne izveli DDoS napad na nekoliko internetskih stranica hrvatskih institucija, među kojima su Ministarstvo financija, Porezna uprava, HNB, Zagrebačka burza koje su proradile oko 20 sati.

Znači sigurnost državnog sustava je ugrožena i nije sigurana koliko se smatra. U biti kompletan državni aparat skoro je pao “bez ispaljenog streljiva”.

Dosad najveći napad ransomwareom na britansko zdravstvo dogodio se 27.6. 2024. godine, hakirano  je 400 bolnica i ustanova.
Ukradeni podaci, koji se procjenjuju na oko 400 gigabajta, uključuju desetke tisuća medicinske dokumentacije iz više od 400 javnih i privatnih zdravstvenih ustanova diljem Ujedinjenog Kraljevstva i Irske.

Znači nije bolje niti u Velikoj Britaniji. Strategija je potpuno ista kao i u Hrvatskoj. Sigurnost na lošem nivou ili je sve ovo igra agendaša poput one plandemijske preko medija i hakiranja?

Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH) bio je nedostupan od petka 26. srpnja u podne do ponedjeljka 29. srpnja u podne zbog navodnih radova na  sustavu. Ljekovi su se izdavali samo preko klasičnog recepta.U ponedjeljak je oko 13 sati je stvar normalizirana.

Da tu ipak nešto sa informacijama nije u redu govori situacija , naime, od 13.7. krenule su poteškoće pri sigurnosnom spajanju pojedinih zdravstvenih djelatnika na sustav CEZIH, a nakon sigurnosne promjena  19.7. potvrđena je izmjena sigurnosnih rješanja na sustavu, da bi 8 dana kasnije ” kolabirao”…

Očito novi sustavi i mogući digitalni novac ovise o struji, hakerima i sposobnostima zaštite i manipulacije ljudskim životima.

Ovdje nećemo pisati o infiltriranim pojedincima srpskih službi u naše institucije što smo prije 10 godina komentirali, a i zanimljivo je kako su ušli u  redarstvo. Sami prosudite koliko su vaše informacije i stanje ranjivi..

HOP