HOP

Francuski uvoz ukapljenog prirodnog plina iz Rusije raste

Francuski uvoz ukapljenog prirodnog plina iz Rusije raste, a pristaše Ukrajine traže zaustavljanje

Fotografija naslovnice -Tanker Sun Arrows ukrcava svoj teret ukapljenog prirodnog plina

Isporuke ruskog ukapljenog prirodnog plina u Francusku više su se nego udvostručile u prvoj polovici ove godine, prema novim analizama trgovinskih podataka, u vrijeme kada se Europa pokušala povući od kupnje energije koja pomaže u financiranju invazije Kremlja na Ukrajinu.

Europa je ograničila uvoz nafte iz Rusije, ali je prirodni plin i dalje dopušten. I dok tvrtke u Francuskoj najviše uvoze, jedna je analiza pokazala da su zemlje EU-a ukupno uvezle 7% više ruskog LNG-a, prirodnog plina koji je ohlađen i ukapljen radi lakšeg oceanskog transporta, u prvoj polovici ove godine u usporedbi s istim razdobljem godine prije.

Oleh Savytskyi, osnivač neprofitne organizacije Razom We Stand, koja se zalaže za strože sankcije ruskim fosilnim gorivima, rekao je da je cilj EU-a da se do 2027. postupno ukine sva ruska fosilna goriva “užasno skrenuo s puta”. Rekao je da zemlje koje kupuju ruski LNG sabotiraju energetsku tranziciju kontinenta i pridonose milijardama ruskim ratnim naporima.-izvještava AP

Europske vlade kažu da bi potpuna zabrana uvoza ruskog plina dovela do vrtoglavog porasta računa za energiju i grijanje, a trpjeli bi i industrijski korisnici plina.

Analiza je prvi došla od Instituta za energetsku ekonomiju i financijsku analizu (IEEFA), američke neprofitne organizacije čiji je cilj ubrzati prijelaz svijeta na održiviju energiju. IEEFA je ispitala podatke iz Kplera, alata za praćenje pošiljaka, i ICIS-a, pružatelja podataka o robi, a oba su također pružila vlastitu analizu.

Institut je rekao da su francuske tvrtke uvezle gotovo 4,4 milijarde kubičnih metara ruskog LNG-a u prvoj polovici ove godine, u usporedbi s više od 2 milijarde kubičnih metara u istom razdoblju prije godinu dana. Sljedeći najveći uvoznici, Španjolska i Belgija, zabilježili su rast od 1%, odnosno pad od 16%, objavila je IEEFA.

Francuski energetski div ima najveći udio u uvozu.
TotalEnergies, francuski energetski div koji je imao najveći udio u uvozu na popisu tereta između siječnja i lipnja, kako je vidio AP, rekao je da je vezan ugovorima potpisanim prije ruske invazije na Ukrajinu.

Francusko ministarstvo financija i gospodarstva reklo je AP-u da su napadi Houthi pobunjenika na brodove koji su se kretali Sueskim kanalom natjerali na preoblikovanje uvoza LNG-a – plin s Bliskog istoka više ne može lako stići do Europe, dok je ruska ruta s Arktika ostala nepromijenjena.

Ministarstvo je istaknulo da je Francuska jedna od glavnih ulaznih točaka u Europi za LNG. Francuska i Španjolska sa po sedam imaju najviše LNG terminala u Europi.

U isto vrijeme, Francuska je uvozila više ruskog LNG-a; uvozio je manje od drugih dobavljača, uključujući SAD, Angolu, Kamerun, Egipat i Nigeriju – količina koja se približava skoku ruskog LNG-a, prema analizi. Nijedan od izvoza LNG-a tih drugih zemalja nije bio pogođen napadima na Crvenom moru.
Podaci o cijenama ruskog LNG-a nisu javni. Ali obično se prodaje uz mali popust jer ga neki kupci ne žele, rekao je Jason Feer, globalni voditelj poslovne inteligencije u tvrtki energetskih konzultanata Poten and Partners.

Francuski domovi ili industrija ne koriste dodatni plin. Potražnja u Francuskoj pala je 9% u prvoj polovici ove godine u usporedbi s prošlom godinom. U međuvremenu, francuski izvoz plina plinovodom u Belgiju porastao je gotovo 10% u prvih šest mjeseci, prema Kpleru. Nije moguće reći koliki je dio tog izvoza bio ruski LNG.

“To vam govori da ljudi zarađuju na ovoj trgovini”, rekao je Feer.

Najveći ruski LNG projekt je na poluotoku Yamal u Arktičkom krugu, zajedničko ulaganje s tvrtkom TotalEnergies, koja posjeduje 20 posto. Prema ugovoru potpisanom 2018., TotalEnergies se obvezuje odatle kupovati 4 milijuna tona plina godišnje. EURO NEWS.

HOP