HOP

Crvena armija izgubila oko 8,7 milijuna mrtvih vojnika i još 4,6 milijuna nestalih u 2. Svjetskom ratu

Povjesničari procjenjuju da je tijekom Drugog svjetskog rata Crvena armija izgubila oko 8,7 milijuna mrtvih vojnika i još 4,6 milijuna nestalih

Crvena armija: Vojska i zrakoplovstvo Sovjetskog Saveza.

Crvena armija,  je bila odlučujuća na kraju Drugog svjetskog rata, u početku se borila da adekvatno odgovori na njemačku invaziju, ali je 1930-ih oslabljena čistkama u časničkom zboru i ometeno Staljinovim početnim odbijanjem da posluša savjete svojih generala. Nakon žestoke borbe 1942., Crvena armija je počela postizati uspjehe nakon poraza njemačkih snaga kod Staljingrada u siječnju 1943.

Uz američku pomoć, sovjetske su snage potisnule njemačke snage natrag u Reich, konačno zauzevši Berlin u Svibnju 1945. Povjesničari procjenjuju da je tijekom Drugog svjetskog rata Crvena armija izgubila oko 8,7 milijuna mrtvih vojnika i još 4,6 milijuna nestalih.

Na istoku je logore oslobodila Crvena armija kao u slučaju Majdaneka u srpnju 1944., Auschwitza 27. siječnja 1945. i koncentracijskih logora Gross-Rosen, Sachsenhausen, Ravensbrück, Stutthoff i Theresienstadt u sljedećim mjesecima. Na zapadu, logori koje su oslobodile američke trupe uključivali su Buchenwald, Dachau, Dora-Mittelbau, Flossenbürg i Mauthausen. Kada su britanske snage ušle u Bergen-Belsen 15. travnja 1945., zatekle su oko 60.000 zatvorenika, od kojih su mnogi bili u kritičnom stanju zbog teške neuhranjenosti i bijesne epidemije tifusa, okruženi tisućama nepokopanih leševa. Prijenosi iz oslobođenih logora dopisnika BBC-ja Richarda Dimblebyja i Eda Murrowa s CBS-a imali su golem utjecaj na slušatelje, kao i snimke novina.

Dana 12. travnja 1945., zajedno s američkim generalima Georgeom S. Pattonom i Omarom Bradleyem, general Dwight D. Eisenhower, vrhovni zapovjednik savezničkih snaga u Europi, posjetio je mjesto koncentracijskog logora Ohrdruf. Eisenhower je kasnije poslao telegram generalu Georgeu C. Marshallu, predsjedniku Združenog stožera u Washingtonu, D.C., pišući: “Nijedna riječ ne može opisati stvari koje sam vidio… Došao sam namjerno, kako bih mogao pružiti dokaze iz prve ruke o tim stvarima ako se ikada, u budućnosti, razvije tendencija da se te izjave odbace kao obična ‘propaganda’”.

 

HOP

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal