HOP

Saddam Hussein je 1959. godine bio dio CIA-ine ekipe za likvidaciju iračkog premijera

Dok su mnogi mislili da se Saddam prvi put uključio u američke obavještajne agencije na početku iransko-iračkog rata u rujnu 1980., njegovi prvi kontakti s američkim dužnosnicima datiraju iz 1959., kada je bio dio šestočlane jedinice koju je ovlastila CIA-a sa zadatkom s ubojstvom tadašnjeg iračkog premijera generala Abd al-Karima Qasima.

U srpnju 1958. Qasim je srušio iračku monarhiju u onome što je jedan bivši američki diplomat, koji je želio ostati anoniman, opisao kao “užasnu orgiju krvoprolića”.

Prema sadašnjim i bivšim američkim dužnosnicima, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti, Irak se tada smatrao ključnim tamponom i strateškim sredstvom u Hladnom ratu sa Sovjetskim Savezom. Na primjer, sredinom 1950-ih Irak se brzo pridružio antisovjetskom Bagdadskom paktu koji je trebao braniti regiju, a čiji su članovi bili Turska, Britanija, Iran i Pakistan.

Malo se pozornosti pridavalo Qasimovu krvavom i zavjereničkom režimu sve do njegove iznenadne odluke da se povuče iz pakta 1959. godine, čina koji je “sve izbezumio” prema bivšem visokom dužnosniku američkog State Departmenta.

Washington je s izrazitim užasom promatrao kako je Qasim počeo kupovati oružje od Sovjetskog Saveza i postavljati vlastite domaće komuniste na ministarske položaje “prave moći”, prema ovom dužnosniku. Domaća nestabilnost zemlje potaknula je direktora CIA-e Allana Dullesa da javno kaže da je Irak “najopasnije mjesto na svijetu”.

Sredinom 1980-ih, Miles Copeland, veteran CIA-inog operativca, rekao je za UPI da je CIA imala “bliske veze” s Qasimovom vladajućom strankom Baath, baš kao što je imala bliske veze s obavještajnom službom egipatskog vođe Gamela Abd Nassara. U nedavnoj izjavi za javnost, Roger Morris, bivši zaposlenik Vijeća za nacionalnu sigurnost 1970-ih, potvrdio je ovu tvrdnju, rekavši da je CIA odabrala autoritarnu i antikomunističku stranku Baath “kao svoj instrument”.

Prema drugom bivšem visokom dužnosniku State Departmenta, Saddam je, dok je bio tek u ranim 20-ima, postao dio američke zavjere da se riješi Qasima. Prema ovom izvoru, Saddam je postavljen u stan u Bagdadu u ulici al-Rashid točno nasuprot Qasimovog ureda u iračkom Ministarstvu obrane, kako bi promatrao Qasimovo kretanje.

Adel Darwish, stručnjak za Bliski istok i autor knjige “Unholy Babylon”, rekao je da je potez učinjen “uz puno znanje CIA-e”, te da je Saddamov voditelj CIA-e bio irački zubar koji je radio za CIA-u i egipatsku obavještajnu službu. Američki dužnosnici zasebno su potvrdili Darwishov račun.

Darwish je rekao da je Saddamov platitelj bio kapetan Abdel Maquid Farid, pomoćnik vojnog atašea u egipatskom veleposlanstvu koji je platio stan sa svog osobnog računa. Tri bivša visoka američka dužnosnika potvrdila su da je to točno.

Atentat je bio zakazan za 7. listopada 1959., ali je potpuno promašen. Računi se razlikuju. Jedan bivši dužnosnik CIA-e rekao je da je 22-godišnji Saddam izgubio živce i prerano počeo pucati, ubivši Qasimovog vozača i samo ranivši Qasima u rame i ruku. Darwish je za UPI rekao da je jedan od ubojica imao metke koji nisu odgovarali njegovom pištolju, a da je drugi imao ručnu granatu koja mu se zaglavila u podstavi kaputa.

“Graničilo je s farsom”, rekao je bivši visoki dužnosnik američke obavještajne službe. Ali Qasim, skrivajući se na podu svog automobila, izbjegao je smrt, a Sadam, čije je tele napasao kolega potencijalni ubojica, pobjegao je u Tikrit, zahvaljujući CIA-inim i egipatskim obavještajnim agentima, reklo je nekoliko dužnosnika američke vlade.

Sadam je zatim prešao u Siriju i egipatski obavještajni agenti su ga prebacili u Bejrut, prema Darwishu i bivšim visokim dužnosnicima CIA-e. Dok je Sadam bio u Bejrutu, CIA je platila Saddamov stan i prošla ga kroz kratki tečaj obuke, rekli su bivši dužnosnici CIA-e. Agencija mu je tada pomogla da stigne u Kairo, rekli su.

 

Jedan bivši dužnosnik američke vlade, koji je u to vrijeme poznavao Saddama, rekao je da je već tada Sadam “bio poznat kao bezrazložan. Bio je razbojnik – koljač.”

U Kairu, Saddam je bio smješten u stanu u četvrti Dukki za više klase i provodio je vrijeme igrajući domino u Indiana Caféu, pod nadzorom CIA-e i egipatskih obavještajnih operativaca, prema Darwishu i bivšim američkim obavještajnim dužnosnicima.

Jedan bivši visoki dužnosnik američke vlade rekao je: “U Kairu sam često odlazio u Groppie Café u ulici Emad Eldine Pasha, koji je bio vrlo otmjen, vrlo visoka klasa. Sadam se tamo ne bi uklopio. Indiana je bila vaša osnovna tura.”

Ali tijekom tog vremena Sadam je često posjećivao američko veleposlanstvo gdje su CIA-ini stručnjaci poput Milesa Copelanda i šefa CIA-ine postaje Jima Eichelbergera boravili i poznavali Sadama, rekli su bivši američki obavještajni dužnosnici.

Jedan bivši visoki dužnosnik američke vlade rekao je: “U Kairu sam često odlazio u Groppie Café u ulici Emad Eldine Pasha, koji je bio vrlo otmjen, vrlo visoka klasa. Sadam se tamo ne bi uklopio. Indiana je bila vaša osnovna tura.”

Ali tijekom tog vremena Sadam je često posjećivao američko veleposlanstvo gdje su CIA-ini stručnjaci poput Milesa Copelanda i šefa CIA-ine postaje Jima Eichelbergera boravili i poznavali Sadama, rekli su bivši američki
obavještajni dužnosnici.

Saddamovi službenici iz SAD-a čak su natjerali Sadama da natjera svoje egipatske voditelje da mu povise mjesečnu naknadu, što je gesta koju egipatski dužnosnici nisu cijenili jer su znali za Saddamovu povezanost s Amerikancima, prema Darwishu. Njegovu tvrdnju potvrdio je tadašnji bivši američki diplomat u Egiptu.

U veljači 1963. Qasim je ubijen u državnom udaru stranke Baath. Morris je nedavno tvrdio da CIA stoji iza državnog udara, koji je odobrio predsjednik John F. Kennedy, ali je bivši vrlo visoki dužnosnik CIA-e to odlučno demantirao.

“Bili smo apsolutno zapanjeni. Imali smo tipove koji su trčali okolo i pitali što se dovraga dogodilo”, rekao je ovaj dužnosnik.

No agencija je brzo krenula u akciju. Primjećujući da je Baath stranka lovila iračke komuniste, CIA je pripadnicima iračke Nacionalne garde s puškomitraljezima opskrbila popise osumnjičenih komunista koji su zatim zatvoreni, ispitivani i po kratkom postupku ubijeni, prema bivšim američkim obavještajnim dužnosnicima koji su dobro poznavali pogubljenja.

Mnogi osumnjičeni komunisti ubijeni su na mjestu, rekli su ti izvori. Darwish je za UPI rekao da su se masovna ubojstva, kojima je predvodio Sadam, dogodila u Qasr al-Nehayatu, doslovno, Palači kraja.

Bivši visoki dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za UPI: “Bilo nam je iskreno drago što smo ih se riješili. Tražite da dobiju pošteno suđenje? Morate se šaliti. Ovo je bio ozbiljan posao.”

Bivši visoki dužnosnik CIA-e rekao je: “Bilo je to pomalo poput misterioznih ubojstava iranskih komunista neposredno nakon što je ajatolah Homeini došao na vlast 1979. Svih 4000 njegovih komunista iznenada je ubijeno.”

Britanski znanstvenik Con Coughlin, autor knjige “Saddam: King of Terror”, citira Jima Critchfielda, tadašnjeg visokog dužnosnika agencije za Bliski istok, koji je rekao da se ubojstvo Qasima i komunista smatra “velikom pobjedom”. Bivši dugotrajni tajni američki obavještajni operativac i Critchfieldov prijatelj rekao je: “Jim je bio stari bliskoistočni stručnjak. Nije mu bilo žao što su komunisti uopće otišli. Hej, igrali smo za stalno.”

Saddam je u međuvremenu postao šef al-Jihaz a-Khasa, tajnog obavještajnog aparata stranke Baath.

Odnos CIA-e/Obrambene obavještajne agencije sa Saddamom intenzivirao se nakon početka iransko-iračkog rata u rujnu 1980. Tijekom rata, CIA je redovito slala tim Sadamu da dostavi obavještajne podatke bojnog polja dobivene od saudijskih izviđačkih letjelica AWACS kako bi pomogla učinkovitost iračkih oružanih snaga, prema bivšem dužnosniku DIA-e, dijelu američke međuagencijske obavještajne skupine.

Ovaj bivši dužnosnik rekao je da je on osobno potpisao dokument koji je dijelio američke satelitske obavještajne podatke s Irakom i Iranom u pokušaju stvaranja vojnog zastoja. “Kad sam to potpisao, mislio sam da gubim razum”, rekao je bivši dužnosnik za UPI.

Bivši dužnosnik CIA-e rekao je da je Sadam odredio vrhunski tim od tri viša časnika iz Estikhbarata, iračke vojne obavještajne službe, da se sastanu s Amerikancima.

Prema Darwishu, CIA i DIA pružile su vojnu pomoć Saddamovom žestokom napadu u veljači 1988. na iranske položaje na poluotoku al-Fao zaslijepivši iranske radare na tri dana.

Saddam-U.S. Obavještajni savez iz koristi došao je kraju u 2 sata ujutro 2. kolovoza 1990., kada je 100.000 iračkih vojnika, potpomognutih s 300 tenkova, napalo svog susjeda, Kuvajt. Američki nekadašnji saveznik postao je njen najljući neprijatelj.

HOP