Korčulani molili za zagovor pred Gospinom ikonom i snažna bura je zapuhala te onemogućila osmanlijske napade

0
1

Osmanlijski admiral Uluç Ali Paşa je s deset brodova napao Korčulu na današnji dan 1571. godine. Korčulani su predvođeni arhiđakonom Rozanovićem obranili svoj grad.

Ono međutim što je prethodilo jest da su se korčulani molili za zagovor pred Gospinom ikonom na Badiji, a snažna bura koja je zapuhala onemogućila je osmanlijske napade koji su potom odustali od daljnjih napada.
Narod je to shvatio kao odgovor na svoje molitve, te koliko je moćan majčinski zagovor Blažene Djevice Marije.
Nepuna dva mjeseca poslije dogodila se ona velika pomorska bitka kod Lepanta. Skloni smo pretpostaviti da je do pape stigla vijest o čudesnoj pomoći Blažene Djevice Marije .

“Papa Pio V. pozvao je sve vjernike Crkve da mole Gospinu krunicu za pobjedu kršćana protiv osmanlijske vojske. Uspjeh je pripisan molitvi krunice Gospi te je u znak zahvalnosti Majci Božjoj koja je pomogla kršćanskoj mornarici nastala marijanska listopadska pobožnost.

Papa Pio V. dodijelio je blagdan nadnevku 7. listopada Našoj Gospi od Pobjede, dodavši joj naslov Pomoćnice kršćana (Auxilium Christianorum) u Lauretanske litanije. Papa Grgur XIII. preimenovao ju je u Gospu od Krunice.”

 

M. Bušić

HOP