Srećko Sladoljev: ‘U vezi Imunološkog zavoda baš u svemu sam bio u pravu!’

0
21

Apel za spas Imunološkog zavoda. Moj posljednji.

Učinili su suprotno. Ugušili su volju naroda da ga preuzme.

Narod! Tko ste vi!? Zar još postojite!?

FB_IMG_1724233182988 FB_IMG_1724233199567

Sjećam se tih vremena. Ne bi prošao “ni dan” da me novinari nisu nešto važno pitali.

A onda ONI su rekli: DOSTA!

U vezi Imunološkog zavoda baš u svemu sam bio u pravu. U prilogu je “apel” premijeru prije 9 godina. Možda sam ipak trebao mudro šutiti?

“Velika je snaga u onog čovjeka koji umije da prećuti i onda kada je u pravu. Ova izreka nosi sa sobom duboko razumijevanje ljudske psihologije i interpersonalnih odnosa. Često se smatra da je najlakše izraziti svoje mišljenje i braniti svoju poziciju, pogotovo kada smo uvjereni da smo u pravu. Međutim, prava snaga i mudrost leže u sposobnosti da se suzdržimo od nepotrebnih rasprava i da izaberemo mir umjesto konflikta.

U modernom društvu, gdje je komunikacija brza i direktna, često zaboravljamo na vrijednost tišine. Tišina nije znak slabosti, već naprotiv, pokazatelj unutrašnje snage i samopouzdanja. Čovjek koji može prećutati kada je u pravu, pokazuje da je iznad potrebe za priznanjem ili dokazivanjem drugima. On razumije da u mnogim situacijama, riječi mogu biti suvišne i da mogu samo pogoršati situaciju.

Jedan od ključnih aspekata ove snage je emocionalna inteligencija. Osoba koja zna prećutati u pravom trenutku je svjesna svojih emocija i emocija drugih. Ona razumije da tvrdoglavo insistiranje na vlastitom mišljenju može dovesti do sukoba i narušavanja odnosa. Umjesto toga, bira da zadrži mir i stabilnost, čak i kada je uvjerena u svoju ispravnost.

Prećutati kada si u pravu ne znači odustati od svojih uvjerenja ili prihvatiti nepravdu. To znači birati svoje bitke i prepoznati kada je najbolje vrijeme za raspravu, a kada je bolje pustiti stvari da idu svojim tokom. Često je potrebno više hrabrosti i samodiscipline da se prećuti nego da se govori. Tišina može biti moćan alat u smirivanju tenzija i omogućavanju drugima da sami dođu do spoznaje.

U poslovnim i privatnim odnosima, ova vještina može donijeti mnogo koristi. Vođe koji znaju kada treba prećutati, često su uspješniji u motiviranju svojih timova i izgradnji povjerenja. U porodici, roditelji koji mogu ostati smireni i prećutati u trenutku ljutnje, pokazuju djeci kako se nositi s emocijama i konflikatima na konstruktivan način.

U konačnici, snaga prećutanja kada si u pravu dolazi iz dubokog razumijevanja sebe i drugih. To je znak zrelosti i mudrosti, jer pokazuje da vrednujemo mir i harmoniju više od vlastitog ega. Takva osoba je pravi primjer unutrašnje snage, jer je sposobna kontrolirati svoje impulse i birati svoje bitke mudro. Prećutati u pravom trenutku često znači sačuvati energiju za važnije stvari u životu i održati zdrave i skladne odnose s drugima.”

Srećko Sladoljev

HOP

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal