HOP

Srećko Sladoljev: ‘U vezi Imunološkog zavoda baš u svemu sam bio u pravu!’

Apel za spas Imunološkog zavoda. Moj posljednji.

Učinili su suprotno. Ugušili su volju naroda da ga preuzme.

Narod! Tko ste vi!? Zar još postojite!?

Sjećam se tih vremena. Ne bi prošao “ni dan” da me novinari nisu nešto važno pitali.

A onda ONI su rekli: DOSTA!

U vezi Imunološkog zavoda baš u svemu sam bio u pravu. U prilogu je “apel” premijeru prije 9 godina. Možda sam ipak trebao mudro šutiti?

“Velika je snaga u onog čovjeka koji umije da prećuti i onda kada je u pravu. Ova izreka nosi sa sobom duboko razumijevanje ljudske psihologije i interpersonalnih odnosa. Često se smatra da je najlakše izraziti svoje mišljenje i braniti svoju poziciju, pogotovo kada smo uvjereni da smo u pravu. Međutim, prava snaga i mudrost leže u sposobnosti da se suzdržimo od nepotrebnih rasprava i da izaberemo mir umjesto konflikta.

U modernom društvu, gdje je komunikacija brza i direktna, često zaboravljamo na vrijednost tišine. Tišina nije znak slabosti, već naprotiv, pokazatelj unutrašnje snage i samopouzdanja. Čovjek koji može prećutati kada je u pravu, pokazuje da je iznad potrebe za priznanjem ili dokazivanjem drugima. On razumije da u mnogim situacijama, riječi mogu biti suvišne i da mogu samo pogoršati situaciju.

Jedan od ključnih aspekata ove snage je emocionalna inteligencija. Osoba koja zna prećutati u pravom trenutku je svjesna svojih emocija i emocija drugih. Ona razumije da tvrdoglavo insistiranje na vlastitom mišljenju može dovesti do sukoba i narušavanja odnosa. Umjesto toga, bira da zadrži mir i stabilnost, čak i kada je uvjerena u svoju ispravnost.

Prećutati kada si u pravu ne znači odustati od svojih uvjerenja ili prihvatiti nepravdu. To znači birati svoje bitke i prepoznati kada je najbolje vrijeme za raspravu, a kada je bolje pustiti stvari da idu svojim tokom. Često je potrebno više hrabrosti i samodiscipline da se prećuti nego da se govori. Tišina može biti moćan alat u smirivanju tenzija i omogućavanju drugima da sami dođu do spoznaje.

U poslovnim i privatnim odnosima, ova vještina može donijeti mnogo koristi. Vođe koji znaju kada treba prećutati, često su uspješniji u motiviranju svojih timova i izgradnji povjerenja. U porodici, roditelji koji mogu ostati smireni i prećutati u trenutku ljutnje, pokazuju djeci kako se nositi s emocijama i konflikatima na konstruktivan način.

U konačnici, snaga prećutanja kada si u pravu dolazi iz dubokog razumijevanja sebe i drugih. To je znak zrelosti i mudrosti, jer pokazuje da vrednujemo mir i harmoniju više od vlastitog ega. Takva osoba je pravi primjer unutrašnje snage, jer je sposobna kontrolirati svoje impulse i birati svoje bitke mudro. Prećutati u pravom trenutku često znači sačuvati energiju za važnije stvari u životu i održati zdrave i skladne odnose s drugima.”

Srećko Sladoljev

HOP

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal