HOP

Atlanski ocean se hladi dok mediji šire paniku o globalnom zatopljenju

Prošlo je više od godinu dana rekordno visokih globalnih temperatura mora, uključujući i to što smo bili blizu kolapsa AMOC-a. No, unatoč tim problemima, Atlantik sada doživljava nešto prilično zbunjujuće – temperature se spuštaju, a znanstvenici pokušavaju otkriti što se događa.

Ocean obično mijenja temperaturu tijekom godine. Međutim, ove godine znanstvenici kažu da se pojava “atlantske Niñe” dogodila puno brže nego u prošlosti. Također se čini da novi obrazac dolazi prije očekivanog prijelaza na mnogo hladniju La Niñu u Tihom oceanu. Iako su niske temperature vrlo dobrodošle, one također mogu uzrokovati različite vremenske utjecaje diljem svijeta.

Promjena brzine hlađenja Atlantika prekida 15-mjesečni niz rekordno visokih temperatura oceana. A kako El Niño nestaje u svibnju, a La Niña počinje i razvija se između rujna i studenog, hladnije će vode potaknuti jači vjetrovi koji dolaze s ekvatora.

Potencijal dviju La Niña toliko je zaintrigirao znanstvenike o tome kako će izgledati klima i temperatura oceana do kraja godine, pogotovo jer rekordno visoke temperature traju tako dugo. Ovdje također ima puno nepredvidivosti zbog koje su se i znanstvenici mučili, i dok La Niña u Atlantiku nije posve neočekivana, čini se da je znanstvenici nisu očekivali ove godine.

A s brzinom hlađenja Atlantika koja se već ubrzava, a Pacifik će se početi hladiti u sljedećih nekoliko mjeseci.

HOP

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal