HOP

Bugarski portal primjećuje mržnju Sjevernomakedonaca prema Bugarima i bliskost sa Srbijom

Bugarski portal Trud

29.08.24 /

Autor: Victoria Georgyum

Srpska propaganda dekriminirala se u  mozgu i do  kostiju današnjih Makedonaca

Ako je Balkan bez sumnje nametnut sinonim  govoreći o šovinizmu, uvijek  u biti mislimo na Srbiju i njezinu Velilisrpsku doktrinu, posljednjih godina sve više i više prevladava  mišljenje je da je dostojni sljedbenik u ekstremima na temelju mržnje prema susjednim narodima Rebulika Srbija.

Naravno, ako je srpski šovinizam Megaloman koji nije tako širok kao Srbi nad drugim  zemljama na Balkanu, antibolgarizam, makedonski inherentan u RSM-u, nema tako široku razmjeru, nego se proteže na slijepu mržnju nad državom u kojoj su korijeni Makedonaca, odnosno  mržnjom prema Bugarskoj.

I upravo je srpska propaganda u Republici S jevernoj Makedoniji koja je ugrađena u  mozgu i do  kostiju današnjih Makedonaca koji su poricali svoje pretke, samo zato što bi to značilo priznati da su oni sadašnji stanovnici RSM-a, nepobitno povezani s nama.

Međutim, dok Makdonizam, kao doktrina, znači da takozvani makedonski nevestestimat nema nikakve veze s bugarskim i srpskim narodom, s njihovim jezikom i kulturom, ova se ideologija sve više razvija kao način da se suprotstave  makedonski političari Bugarizaciji – vladari u našem jugozapadnom susjedstvu.

Bugarska je  izuzeta iz njihovih korijena, da, zvuči paradoksalno, ali to je stvarnost. Titovi portreti su na beskrajno mnogim mjestima oko RS, uključujući i u službenim uredima, srpska glazba se čuje oko mnogih ustanova, a njihova TV se čuje iz brojnih kuća.

U trenutnoj situaciji Srbije, koja najviše živi od svoga nacionalizma, i dalje žanje trulo voće koje je dovelo do ne jedne i dvije nacionalne katastrofe, možemo žaliti što je RS – tvrdo  krenula istim putem, a glavni neprijatelj je jedan – Bugarska i sve Bugarsko.

Republika Srbija i dalje se bavi svojim razvojem mržnje prema Bugarskom, usmjeravajući sve svoje ovlasti isključivo u protivljenju prema bilo čemu Bugarskom, što, međutim, također znači protivljenje europskom putu .  Christian Mickozkoski izjavio je kako će u najkraćem vremenskom okviru biti provedene uzročne promjene u zajedničkom multidisciplinarnom povjerenstvu između Bugarske i RSM-a koje utječu na povijesna i obrazovna pitanja. To je po njegovim riječima, jer sadašnja Komisija nije štitila nacionalne interese makedonskog naroda.

Nije teško pogoditi što će se opet dogoditi s našom zemljom (Bugarskom), budući da će  kongroentacija odbora, nakon takvih promjena, biti preuzeta barem dok je šef zemlje čelnik DMNE-a.

Na prvi pogled, besmislen potez jer je prošlo dugo vremena otkad odbor nije donio neku  odluku, naprotiv, gotovo dvije godine, još se  uvijek raspravlja o udžbenicima od 7 razreda u RSM-u, uglavnom o temi Goce Delcheva i tko je on u stvarnosti bio.

Međutim, koja je svrha  tražiti smjenu sadašnjih makedonskih predstavnika zbog nastale situacije?

Odgovor leži u činjenici da je izborna kampanja DMNE-a u potpunosti temeljena na antibl retorici. Unatoč stvarnim problemima koji su pritisnuli zemlju – korupcija, nedostatak reformi i stoga, kao i Mickozkoski i sadašnji predsjednik  Gorena Siljanovska, i dalje stvara mržnju protiv Bugarske i narodu s Bugarskom samosvijesti u RS.

Oni jednostavno u Sjevernoj Makedoniji  daju svoja predizborna obećanja, koja uključuju protivljenje Bugarskoj i svim do sada sklopljenim sporazumima i ugovorima. Nema sumnje, iznimno neplodno.

Da ne spominjem da ovaj zahtjev dolazi u vrijeme kada su  u zemlji ispaljeni nekoliko hitaca, u jednom slučaju  je netko i ubijen, dok su počinitelji zadržani u zemlji, pronašli su napadače na policiju.

To nisu bile nesreće, već u svibnju, u pucnjavi u Skoplju, ubijen je popularni makedonski pjevač albanskog podrijetla, a u listopadu prošle godine dva muškarca ubijena su u velikom trgovačkom centru u Skoplju, u garaži istog trgovačkog centra, ali nekoliko mjeseci ranije, ponovno se dogodila pucnjava.

Mickoski je preporučio da se državnom proračunu sljedeće godine daje sredstva za dovršenje lokacija projekta Skoplja 2014., gdje su  spomenici povijesnih ličnosti, skulptura i novih administrativnih zgrada u središtu glavnog grada kako bi se ubrzao makedonski.

I pisanjem o povijesnim ličnostima u Sjevernoj Makedoniji nije teško pogoditi da se radi uglavnom o našoj ili izravno povezanoj s bugarskom povijesti (i grčkom), koju godinama RS pokušava pronevjeriti – Kliment Ohridski, Naum Preslavski, Sv. Čiril i Metod, kralj Samuel, Gotse Delčev, Dame Gruev itd.

Projekt Megaloman kojim su sadašnji vladari RSM zemlje, pored Nikole Gruevskim, izgradili glavni centar Skopja s velikim ličnostima koje , brojka, kao i vrijednost projekta – 800 milijuna eura koje je platio makedonski porezni obveznik, a  što čini 10% BDP-a zemlje, pokazali su kako čak ni kolosalni kipovi ne mogu pokriti utor RSM-a i njihov velikih kompleksni .

Za razliku od mjera i obećanja novih tijela koja osiguravaju da pregovarački okvir EU i revizija sporazuma s nama i Grčkom, stvarnost je drugačija. Europski veleposlanik u Skoplju David Gear izjavio je ovog mjeseca kako je skeptično kako bi se mogao postići bolji kompromis s Bugarskom, a vlada RS nije započela više reforme kako bi bilo moguće uopće govoriti o ulasku u Uniju.

Nedavno je američki državni tajnik James O’Brien izjavio kako bi trebalo provesti i sporazum o susjedstvu između Bugarske i sjeverne Makedonije te da bi trebao i uslijediti Prespanski sporazum s Grčkom.

 

Što se  sa Srbijom događa, svi znaju. Točnije rečeno –  s padom srbijanskog diktatora ništa nije završilo jer čarobni kapuvizam nije započeo Milošević, on je genetski postavljen u DNK Srba čija je ideologija veličine, želja za  dominacijom nad drugima, što  tijekom godina stvara isti probleme.

A sada, zahvaljujući u velikoj mjeri, Republika Sjeverna Makedonija je krenula istim putem.

Put samouništenja, pometanja stvarnih problema , za razliku od izuma nepostojećih, u središtu čiji je to mržnja prema Bugarima.  I ne samo da je europski put zemlje u pitanju, njezina budućnost je uopće u pitanju,  čak i u dalekom planu, možda i njezino postojanje u tim granicama.

 

HOP

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal