HOP

Ekskluzivno: Zelenski zabranio crkvu vezanu za Rusiju, slično je napravljeno u Estoniji, Hrvatska se u ratu ‘dodvoravala’ SPC-u poglavaru bliskom Miloševiću!

U Ukrajini postoje dvije pravoslavne crkve,  Pravoslavna crkva Ukrajine na čijem čelu je  mitropolit Epifanije,  priznatu od Bartolomej I u Istanbulu,  poglavarom 260 milijuna pravoslavnih kršćana širom svijeta i UPC u Ukrajini   je  crkva unutar Ruske pravoslavne crkve.

Papa  je  kritizirao Ukrajinu zbog zabrane pravoslavne crkve povezane s Rusijom, Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).

Očito je postala praksa da se različite crkve mješaju u odluke jednih prema drugima. Tako se SPC ravnopravno raspravljala sa Vatikanom oko bleženika Stepinca, Papa pak  djeli lekcije ukrajinskoj vlasti oko vjere.

U svijetu gdje ne postoje granice miješanja u odnose stvara se lako kaos i razdor. Zelenski je ovu odluku donio politički zbog ruskog uništenja i otimanja teritorija, a koliko je ta odluka pametna pokazat će vrijeme.

Kako je Tuđman postupio prema SPC-u u ratno vrijeme? 

Evo kako se je RH 1994. zahvalila mitropolitu Jovanu, koji kao član Sv. Arhijerajskog Sinoda SPC glasao za Apel srpskom narodu u svjetskoj javnosti o njihovoj  Republici Srpskoj i Srpskoj Krajini. Drugim riječima podržao je pobunu i bio uz Slobodana Miloševića.
Dr. Sc. Kolarić nije napisao da je tada  mitropolita Jovana primio nadbiskup Kuharić. Autor ideje je bio biskup Komarica.

Mitropolit Jovan

A dokumente , domovnicu i putovnicu uručili su mu službenici državne službe u Ljubljani,  to je  prema autoru Kolariću značilo da je Jovan priznao Hrvatsku?! Netko bi bio ciničan i rekao da takve situacije je najbolje opisivao Antun Gustav Matoš.

Situaciju je opisao dr.sc. J. Kolarić u svojoj knjizi.

Konzervativan tisak u Hrvatskoj poput HKV-a primjećuje probleme u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, ali ne vidi situaciju kod kuće i probleme priznanja HPC-a bez obzira na sudsku presudu od strane državne uprave i obespravljenost crkve, dok se srpskom poglavaru u ratu, godinu dana prije akcije “Oluja” nosi u Ljubljanu putovnicu i osobnu kartu, srpskom crkvenom čovjeku, te sređuje njegovom vozaču ulaz u državu…

“Crnogorska pravoslavna Crkva potpuno je obespravljena od sadašnje vlasti, koja služi tuđim imperijalnim ciljevima, nasrćući na sve crnogorske vrijednosti i značajke“
Prije gotovo godinu dana na Općecrnogorskom zboru na Cetinju episkop Boris Bojović izabran je za poglavara Crnogorske pravoslavne Crkve (CPC). Taj tradicionalni oblik biranja crnogorskoga vjerskoga vodstva pokušalo se iskoristiti za podjele, potkopavanje i slabljenje utjecaja CPC na društvene tijekove. Bez dvojbe, sve je to utjecalo i na političke prilike u Crnoj Gori, potiskivanje crnogorskoga političkoga i vjerskoga identiteta.”-piše HKV.

Zanimljivo vezano za probleme u Ukrajini je i činjenica  da Estonska pravoslavna crkva, koja je prije pripadala Moskovskoj patrijaršiji, službeno se odvojila od ruske matične crkve. Crkvena skupština u glavnom gradu Tallinnu usvojila nove statute koji propisuju neovisnost u administrativnom, gospodarskom i obrazovnom području. Ime crkve je također promijenjeno i sada glasi “Estonska pravoslavna crkva”, što znači da je iz njega uklonjen dodatak “Moskovske patrijaršije”, prenosi Katolisch.de.

“Ranije je estonsko Ministarstvo unutarnjih poslova izrazilo jasno očekivanje da EPC-MP proglasi herezom postupke i izjave ruskog patrijarha Kirila glede rata u Ukrajini te da prekine veze s Ruskom pravoslavnom Crkvom, kojoj je dosad bila podređena.”- piše portal Bitno.

To zanimljivo nije osudio Papa u svojem obraćanju svijetu…

Naslovnica prikazuje vezu SPC svećenika i terorista…i nije fotografija mitropolita.

HOP

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal