Teflon s C8 uzrokuje OZBILJNE bolesti

0
4

Teflon s C8 i više, uzrokuje OZBILJNE bolesti
INFORMIRAJTE SE…

Znanstvena otkrića to potvrđuju. Čak su i znanstvenici koji su ga proučavali umrli. Milijuni ljudi su zagađeni. Odjeća, posuđe, pohranjivanje hrane …

Što su endokrini disruptori?

👉 Postoje kemijske tvari s kojima možemo doći u kontakt u svakodnevnom životu, a koje mogu promijeniti hormonsku ravnotežu. Konkretno, oni ometaju spolne hormone i hormone štitnjače, oponašajući učinak ili se vežući za receptore naših hormona.
Oni su endokrini disruptori (ED).

👉dugotrajna izloženost ovim tvarima zapravo može povećati rizik od reproduktivnih patologija (neplodnost, pobačaj, preuranjeni pubertet, neredoviti ciklusi, endometrioza), poremećaja ponašanja u djetinjstvu, dijabetesa, tumora osjetljivih na hormone, poput raka dojke, endometrija, jajnika i prostate. Problemi sa štitnjačom, od poremećaja rada ove žlijezde (hiper/hipotireoza) do tumora štitnjače.
Još neki poznati endokrini disruptori.
Dugotrajna izloženost ovim tvarima zapravo može povećati rizik od reproduktivnih patologija (neplodnost, pobačaj, preuranjeni pubertet, neredoviti ciklusi, endometrioza), poremećaja ponašanja u djetinjstvu, dijabetesa, tumora osjetljivih na hormone, poput raka dojke, endometrija, jajnika i prostate. Problemi sa štitnjačom, od poremećaja rada ove žlijezde (hiper/hipotireoza) do tumora štitnjače.
Još neki poznati endokrini disruptori

* perfluorirani spojevi, kao što su PFOS i PFOA: koriste se za neljepljive posude i papir za pečenje;
* ftalati, PVC i bisfenol A: plastični materijali koje nalazimo u plastičnim bocama, plastičnim posudama i kao unutarnje obloge limenki; Italija je, naime, prihvatila europsku direktivu o zabrani korištenja BPA (bisfenola A) u polikarbonatnim dječjim bočicama i dudama
* policiklički aromatski ugljikovodici: tvari koje nastaju kuhanjem namirnica na visokoj temperaturi i njihovom karbonizacijom;
* pesticidi i zagađivači, kao što su dioksini, furani, teški metali (živa, olovo, kadmij…): tj. sve one tvari koje zagađuju okoliš i koje se posljedično mogu akumulirati u prehrambenim proizvodima.

HOP