HOP

Bilje: “Sjećanje na 3. rujan 1991. godine mora ostati živo”

BILJE, 3.9.2024.

U organizaciji načelnika općine Bilje Željka Cickaja, u Bilju je odana počast poginulim i nestalim braniteljima Bilja, Baranje i grada Osijeka, koji su liniju obrane držali do 3. rujna 1991. Uz izaslanike najviših državnih dužnosnika, te počasnu gardu “Hrvatski sokol” i počasnu postrojbu specijalne policije, ispred spomenika poginulim braniteljima vijence su položila i izaslanstva braniteljskih udruga, KUBUS-a, županije i grada Osijeka.

U ime Zajednice povratnika OBŽ, vijenac su položili i svijeću zapalili Branko Pek, Ivan Hodak, Zvonko Škrnjug i Dražen Vinković.

Svečanost je započela u ranim jutarnjim satima polaganjem vijenaca na Centralnom i Retfalačkom groblju u Osijeku, te na mjesnom groblju u Bilju. U popodnevnim satima, crkva Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije bila je ispunjena molitvama i pjesmom dok je župnik Vjekoslav Jukić predvodio misno slavlje.

Nakon mise, mimohod je krenuo od crkve do Parka hrvatskih branitelja, gdje su se položili vijenci i zapalile svijeće za sve poginule i nestale branitelje. Centralni dio obilježavanja započeo je intonacijom himne Republike Hrvatske i minutom šutnje, nakon čega su uslijedili pozdravi državnih uzvanika i gostiju.

Ceremonija polaganja vijenaca i paljenje svijeća ispred Spomen obilježja u Parku hrvatskih branitelja bila je posebno dirljiva. Na spomeniku su uklesana imena dvadeset i jednog poginulog branitelja: Zoran Anđel, Ferenc Bede, Željko Filipčić, Ivan Forjan, Stevo Grinfelder, Ištvan Horvat, Rudolf Jukić, Bernand Kotarski, Hrvoje Kraljević, Ivica Krkalo, Branko Kuti, Josip Kuti, Čedomir Lazarević, Josip Lerinc, Nikica Lučić, Ivan Pakšić, Damir Rončević, Branko Strmečki, Stanislav Strmečki, Janoš Šileš i Tibor Šilješ. Također su se prisjetili i četiri poginula pripadnika 3. gardijske brigade: Miroslav Boljevac, Josip Bulut, Zdravko Herman i Željko Mečeri.

U ceremoniji polaganja vijenaca sudjelovali su: članovi obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, gospođa Nataša Tramišak, zastupnica u Hrvatskom saboru, izaslanik predsjednika Vlade i potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik u ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, izaslanik i savjetnika ministra obrane, general-bojnik u mirovini Željko Živanović, izaslanik župana Osječko-baranjske županije, zamjenik župana Josip Miletić, načelnik Općine Bilje Željko Cickaj i predsjednik Općinskog vijeća Zdenko Jumić načelnik Policijske uprave osječko baranjske Ladislav Bece, načelnik Policijske postaje Beli Manastir Ivica Tkalec, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, brigadir Željko Marinov, predstavnik Zapovjedništva za obuku i doktrinu Hrvatske kopnene vojske “Fran Krsto Frankopan”, pukovnik Danijel Mihaljević, izaslanik Grada Osijeka, Jurica Tolj i braniteljske udruge Grada Osijeka, voditelj Područnog odjela za poslove obrane Osijek, Dalibor Bajči, Izaslanici Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, suborci, prijatelji i mještani.

Načelnik Općine Bilje u svome obraćanju rekao je: “Sjećanje na 3. rujan 1991. godine mora ostati živo”. Prije svega, uz srdačan pozdrav, želim vam zahvaliti što ste došli zajedno s nama obilježiti ovaj tragičan trenutak, 3. rujan 1991. godine, definitivno, najtragičniji dan u povijesti Općine Bilje.”

Naglasio je kako samo obitelji poginulih znaju kroz što su prošle tijekom proteklih 33 godine. “Unatoč našoj iskrenoj sućuti i izrazima poštovanja, mi to nismo uspjeli saznati. Biti ću iskren, hvala Bogu da nismo tako bliskog izgubili. Izgubili smo puno suboraca i prijatelja, ali tu bol koju vi nosite, definitivno vi znate što je, i na to vam zaista iskreno i velika hvala, u ime svih nas koji nismo tu žrtvu podnijeli.”

Načelnik je također postavio pitanje jesmo li učinili dovoljno da se uspomena na branitelje sačuva. “Činimo li dovoljno da se njihova uspomena sačuva, da ne padne u zaborav? Nekako se ne mogu oteti dojmu, da i sam, iako sam hrvatski branitelj, snosim dio odgovornosti jer me strah jednog dana kada ne bude nas, naša djeca i oni koji ostaju iza nas neće imati taj osjećaj koji bi trebali imati.” Posebno je istaknuo važnost oprosta, ali i odgovornosti onih koji su počinili zločine. “Da bi nekome oprostili, moramo znati tko je, mora zatražiti oprost i za što mu upućujemo oprost. On taj oprost mora zatražiti, i mora ga zaslužiti.”

Na kraju, načelnik je pozvao sve prisutne da se potrude kako bi buduće generacije znale pravu istinu o događajima iz 1991. godine. “Kako bi naša dječica, oni koji dolaze iza nas, znali pravu istinu, znali cijeniti sve ono što ste vi, poštovane obitelji, prošli i što prolazite kroz svo ovo vrijeme bez svojih najmilijih, i kako njihova žrtva ne bi bila uzaludna.”

Dana 03. rujna 1991. godine u obrani Bilja, kao zadnjem neokupiranom naselju u Baranji ubijeno je jedanaest hrvatskih branitelja – dragovoljaca Biljske satnije ZNG RH. Devet branitelja je zarobljeno, zvjerski mućeno i ubijeno te su njihova tijela naknadno pronađena i ekshumirana na raznim stratištima dok se za sudbinu jednog branitelja još uvijek ne zna.

 

HOP