HOP

Ako ne mogu sebe promijeniti bez milosti Božje , zar da umislim kako mogu druge mijenjati?

-Tko za ‘dobra djela očekuje zahvalu’, već se izdvaja po tome što sam sebe smatra ‘dobrim’, proigrao je najbolje opravdanje za izricanje hvale time što se svojim osjećajem i svojom sviješću o vlastitoj dobroti izdvojio od ostalih kao posebni dobročinitelj, zato što je sebe uzvisio i precjenio.

Takvo očekivanje, koliko god bilo prirodno i općenito prihvaćeno, ne samo da ne zavrijeđuje nikavu hvalu, već upravo ono čime se obično takvom čovjeku uzvraća : posvemašnju nezainteresiranost, pa čak i svojevrsni uzvratni ponos. Tko čini dobro te pritom ne želi doživjeti krah, mora ići tako daleko da sebe smatra čovjekom koji služi, koji drugome priskače u pomoć – nosit njegovu krivicu. Ne samo da ne smije od drugoga očekivati zahvalu, čak štoviše, u sebi mora gajiti osjećaj zahvalnosti prema drugima koji su mu pružili priliku za iskazivanje pomoći, bez obzira koliko se ta pomoć naknadno ‘isplatila’. To mora za nas više ili manje ostati trajnim idealom; a prvi stupanj tog ideala je svakako osjećaj zahvalnosti u nama i izvan nas za svako dobro djelo.-Christian Morgenstern.

U većini slučajeva iza radoznalosti krije se taština! Jesmo li fascinirani spektaklom?
Smanji broj interesiranja  i dobiti ćeš  vremena da započeto dovršiš!

Ne znam što je gore , ne moći govoriti ili govoriti nekontrolirano, a treba šutjeti.

Ako ne mogu sebe promijeniti bez milosti Božje , zar da umislim kako mogu druge mijenjati?

Mi možemo imati stav, mi možemo svjedočiti svojim primjerom i riječju, mi možemo reći kako se osjecćamo … no što će drugi s tim ne možemo znati, a ni utjecati.

Ako nastupamo proročki po principu “Reci im, poslušali ili ne poslušali” naša dužnost nakon izrečenog prestaje , no ne prestaje ljubav, poniznost, prihvaćanje, praštanje, podnošenje i nošenje drugog. Vjernost u prihvaćanju i oslanjanju na križ Kristov znak je istinskog proroka.

Ako taj oslonac izostaje upitno je naše prorokovanje. Sjetimo se Jone.

Zar da se srdimo na Boga zbog uvelog bršljana a bježimo od teskoća u svom pozivu navještanja,  … ?!

Onaj tko je prihvatio poziv prihvatio je i OBEĆANE teškoće. Da me se ne bi pogrešno shvatilo – ovo rečeno na prvom mjestu kažem samom sebi , a onda i svima ostalima. .. bez izuzetka!

M.B.

HOP

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal