U životinjskom svijetu ova je papiga dosegla razinu upotrebe ljudskog jezika

0
1

Elokvencija papige zaprepašćuje znanstvenike Dopisnik za okoliš BBC Newsa

Znanstvenici su bili zapanjeni kada su pronašli papigu koja ima neusporedivu sposobnost komunikacije s ljudima. Ptica nazvana N’kisi je afrička sivka u zatočeništvu koja ima odličan smisao za humor i rječnik od 950 riječi. Kada se nađe u novim situacijama, kojima njegova jezična prtljaga još nije u stanju dati definiciju, ono “izmišlja” riječi baš kao što to djeca obično čine u sličnim uvjetima. BBC-jev časopis Wildlife posvetio je članak N’kisijevim izvanrednim sposobnostima, uključujući telepatiju. U eksperimentu telepatije, papiga i njezin vlasnik bili su smješteni u odvojene sobe i snimani dok je umjetnik otvarao omotnice s nasumično odabranim slikama. Studija je istaknula kako je papiga identificirala i opisala slike koje je vidio njezin vlasnik, koristeći odgovarajuće ključne riječi, sa statističkim omjerom tri puta većim (3 prema 1) u usporedbi sa slučajnom pojavom.

U životinjskom svijetu ova je papiga dosegla razinu upotrebe ljudskog jezika dosad neviđenu. Za čitanje na engleskom morate znati oko 100 riječi i kada bi N’kisi to mogao, mogao bi koristiti mnogo više znanja. Za sada zna koristiti riječi u pravilnom kontekstu, s odgovarajućim glagolskim vremenima i vrlo je kreativan.

Kako bi opisala eterična ulja za aromaterapiju koja koristi njezina vlasnica, umjetnica koja živi u New Yorku, papiga je upotrijebila izraz “lijek ugodnog mirisa”. Upoznavši dr. Jane Goodall – poznatu proučavateljicu čimpanza – nakon što ju je prethodno vidio na fotografiji s nekim majmunima, upitao ju je: “Imate li čimpanzu”?

Čini se da N’kisi voli smišljati duhovite i komične šale. Vidjevši drugu papigu kako visi naglavačke u kavezu, prokomentirao je: “Morate fotografirati ovu pticu”! Goodall kaže da je N’kisijev “verbalni vatromet” izniman primjer komunikacije između vrsta.

Kada je N’kisi vidio fotografiju čovjeka s telefonom rekao je “što radiš s telefonom” ili kada je vidio fotografiju zagrljenog para pitao je “mogu li te zagrliti”.

Profesor Donald Broom s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Cambridgeu kaže da su kognitivne sposobnosti životinja na najvišoj razini kada su u pitanju papige.

HOP