HOP

U životinjskom svijetu ova je papiga dosegla razinu upotrebe ljudskog jezika

Elokvencija papige zaprepašćuje znanstvenike Dopisnik za okoliš BBC Newsa

Znanstvenici su bili zapanjeni kada su pronašli papigu koja ima neusporedivu sposobnost komunikacije s ljudima. Ptica nazvana N’kisi je afrička sivka u zatočeništvu koja ima odličan smisao za humor i rječnik od 950 riječi. Kada se nađe u novim situacijama, kojima njegova jezična prtljaga još nije u stanju dati definiciju, ono “izmišlja” riječi baš kao što to djeca obično čine u sličnim uvjetima. BBC-jev časopis Wildlife posvetio je članak N’kisijevim izvanrednim sposobnostima, uključujući telepatiju. U eksperimentu telepatije, papiga i njezin vlasnik bili su smješteni u odvojene sobe i snimani dok je umjetnik otvarao omotnice s nasumično odabranim slikama. Studija je istaknula kako je papiga identificirala i opisala slike koje je vidio njezin vlasnik, koristeći odgovarajuće ključne riječi, sa statističkim omjerom tri puta većim (3 prema 1) u usporedbi sa slučajnom pojavom.

U životinjskom svijetu ova je papiga dosegla razinu upotrebe ljudskog jezika dosad neviđenu. Za čitanje na engleskom morate znati oko 100 riječi i kada bi N’kisi to mogao, mogao bi koristiti mnogo više znanja. Za sada zna koristiti riječi u pravilnom kontekstu, s odgovarajućim glagolskim vremenima i vrlo je kreativan.

Kako bi opisala eterična ulja za aromaterapiju koja koristi njezina vlasnica, umjetnica koja živi u New Yorku, papiga je upotrijebila izraz “lijek ugodnog mirisa”. Upoznavši dr. Jane Goodall – poznatu proučavateljicu čimpanza – nakon što ju je prethodno vidio na fotografiji s nekim majmunima, upitao ju je: “Imate li čimpanzu”?

Čini se da N’kisi voli smišljati duhovite i komične šale. Vidjevši drugu papigu kako visi naglavačke u kavezu, prokomentirao je: “Morate fotografirati ovu pticu”! Goodall kaže da je N’kisijev “verbalni vatromet” izniman primjer komunikacije između vrsta.

Kada je N’kisi vidio fotografiju čovjeka s telefonom rekao je “što radiš s telefonom” ili kada je vidio fotografiju zagrljenog para pitao je “mogu li te zagrliti”.

Profesor Donald Broom s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Cambridgeu kaže da su kognitivne sposobnosti životinja na najvišoj razini kada su u pitanju papige.

HOP