HOP

Za isti stan agencija uvečala cijenu 37000 eura!

Poreza na nekretninu koji bi trebao stupiti na snagu  su oslobođeni vlasnici jedne nekretnine.

A one koji se tek nadaju da bi to mogli postati, od nove bi godine mogle dočekati dobre vijesti. Za prvu nekretninu kupci bi mogli dobiti polovinu PDV-a koji prodavatelj mora platiti državi.

Tako bi, primjerice, stan od 50 četvornih metara, prema podacima Državnog zavoda za statistiku o prosječnoj cijeni četvornog metra u zemlji, kupac platio 123 tisuće 650 eura.

No država bi mu mogla vratiti polovinu od 25% PDV-a pa bi tako kupac za taj stan natrag dobio 12 365 eura.- objavljeno je u vijestima.

Iako će kuće na moru biti oporezive prema udaljenosti od mora, još uvijek nije jasno kako će biti oporezivan splitski ginekolog koji ima nekoliko stanova u Zagrebu, kuću na Šolti, kuću na skijalištu ili umirovljenica iz Zagreba koja ima vilu 500m2  20- metara uz more.  Hoće li statusi u društvu zavarati poreznike?

I što je država do sada čekala da se oporezuje ovakvo divlje bogaćenje i zarađivanje od turizma enormnim svotama novca ? Cijene apartmana su takve da Hrvati ne mogu ići na more, a niti si kupiti nekretninu. Čemu onda služi država, da se divimo ljepotama?

Pohlepa je uz odvratnu političku situaciju i plaće političara dovela i do činjenice da pojedinci nisu ništa bolji od političara.

Pogledali smo cijene nekretnina na Njuškalu i pronašli svakakve nebulozne cijene nekretnina. Tako se godinana prodavala vikendica u Margičanu kraj Ivanca od 86m2 kvadratnih za 80000 eura, da bi nakon ugradnje bazena i promjene interijera skočila u cijeni 100 000 eura, kako  bi sada cijena bila spuštena 20000 eura , u mjestu koje gotovo ništa osnovno ne nudi za život, osim božjih kreacija.

Ova dva primjera govore o tome kako loše možete završiti zbog nečije pohlepe koju niti jedna vlada ne može kontrolirati, kuću u Humu možete platiti i do 30000 eura više ako dobro ne pratite, a stan u Osijeku 37000 eura više. U poplavi svakakvih agencija za nekretnine treba tržište nekretnina i u tome smjeru regulirati, odnosno donijeti propise u kojem je ovakvo ponašanje kažnjivo samom pojavom nekretnine po toj cijeni, smanjiti enormne zarade agencija za nekretnine i zabraniti rad osoba u agenciji koji nemaju važeću dozvolu za rad.

Svakako treba kažnjavati i prodavače osobno koji dozvoljavaju agencijama za prodaju nekretnina ovakvo iživljavanje cijena kao na ovome primjeru u tekstu.

Ruševine, neodržavne koje su ruglo po našoj državi , treba  za takvo stanje kažnjavati vlasnike koji te ruševine prodaju pod ” starine” bezobrazno visokim cijenama, da bi npr. u Varaždinu mogli kupiti lijepo uređenu kuću od 200 m2 za te novce, a na obali takve zarasle ruševine u bršljan zapuštenog gradilišta godinama prodaju po ogromnim cijenama. Isto je sa ruševinama po centrima naših gradova na kojima pojedinci žele steći pravo bogatstvo. Porez na nekretnine neće riješiti tu situaciju, kao i porijeklo neke imovine .

HOP