Koncert komorne glazbe nazvan Dame na strunama

0
1

Koncert komorne glazbe nazvan Dame na strunama treći je koncert ovogodišnjeg ciklusa Klasika na Mach, koji nastavlja niz različitih tematskih glazbenih zbivanja kojima se klasičnoj glazbi želi udahnuti svjež i kreativan zamah. Ovaj koncert okuplja glazbene entuzijastice s iskustvom solističkom i komornog sviranja, koje će kroz zajedničko muziciranje donijeti na pozornicu karakterističan ženski senzibilitet u sviranju komornih djela za različite gudačke sastave. Okupila ih je idejna začetnica projekta, violinistica Eva Mach, uz koju nastupaju Petromila Jakas na violini, Jasna Simonović Mrčela i Tonka Philips na violama, te Petra Kušan na violončelu.

PLAKAT

Na programu koncerta su dvije dovršene i dvije nedovršene skladbe, koje su odraz nesavršenosti u umjetničkom životu koja je realnost jednako u slučaju skladatelja kao i reproduktivnih umjetnika. Koncert započinje Schubertovim Gudačkim triom u B duru  iz 1816.  Jedini dovršeni stavak tada devetnaestogodišnjeg skladatelja iz nevjerojatno produktivnog trogodišnjeg perioda,  odiše karakterističnim lirizmom i nježnim mladenačkim šarmom. Zatim slijedi Dvořákov Terzetto u C-duru, Op. 74, za dvije violine i violu, koji također potječe iz vrlo  inspirativnog i bogatog razdoblja ovoga skladatelja, o čemu govori i činjenica da je napisan u samo tjedan dana. Kako se ansambl širi, uranjamo u mladenačku strast  Sergeja Rahmanjinova. Gudački kvartet br. 1, koji je napisao 1890. kao sedamnaestogodišnji student, ostao je nedovršen kao i njegov sljedeći gudački kvartet, svaki sa po dva stavka. Kronološki posljednje djelo, Bruchov Gudački kvintet u Es-duru, iz 1918., za dvije violine, dvije viole i violončelo, labuđi je pjev osamdesetogodišnjeg skladatelja dvije godine prije smrti. Dugo smatran izgubljenim, rukopis ovog kvinteta otkriven je, objavljen te premijerno izveden tek u 21. stoljeću.

Eva-1

Dok se dame na strunama budu hrabro hvatale u koštac s partiturama od ranog do kasnog romantizma nastalima unutar stotinjak godina, video projekcija će predstaviti neke od najznačajnijih pionirki gudačkog umijeća iz približno istog vremenskog razdoblja, koje su utrle putove budućim generacijama gudačkih umjetnica. Ova večer nudi više od glazbenog iskustva; to je počast izdržljivosti i briljantnosti gudačica u njihovom umjetničkom radu, ali i borbi za zastupljenost i pravu na individualnost, kako u prošlosti tako i danas.

Koncert se održava 28. rujna 2024. u 19.30h, u Dvorani Aula Magna u ulici Filipa Vukasovića 1 u Zagrebu, a karte se mogu kupiti na ulazu u dvoranu ili online putem linka:

https://www.entrio.hr/event/dame-na-strunama-20351

Foto:: Jan Iveta, Šminka: Dino Bakša, Dizajn plakata: Eva Mach

HOP