HOP

JASEN- antikancerogeno, protuupalno, antioksidativno, antimikrobno i neuroprotektivno djelovanje

Ovaj članak je nastojanje da se sažmu dostupne informacije o farmakološkom djelovanju različitih spojeva izoliranih iz tradicionalne ljekovite biljke fraxinus poznate kao jasen. Pretražena literatura ističe nedavna dostignuća, a znanstvena literatura provjerena je putem različitih stranica, Elsevier ScienceDirect i PubMed te relevantnih medicinskih časopisa. Nadamo se da će skupljeni podaci informirati znanstvene istraživače o suvremenim nastojanjima u opisanom području. Kao ključne riječi za pretraživanje koristimo “Fraxinus”, “Fraxinus i biološka aktivnost”, “ljekovite biljke”, “protuupalno”, “antikancerogeni” i “antioksidans”.

Fraxinus, član obitelji Oleaceae, obično poznat kao jasen, nalazi se u sjeveroistočnoj Aziji, sjevernoj Americi, istočnoj i zapadnoj Francuskoj, Kini, sjevernim područjima Pakistana, Indije i Afganistana. Kemijski sastojci biljke Fraxinus uključuju različite sekoiridoide, feniletanoide, flavonoide, kumarine i lignane; stoga se smatra biljkom sa svestranim biološkim i farmakološkim djelovanjem. Njegov ogroman raspon farmakoterapijskih svojstava dobro je dokumentiran, uključujući antikancerogeno, protuupalno, antioksidativno, antimikrobno i neuroprotektivno djelovanje. Osim toga, njegove bioaktivne fitokemikalije i sekundarni metaboliti mogu se učinkovito koristiti u kozmetičkoj industriji i kao kompetentno sredstvo protiv starenja. Fraxinus predstavlja farmakološku učinkovitost ciljanjem na nove mete u nekoliko patoloških stanja, koja pružaju prostran terapeutski vremenski prozor. Naš je cilj upoznati znanstvenoistraživačku zajednicu s nedavnim nastojanjima s posebnim naglaskom na mehanizam djelovanja kod različitih bolesti. Ovaj potencijalno učinkovit farmakološki kandidat za lijek trebao bi se koristiti za otkrivanje novih lijekova u budućnosti. Ovaj pregled sugerira da ova biljka ima izuzetno važnu medicinsku primjenu, ali daljnja popratna istraživanja i znanstveni eksperimenti su obavezni kako bi se odredile njezine specifične unutarstanične mete i mjesto djelovanja kako bi se u potpunosti shvatile njezine farmakološke primjene.

Među njima 49% lijekova protiv raka pripada prirodnim proizvodima . U skladu s drugim rekordom od 1981. do 2010., odobrena su 1073 nova lijeka, samo 36% su bili sintetski entiteti, a više od 50% nadahnuto ili izvedeno iz prirode . Oko 80% svjetske populacije ovisi o botaničkim lijekovima uglavnom iz ljekovitog bilja.

Različite studije koje su proveli istraživači izvijestile su da prirodni proizvodi djeluju antikancerogeno  antibakterijsko , antigljivično, antivirusno , antioksidativno , anthelmintičko i protuupalno aktivnosti. Posebno dobro citirani primjeri prirodnih proizvoda dobivenih iz ljekovitog bilja koji su postali istaknuti u modernoj farmakoterapiji kao sredstva protiv raka, uključuju vinblastin i vinkristin iz Catharanthus roseus (madagaskarski zelenik), paklitaksel i njegove izvedene spojeve iz vrste Taxus i kamptotecin i njegove derivate iz Camptotheca acuminata Decne (kinesko drvo) . Inhibitor kolinesteraze, galantamin, kao neuroprotektivno sredstvo kod Alzheimerove bolesti prvi je put izoliran iz Galanthus nivalis L. Artemisinin, potencijalno sredstvo protiv malarije, prvotno je izvedeno iz kineske ljekovite biljke Artemisia annua L.

Tradicionalno, biljni lijekovi i ljekovito bilje korišteni su za liječenje ljudi i stoke u Pakistanu i te ljekovite biljke igraju vrijednu ulogu u sustavu zdravstvene zaštite u različitim područjima Pakistana .

Fraxinus, član obitelji Oleaceae, obično poznat kao jasen , nalazi se u raznim regijama svijeta kao što su zapadna i istočna Francuska , sjeverna Amerika  sjeveroistočna Azija , Kina , sjeverni Pakistan, Indija, Afganistan, Maroko i Alžir. U sjevernim područjima Pakistana kora korijena i lišće biljke Fraxinus tradicionalno se koriste za liječenje malarije i upale pluća . Niz kemijskih sastojaka uključujući sekoiridoide, feniletanoide, lignane, flavonoide i kumarine izoliran je iz biljke Fraxinus. Utvrđeno je da metaboliti i ekstrakti iz ove biljke posjeduju različite biološke aktivnosti kao što su antikancerogena, protuupalna, antioksidativna, antimikrobna, hepatoprotektivna, antialergijska, regenerirajuća koža i diuretička.

Eskuletin, eskulin, fraksin i fraksetin neke su od farmakološki aktivnih komponenti izoliranih iz različitih vrsta biljke Fraxinus .

Eskuletin se intenzivno koristi u kineskoj biljnoj medicini zbog svojih velikih farmakoloških aktivnosti kao što su antioksidativno, antikancerogeno, antibakterijsko i protuupalno.

 

HOP