ECB “nije se zakonito suprotstavila posjedovanju kvalificiranog udjela u Banca Mediolanum od strane Silvija Berlusconija”

0
834

“Berlusconi je mogao imati kvalificirano sudjelovanje”
-Luksemburški suci smatraju da je došlo do pogreške u primjeni prava. Kazna protiv postupaka Marija Draghija!
Silvio Berlusconi i Mediolanum, Europska središnja banka postupila je protiv zakona EU-a spriječivši sudjelovanje navedenog unutar kreditne institucije. Utvrdio je to Sud pravde EU koji je odbacio i poništio odluku ECB-a iz 2016., koju je u vrijeme događaja vodio Mario Draghi, o zabrani operacije. ECB je “pogriješio u primjeni prava”, prema luksemburškim sucima, pozvanim da presuđuju u teškom slučaju.

U 2014., Banka Italije naredila je prodaju, u roku od 30 mjeseci, Fininvestovog udjela u Mediolanumu koji premašuje 9,99 posto i trenutnu suspenziju glasačkih prava unutar grupe, nakon što je Berlusconi osuđen za prijevaru s porezom. Državno vijeće je 2016. odbilo zahtjeve Bankitalie, no u međuvremenu je 2015. Mediolanum osnovala tvrtka kćer Banca Mediolanum. Na taj način Berlusconi stječe glasačka prava i kvalificirano sudjelovanje koje je ECB tražio da se ukine 2016., ali to je već stečeno pravo, a ne novo, dobiveno 2015.

Tu je ECB pogriješila. Berlusconi je “samo zadržao kvalificirani udio u udjelu koji je stečen puno prije, na datum kada odredbe prava Unije koje primjenjuje ECB još nisu bile prenesene u talijanski zakon”. Budući da ove odredbe “nemaju retroaktivni učinak”, slijedi da se ECB “nije mogla legitimno suprotstaviti posjedovanju kvalificiranog udjela u Banca Mediolanum od strane Silvija Berlusconija.

HOP

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal