Vatikan se i dalje muči sa priznanjem Međugorja

0
2271

U četvrtak, 19.9.2024. U 11.30 sati tiskovna konferencija u Vatikanu o Međugorju, , “o duhovnom iskustvu Međugorja”. Može se pratiti na YT kanalu Vatican News

Screenshot_20240919_155439_Facebook
NIHIL OBSTAT

FB_IMG_1726753976439 FB_IMG_1726753986717 FB_IMG_1726753990676
Nema zapreke. Što vise, preporućuje se.
Ukazanja još traju. Ne može se izreći konačni pravorijek.
Onaj pak tko ima oči i uši zna da se po plodovima stablo poznaje.

Konačno priznanje uslijediti će nakon objave treće Tajne Međugorske, no već nakon prve će svim ljudima dobre volje – sve biti jasno.
Uz službeno priznanje nadnaravnosti ukazanja slijediti će i kajanje visokih crkvenih dužnosnika. (Tvoji proroci su govorili, a mi nismo slušali!).
No, iako će biti zadnji s priznanjem, biti će to trenuci u kojima će se odvaziti i preporučiti puku da ne pristaje na Žig Zvijeri, te da zaštitu potraže pod plastem Kraljice Mira.

“Vatikan i fenomen Međugorja

S obzirom na porast iskustava vezanih uz Međugorje, 1991. godine biskupi Biskupske konferencije Jugoslavije u tzv. „Zadarskoj izjavi” ustvrdili su da, na temelju do tada provedenih istraživanja, nije moguće potvrditi da se radilo o ukazanjima i nadnaravnim pojavama.

Radi rasvjetljavanja događaja u Međugorju, Benedikt XVI. je osnovao međunarodno istražno povjerenstvo pri tadašnjoj Kongregaciji za nauk vjere. Komisija, kojom je predsjedao kardinal Camillo Ruini, prikupila je i ispitala, na 17 sjednica, „sav materijal” o tom pitanju i predstavila „detaljno izvješće” Papi, s relativnim glasovanjem o „nadnaravnosti ili nenadnaravnosti” ukazanja. Naznačujući pritom najprikladnija „pastoralna rješenja”. Za donošenje zaključaka Komisija je pregledala svu dokumentaciju pohranjenu u Vatikanu, u župi Međugorje, ali i u arhivima tajnih službi bivše Jugoslavije. Komisija je saslušala navodne „vidioce” i svjedoke. Nadalje, u travnju 2012. izvršila je i inspekcijski nadzor u Međugorju. Taj rad se nastavio do 17. siječnja 2014. godine. Konačno izvješće predano je papi Franji.

Papa je 11. veljače 2017. poljskom nadbiskupu Henryku Hoseru odlučio povjeriti misiju „posebnog izaslanika Svete Stolice” da „stekne dublje znanje o pastoralnoj situaciji” u Međugorju i, „prije svega o potrebama vjernika koji onamo dolaze na hodočašće” da bi „predložio moguće pastoralne inicijative za budućnost”. Misija, dakle, „isključivo pastoralnog karaktera”.

Dana 31. svibnja 2018. papa Franjo je – ne ulazeći u konkretna pitanja vezana uz navodna ukazanja – imenovao nadbiskupa Hosera apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme i ad nutum Sanctae Sedis.

12. svibnja 2019. mons. Hoser i tadašnji apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto, objavili su odluku pape Franje o dopuštenju hodočašća u Međugorje, koja od tada mogu službeno organizirati biskupije i župe i više se neće organizirati samo u „privatnom” obliku kako je do tog trenutka naznačila Kongregacija za nauk vjere.

Dana 27. studenoga 2021. Papa je imenovao nadbiskupa Alda Cavallija kao nasljednika nadbiskupa Hosera koji je preminuo 13. kolovoza, kao apostolskog vizitatora, ovisnog o Svetoj Stolici, zaduženog za pastoralnu skrb hodočasnika koji putuju na molitvu u Međugorje.”-izvor Ika.hkm

M. Bušić

HOP

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal