HOP

U ŠIBENIKU OTVORENA IZLOŽBA ZAJEDNICE POVRATNIKA

U ŠIBENIKU OTVORENA IZLOŽBA ZAJEDNICE POVRATNIKA

Obilježavanje 33. obljetnice Rujanskog rataPromocija monografije i multimedijalna izložba u Šibeniku

 

ŠIBENIK, 16. rujan 2024. – U povodu 33. obljetnice spomendana Rujanskog rata, Muzej grada Šibenika danas je bio domaćin promocije monografije “Pravo na dom” autora Branka Peka, predstavnika Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije.

U atriju Muzeja grada Šibenika, Branko Pek i Matej Gabrilo, ravnatelj Muzeja Domovinskog rata u Splitu, predstavili su knjigu koja kroz riječi i slike bilježi teška ratna vremena, progonstvo i povratak. Monografija “Pravo na dom” evocira sjećanja na događaje koji su oblikovali povijest hrvatskog naroda, ističući hrabrost, ponos i vjeru u vlastite snage.

 

Povodom obilježavanja 33. obljetnice Rujanskog rata, u Muzeju grada Šibenika postavljena je multimedijalna izložba fotografija pod naslovom “Mirna reintegracija i pravo na dom”. Svečano otvorenje održano je u utorak 17. eujna 2024. s početkom u 12 sati prikazivanjem dokumentarnog filma “Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja” autora Branka Peka, ujedno i jednog od autora izložbe.

 

Izložba je podijeljena u sedam dijelova i sadrži 31 foto panel sa 98 fotografija poznatih autora ili snimki zaslona videozapisa koje obrađuju teme iz Domovinskog rata od Dubrovnika do Vukovara. Posvećena je 25. obljetnici završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja koja je započela 15. siječnja 1996. i završila 15. siječnja 1998. godine, čime je i posljednji okupirani dio zemlje vraćen u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

 

Šibenski gradonačelnik Željko Burić primio je u svom uredu predsjednika Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije Branka Peka, koji sa svojim suradnicima boravi u Šibeniku u povodu predstavljanja monografije i postavljanja izložbe “Mirna reintegracija i pravo na dom”, a u sklopu obilježavanja 33. obljetnice spomendana Rujanskog rata.

 

Gradonačelnik Burić sastao se s predsjednikom Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije Brankom Pekom kako bi razgovarali o nizu tema koje su od velike važnosti za lokalnu zajednicu i povratnike. Središnja tema susreta bila su ratna zbivanja i poslijeratni događaji koji su oblikovali živote mnogih obitelji u Hrvatskoj. Također su se osvrnuli na izazove s kojima se povratnici suočavaju u procesu integracije u društvo te kako očuvati i prenijeti bogatu hrvatsku povijest na mlađe generacije.

 

Razgovaralo se o potrebi ne samo za fizičkom obnovom infrastrukture, već i o stvaranju dugoročnih planova za gospodarski razvoj tih područja. Gradonačelnik Burić naglasio je važnost poticanja investicija, otvaranja novih radnih mjesta i stvaranja uvjeta koji će omogućiti mladima da ostanu u tim gradovima.

 

Spomenimo, Branko Pek, autor monografije „Pravo na dom“ i Matej Gabrilo, ravnatelj Muzeja Domovinskog rata u Splitu, predstavili su, prošlog ponedjeljka, knjigu u atriju Muzeja grada Šibenika te time podsjetili na događaje koji su, u proteklih 20 godina, odredili povijest hrvatskoga naroda, obilježili mnoge živote, usmjerili budućnost.

 

U utorak, 17. rujna otvorena je i multimedijalna izložba fotografija „Mirna reintegracija i pravo na dom“ koju postavlja Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije u suradnji s Muzejom grada Šibenika. Izložba sadrži 31 foto panel sa 98 fotografija koje obrađuju teme iz Domovinskog rata od Dubrovnika do Vukovara – velikosrpska agresija i njezine posljedice, egzodus hrvatskih prognanika, uloga UN-a u Domovinskom ratu, mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, ratne štete, obnova i povratak prognanika.

Izvor ZPOZB

HOP