HOP

15 sjajnih načina kako iskoristiti ljuske jaja

15 sjajnih načina kako iskoristiti ljuske jaja – promijenit će vaš dom i vrt

Ljuske od jaja se često odbacuju bez razmišljanja, ali su nevjerojatno svestrane i mogu se koristiti na razne pametne načine.

Evo 15 genijalnih načina korištenja ljuski jaja koji bi vas mogli natjerati da dobro razmislite prije nego što ih bacite u smeće:

1. Vrtno gnojivo: Zdrobljene ljuske jaja izvrstan su dodatak tlu u vašem vrtu. Oni osiguravaju kalcij, koji je neophodan za rast biljaka. Jednostavno zdrobite ljuske i pospite ih oko korijena biljaka.

2. Suzbijanje štetočina: Ljuske jaja mogu odvratiti štetočine kao što su puževi puževi, pa čak i mačke. Razbacajte zgnječene ljuske po svom dvorištu kako biste stvorili prepreku koju ovi štetnici neće prijeći.

3. Poboljšivač komposta: Dodajte ljuske jaja na kompostnu hrpu. Oni se razgrađuju i pomažu uravnotežiti pH komposta, obogaćujući ga vrijednim hranjivim tvarima.

4. Pokretanje sjemena: Koristite ljuske jaja kao male posude za početak sjemenja. Oni su biorazgradivi i mogu se saditi izravno u tlo kada su sadnice spremne, pružajući dodatnu količinu kalcija mladim biljkama.

5. Sredstvo za čišćenje u kućanstvu: Zdrobljene ljuske jaja mogu se koristiti kao blago abrazivno sredstvo za čišćenje. Pomiješajte ih s malo sapunaste vode kako biste očistili lonce, tave i druge površine bez ogrebotina.

6. Maska za lice: Napravite prirodnu masku za piling tako što ćete ljuske jajeta samljeti u fini prah i pomiješati sa snijegom od bjelanjaka. Nanesite smjesu na lice i pustite da se osuši prije ispiranja za glatku kožu.

7. Izbjeljivač za rublje: svom rublju dodajte mrežastu vrećicu napunjenu zgnječenim ljuskama jaja. Ljuske pomažu u uklanjanju mrlja i održavaju bijelo rublje svijetlim.

8. Prirodno sredstvo za čišćenje odvoda: mljevene ljuske jaja mogu pomoći u održavanju cijevi čistima. Pomiješani s toplom vodom i deterdžentom za suđe, mogu ukloniti ostatke i spriječiti začepljenja.

9. Dodatak kalcija za kućne ljubimce: Zdrobite ljuske jaja u fini prah i malom količinom pospite hranu vašeg ljubimca. To je sjajan način za dodavanje više kalcija u njihovu prehranu.

10. Pojačivač taloga kave: Dodajte zdrobljene ljuske jaja u talog kave prije kuhanja. Ljuske pomažu smanjiti kiselost kave, što rezultira glatkijim okusom.

11. Zanatski projekti: Koristite ljuske jaja u raznim zanatskim projektima. Mogu se bojati, koristiti u mozaicima ili kao unikatni ukrasi za uskršnja jaja.

12. Dodatak kalcija za ljude: Sterilizirajte i sameljite ljuske jaja u fini prah za korištenje kao prirodni dodatak kalciju. Dodajte prah u smoothieje, peciva ili pospite hranu.

13. Dodatak tlu za rajčice: biljke rajčice imaju značajnu korist od dodatnog kalcija. Dodajte zdrobljene ljuske jajeta u jamu za sadnju ili oko podnožja biljke kako biste spriječili truljenje kraja cvata.

14. Hrana za ptice: Ptice trebaju kalcij za svoje ljuske jaja. Sterilizirajte i zdrobite ljuske jaja, zatim ih pomiješajte s hranom za ptice kako biste svojim pernatim prijateljima dali poticaj kalcija.

15. Kućni osvježivač zraka: osušene ljuske jaja stavite u zdjelicu ili spremnik i stavite u hladnjak ili ormarić da prirodno upije mirise. Zaključak Ljuske jaja mnogo su korisnije nego što većina ljudi misli. Od vrtlarstva i kontrole štetočina do tretmana ljepote i obrtničkih projekata, oni nude mnoštvo prednosti. Stoga sljedeći put kad razbijete jaje, dobro razmislite prije nego što bacite ljusku – moglo bi vam dobro doći!

Izvor Ortomania

HOP

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal