U Francuskoj ima posebni odjel zubne kirurgije sa hipnozom

0
9
Hipnoza je najviše dosege imala u zubnoj kirurgiji u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji i Francuskoj
U Lombardiji u gradu Pavia hipnozom rade i zubarske intervencije, a u Francuskoj na stomatološkim fakultetima ima posebnih odjela zubne kirurgije sa hipnozom
Hipnoza je polučila i rezultate u liječenju od alkoholizma, pušenja, astme, mucavosti, histerije, paralize, sljepoće, gluhoće, gubitka glasa i preodgoja agresivne djece
Britansko medicinsko društvo, najveća medicinska ustanova na Otoku, ujedno i jedna od najuglednijih u svijetu, priznala je hipnozu kao zakonitu metodu liječenja. Još 1955. godine dali su prijedlog uvesti hipnozu kao obvezan predmet na medicinskim fakultetima u zemlji. Istodobno, u Velikoj Britaniji su ograničili uporabu hipnoze radi razonode. To isto napravili su i u Rusiji i Bugarskoj. U svim pobrojanim državama obvezno je pribivanje trećeg lica prigodom hipnotiziranja neke osobe. Na taj način izbjegavaju se moguće zlouporabe hipnoze.
Poznati francuski liječnik doktor Ambroise iz stručnog kuta objasnio je izvrsne rezultate što se ostvaruju djelovanjem hipnoze. Svi bolesnici kojima je potrebno liječenje sugestijom žrtve su raznih psihosomatskih poremećaja. Između njihovog tijela i duha došlo je do konflikta sa snažnom nervnom napetošću, te se nešto iznenada prekinulo. Hipnozom se postiže krajnje pregnuće svih psihičkih i podsvijesnih snaga. To doprinosi razriješenju napetosti. Hipnoza ne liječi izravno nego pomaže bolesniku povratiti povjerenje u sebe u vlastitu duhovnu energiju. I tek kad se otkrije uzrok oboljenja, bolesnik se mora preodgojiti ili “naučiti” načinu razmišljanja normalne osobe. Na primjer, osobe koje tvrde kako su osjetljive na perje, životinjsku dlaku, prašinu ili cvjetni prah, mogu se hipnozom osloboditi te pretjerane “osjetljivosti”, koja je najčešće emocionalne prirode. Jedna mlada i udata žena žalila se na tešku astmu. Ona je u stavri bila nezadovoljna mjestom boravka i malom muževljevom zaradom. Hipnoterapijom je i sama shvatila prave uzroke svoje astme, koja je ubrzo zatim i nestala.
Hipnoza se danas najčešće primjenjuje u zubnoj kirurgiji, naročito u Velikoj Britaniji, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama. Tamo do 100 000 zubara, njih 4 000 upotrebljava hipnozu. Talijani u gradu Pavia u Lombardiji imaju školu za zubarske intervencije pomoću hipnoze, a na francuskim stomatološkim fakultetima postoje odjeli za zubnu kirurgiju sa hipnozom. Davno u razdoblju od 1880. do 1890. godine postojala je već hipnoterapeutska škola u francuskom gradu Nancy. U tom alpskom gradu u graničnom pojasu Francuske i Italije hipnozom su liječili histeriju. U bivšem SSSR – u oko 10 000 liječnika opće prakse 1973. godine završilo je praktični tečaj primjene hipnoze. Liječnik Kazimir Dubrovski s uspjehom liječi metodom hipnoze mucanje, a ponajprije tamo gdje je ono prouzročeno poremećajima nervnog sustava, odnosno strahom pacijenta kako će na toj “mani” otkriti njegovo osjećanje manje vrijednosti. Roditelji jednog dječaka su primjerice otišli na rad u drugo mjesto, a on je ostao kod djeda i babe. Osjetio se usamljenim, misleći da su ga roditelji napustili, te je počeo mucati, a radi toga su ga frendovi počeli izrugivati. Hipnoterapijom dječak je oslobođen straha i mucanja.
Hipnoza je spasonosna kad je čovjek strastan pušač. Hipnozom se može odviknuti od pušenja, ali to može učiniti samo osoba koja to doista i želi. Na primjer, doktor Mason je hipnozom izliječio od pušenja 30 časnika RAF -a. I to je postigao na svega nekoliko hipnotičkih seansi. On je, pored toga, uspio i 70 bolesnika jedne engleske bolnice osloboditi neprijatnog ekcema. Alkoholizam je kao bolest posljedica neke duševne napetosti, u čijem se liječenju uspješno primjenjuje hipnoterapija. Hipnozom treba naći uzroke i njih otkloniti. Kad ćovjek u svojm najboljim četrdesetim godinama života uporno pije i to kao solo drinker, on pati od osjećanja nesigurnosti i napetosti, čiji je urok u teškom djetinjstvu. Alkohol mu je ulijevao hrabrost i za društvene kontakte, kao i za posao na radnom mjestu. Hipnoterapija mu je pomogla uspostavi bolje samokontrole i povratila mu je samopouzdanje.
Psihijatri izvještavaju kako su hipnozom uspjeli ublažiti bolove kod kancerogenih oboljenja i zaustaviti astmatične napade. S uspjehom su riješavali seksualne probleme kod mladih i odraslih. Liječili su lica koja su patila od migrene, od straha od letenja zrakoplovom. Spasavali su ljude koje je u zaglavljenom liftu uhvatila panika. Zaustavljali su, ili su barem smanjivali krvarenje kod kemofiličara. Liječili su čir na želucu, povišeni krvni tlak i smirivali napad žuči. Uspjesi su zabilježeni u raznim oblicima neurastenije, anksiozne neuroze i histerije, te kod pararlize, sljepoće, gluhoće, gubitka glasa.
U Švedskoj se 1968. godine dugo govorilo o uspjehu Karin Toren, školskog psihologa iz Goteborga. Ona je za pedagošku metodu uzela hipnozu i tako “sređivala” nestašnu, agresivnu i neobuzdanu djecu, a zaplašenoj i nervoznoj djeci ulijevala samopouzdanje. Poslije kraće zabave i vedrog razgovora sa psihologom, pučkoškolac je uspavan i u tom stanju hipnotičkog sna dobiva potrebne upute kako se ponašati i kakve radnje poduzimati. Lošim učenicima nikad nije govoreno o njihovim manama, već su im isticane dobre osobine. Podstrekivani su time na rad. Na taj način u njihovom budnom stanju savjeti dobiveni iz faze hipnotičkog sna djelovali su im sad na javi kao pozitivan poticaj, jer su im se poruke kroz dobivene kroz hipnotički san na javi pretvorile u dobar podstrek za rad i dobro ponašanje u vidu posthipnotičke sugestije.
Dragan Ilić
HOP portal

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal