Pobjednika austrijskih izbora osnovali su bivši članovi nacističke stranke i SS-a, a nama zabranjuju Bleiburška okupljanja

0
1146

2021. vodio se razgovor u političkim opcijama austrijske vlasti o trajnoj zabrani okupljanja Hrvata na Bleiburgu, zbog navodnog širenja fašizma, tada je rečeno;

“Bilo je krajnje vrijeme da Ministarstvo unutarnjih poslova udovolji zahtjevu za zabranu sukladno zakonu o skupštini. Austrija ima posebno osjetljivu političku zadaću koju mora izvršiti zbog zajedničke odgovornosti za najmračnije poglavlje naše povijesti, tijekom zločina nacional socijalizma i treba se suprotstaviti svakoj naznaci fašizma”, kazao je guverner Koruške Peter Kaiser.

O žrtvama komunističkih zločina nije se puno govorilo.

A tko je pobijedio na izborima u Austriji?

U nedjelju su u Austriji održani parlamentarni izbori na kojima je pobijedila krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) koja je osvojila 29,1 posto glasova. Čelnik stranke Herbert Kickl rekao je da je otvoren za dijalog s drugim snagama u parlamentu kako bi se formirala vlada, ali to ionako neće biti lako: čini se da trenutačno nitko nije voljan formirati koaliciju s krajnje desnom strankom.

Na drugom mjestu s 26,4 posto bila je Narodna stranka desnog centra, a slijede je Socijaldemokratska stranka s 21 posto, liberali s 9 posto i Zeleni s 8,1 posto. Alternativa vladi s krajnjom desnicom stoga bi mogao biti savez između Narodne stranke, socijaldemokrata i liberala, koji bi međutim bio krhak s obzirom na važne razlike između stranaka.

Prema Politicu, to je prvi put od Drugog svjetskog rata da je stranka inspirirana nacizmom pobijedila na nacionalnim izborima: FPÖ su zapravo 1950-ih osnovali bivši članovi nacističke stranke i SS-a. Stavovi stranke općenito su ekstremistički, posebice zbog snažne retorike protiv imigracije, te euroskeptičnih i proruskih ideja.

HOP

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal