HOP

Toskanski Židovi odlaze zbog ‘nesigurnosti’ u Izrael nakon napada na Gazu i Libanon

Židovi koji napuštaju Italiju kako bi otišli u Izrael: «Ovdje ima previše incidenata antisemitizma
Priče onih koji su već otišli i onih koji to tek razmišljaju: «Događaji od 7. listopada ojačali su naš židovski identitet»

Židovi bježe sa Zapada. Bježeći iz Italije i Toskane. Oduvijek su živjeli ovdje, ali sada, posebno nakon 7. listopada, sanjaju o odlasku u Svetu zemlju, unatoč napetostima.

Riječ je o takozvanoj aliji, povratničkoj imigraciji, koja je u posljednjih desetak mjeseci uključila oko 30 tisuća Židova pristiglih iz cijeloga svijeta.

Postoje različiti razlozi, ali u osnovi Židovi se vraćaju na Bliski istok jer oko sebe percipiraju klimu nepovjerenja (koja ponekad graniči s antisemitizmom) i zato što je unutar njih, posebno u svjetlu listopadskih događaja, njihov židovski identitet oslabio. ojačao . Identitet koji je našao krvotok u svjetlu ratnih dana u kojima su žrtve, osim palestinskih civila, i izraelski vojnici, a među njima Daniel Maimon Toaff, praunuk rabina iz Livorna.

Postoje različiti slučajevi alije iu Toskani.

Među njima Piergiorgio Even Bertolozzi Caredio, slikar iz Siene. «Oduvijek sam sanjao o odlasku živjeti u Izrael, 7. listopada dao mi je dodatni poticaj. Bio je to traumatičan događaj. Nekoliko tjedana nakon napada otišao sam u Izrael volontirati u pogođenim kibucima. U Sieni sam osjećala mučninu, jedva sam podnosila sve te palestinske zastave na trgu, apele sveučilišnih profesora na bojkot Izraela, nisam osjećala oko sebe ni trunke razumijevanja za ono što se dogodilo, činilo mi se da proživljavam ono što se Židovima dogodilo krajem 1930-ih.”

Piergiorgio je na izlog svoje trgovine zalijepio malu naljepnicu s natpisom “Izrael živi”, što se mnogima nije svidjelo: “Netko me vrijeđao, mnogi su komentirali na provokativan način”.

I zato Piergiorgio kaže da je spreman otići.

No, ima i onih koji su već otišli, poput petnaestogodišnjeg Leonea koji je iz Firence stigao u Izrael kako bi uz stipendiju nastavio srednju školu. Njegova majka Sara Di Palma objašnjava njegov izbor: „Vrsta međunarodne škole u koju je prešao sigurno je utjecala na izbor mog sina, ali svakako su događaji od 7. listopada ojačali njegov židovski identitet, posebno zbog rastućeg antisemitizma prema njemu. U prošloj godini u školi je napadnut nekoliko puta, jednom u studenom kada ga je učenik, osim što ga je fizički napao, vrijeđao vičući “jebeni Židov…”, a potom i nacističkim pozdravom. Drugi put proljetos, kada ga je ponovno pretukao student uz povike “Izraelski jebote”. To su bili incidenti koji su bili predmet pritužbe, zbog kojih je on jako patio i koje je škola, po našem mišljenju, previše umanjila.”

Mnogo je toskanskih Židova koji osjećaju da oko njih raste klima nepovjerenja. Među njima Gianna, iz Firence, čije su dvije kćeri otišle živjeti u Izrael. “I ja bih otišla živjeti u Svetu Zemlju da nije bilo hipoteke koju moram otplaćivati”, rekla je “U Izraelu bih se osjećala uključenom u društvo u kojem ne moram nikome davati objašnjenja , gdje bih stvarno mogao reći što mislim.” Ovdje vlada teška klima: “Osjećam nepovjerenje mnogih poznanika, mnogih prijatelja koji riskiraju da više ne budu prijatelji.”

Prema riječima predsjednika Firentinske židovske zajednice Enrica Finka, ova migracija prema Izraelu nije samo znak pripadnosti zemlji, već i “posljedica rastućeg antisemitizma u Europi”. Prema Finku, zrak koji udišemo oko židovskih zajednica je težak i “klima je u mnogim slučajevima postala nepodnošljiva”. Neprijateljstvo koje vlada i na webu, a Fink daje primjer društvenih mreža: «To je kontinuirana provokacija, prekjučer sam prijavio sasvim normalnog korisnika koji se izjašnjavao kao pacifist o ratu u Gazi, da bih onda dodao da Hitleru nije bilo krivo što je istrijebio Židove.”

Izvor corriere foierntino

HOP

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal