HOP

Illicium verum prirodni alternativni izvor antivirusnih sredstava

Tamiflu je bio lijek izmišljen na bazi  esencijalnog ulja i popljuvan od svih drugih industrija farmaceutike,  jer  izumitelji nisu htijeli  dati formulu tog lijeka.

Oseltamivir (Tamiflu) je lijek protiv gripe. On usporava širenje virusa gripe između stanica u tijelu onemogućavajući kemijsku vezu virusa sa stanicom-domaćinom. Lijek se prodaje pod trgovačkim nazivom Tamiflu, u kapsulama i kao suspenzija. Koristi se za liječenje i sprječavanje Influenzavirusa A i Influenzavirusa B. Oseltamivir postaje aktivan u tijelu nakon što prođe kroz jetru.

Oseltamivir je bio prvi inhibitor neuraminidaze korišten oralno koji je komercijalno razvijen. Razvili su ga C. U. Kim, W. Lew i X. Chen, stručnjaci tvrtke Gilead Sciences, a trenutno se prodaje kao proizvod tvrtke Hoffmann-La Roche (Roche). U Japanu, ga prodaje tvrtka Chugai Pharmaceutical Co, koja je u 50 %-tnom vlasništvu kompanije Roche.

 

Illicium verum

Jedan od najvećih  ljekova, čak i upotrebe u vinskoj industriji zanimljiva  , ne moraju se stavljat otrovi koj i se danas upotrebljavaju.

Inhibicijsko djelovanje ekstrakata Illicium verum protiv ptičjih virusa

Djelovanje ekstrakata Illicium verum protiv reovirusa ptica, virusa zarazne burzalne bolesti (IBDV), virusa newcastleske bolesti (NDV) i virusa zaraznog laringotraheitisa (ILTV). Citotoksično i antivirusno djelovanje 3 ekstrakta, apsolutnog metanola (100 MOH), 50% metanola (50 MOH) i vodenih ekstrakata (WA.), procijenjeno je MTT testom.

Ekstrakti Illicium verum dodani su u kultivirani fibroblast pilećeg embrija (CEF) s testiranim virusima u tri napada, predinokulaciji, postinokulaciji i istovremenoj inokulaciji. Tri ekstrakta pokazala su antivirusno inhibitorno djelovanje protiv svih testiranih virusa tijekom istodobne inokulacije i predinokulacije osim 100MOH i 50MOH koji nisu pokazali nikakav učinak protiv IBDV, što sugerira da ekstrakti imaju preventivni učinak na CEF protiv virusa. Tijekom postinokulacije, ekstrakti su pokazali inhibicijski učinak na NDV i ptičji reovirus, dok nije zabilježen učinak na IBDV i samo je 100MOH pokazao inhibicijski učinak na ILTV. Početni rezultati ove studije sugeriraju da bi Illicium verum mogao biti kandidat za prirodni alternativni izvor antivirusnih sredstava.

Unatoč ogromnom napretku u načinima skrbi, korištenju lijekova i cijepljenju za kontrolu zaraznih bolesti, još uvijek postoji značajna prijetnja peradarskoj industriji. Virusi su jedan od najvećih uzročnika bolesti peradi i smatraju se glavnim rizikom za peradarsku industriju što rezultira ogromnim ekonomskim gubicima za peradarsku industriju diljem svijeta. Cijepljenje ostaje važna strategija u borbi protiv infekcija peradi. Međutim, zarazna bolest se javlja unatoč cijepljenju protiv ovih bolesti, dok se antivirusna sredstva ne koriste kod bolesti peradi zbog toksičnosti i visoke cijene antivirusnih spojeva . Stoga je potrebno pronaći druge načine suzbijanja virusnih bolesti.

Trenutno je povećana pažnja u potrazi za novim učinkovitim i sigurnim spojevima za kontrolu virusnih bolesti kod ljudi i životinja. Proveden je niz istraživanja kako bi se testirali različiti biljni ekstrakti protiv virusa influence (H1N1) , virusa newcastleske bolesti , rotavirusa  i herpes simplex virusa tipa 1 . Prirodni resursi kao što su bilje i njihovi ekstrakti istraženi su u pogledu biološkog djelovanja koje im daje ohrabrujuću mogućnost za istraživanje kontrole takve bolesti. Zvjezdasti anis (Illicium verum) spada u red ljekovitih biljaka, posebno nakon popularnosti koju je postigao kao lijek protiv gripe.

Šikiminska kiselina ekstrahirana iz plodova zvjezdastog anisa koja se koristi za proizvodnju Tamiflua. Biljka Illicium verum je zimzelena biljka, obično poznata kao kineski zvjezdasti anis, koja ima plodove u obliku zvijezda i potječe iz Kine i Vijetnama, tradicionalno se koristi kao začin i biljka. Također, ima ljekovita svojstva koja imaju značajne zdravstvene prednosti ; Ekstrakti zvjezdastog anisa pokazali su antivirusno djelovanje protiv virusa humane imunodeficijencije (HIV) , herpes simplex virusa tipa 1, herpes simplex virus tip 2 (HSV-2)  i goveđi herpes virus tip 1 (BHV-1) . Međutim, dostupni podaci o njegovoj aktivnosti protiv ptičjih virusa ograničeni su. Ovo je istraživanje planirano za procjenu antivirusnog djelovanja tri ekstrakta Illicium verum protiv četiri ptičja virusa.

Priprema ekstrakata zvjezdastog anisa
Ekstrakcija kineskog zvjezdastog anisa provedena je s tri otapala: apsolutnim metanolom, 50% metanolom i sterilnom destiliranom vodom. Za svaki ekstrakt, 100 g anisa u prahu je odvojeno dodano u 500 ml odgovarajućeg otapala i dobro promiješano u dobro zatvorenim tikvicama i zatim stavljeno u vodenu kupelj na 37°C 24 sata uz povremeno mućkanje. Supernatant je sakupljen i filtriran (Whatman filter papir br. 1). Ostatak je držan u tikvicama i postupak ekstrakcije je ponovljen 3-5 puta dok se ne dobije bistra otopina. Nakon toga su otopine ekstrakata sakupljene i ponovno filtrirane (Whatman br. 1).

Ekstrakt je ostavljen da se osuši u pećnici na 45°C. Suhi ekstrakt je izvagan i ili razrijeđen do konačne koncentracije od 500 mg/ml ili držan u zatvorenim bocama u hladnjaku za kasniju upotrebu. Razrijeđeni ekstrakti su centrifugirani i filtrirani kroz 0,22 μm Millipore membranski filter (Whatman, Kent, UK).

Hop

I.D.

 

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal