HOP

Braniteljske udruge: Srbija sustavno provodi plan „Srpskog svijeta“ prisvajanjem hrvatskih kulturnih veličina Gundulića i Marulića

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Dana 11. listopada 2024. godine, Split, Gundulićeva 11 (sjedište Udruge veterana 114. brigade HV-a)

Organizator: KOORDINACIJA UDRUGA GRADA SPLITA I SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE I UDRUGE VETERANA 4. GARDIJSKE BRIGADE

Tema:

Osvrt na održavanje koncerta Aleksandre Prijović u Splitu uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

 

Povodom održavanja koncerata pjevačice Aleksandre Prijović u Splitu (Dvorana Gripe) dana 9. i 10. studenog 2024. godine, u organizaciji tvrtke The unique d.o.o. iz Zagreba, iskazujemo nezadovoljstvo i žaljenje odabirom datuma održavanja istih.

U godini obilježavanja petstote godišnjice smrti oca hrvatske književnosti Marka Marulića, svjedočimo opetavnom pokušaju „kulturnog uzdizanja“ građana Splita i okolice nametanjem glazbeno-kulturnog sadržaja susjedne Republike Srbije.

Republika Srbija ovime sustavno provodi svoj dugoročni i detaljno razrađeni plan „Srpskog svijeta“ između ostaloga i prisvajanjem hrvatskih kulturnih veličina kao što su između ostalih Gundulić i Marulić, a sukladno usvojenim načelima „Memoranduma SANU-a“, vođeni načelom „ono što je izgubljeno u ratu, vratiti u miru drugim načinima i sredstvima“.

Slijedom navedenog, ne iznenađuje nas manipulacija, laganje i namjera odabira datuma održavanja koncerata uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Koordinacija Udruga grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije i Udruge veterana 4. gardijske brigade, mišljenja je da se radi o još jednoj prvokaciji u nizu kao krajnje neljudskom činu omalovažavanja žrtava Domovinskog rata i njihovih obitelji te digniteta i vrijednosti Domovinskog rata.

Koordinacija ovime izražava žaljenje nepoznavanja i nepriznavanja navedenih činjenica od strane samog organizatora koncerata kao i zanemarivanje drugih sudionika u organizaciji ustupanja prostora održavanja koncerata.

Ovime Koordinacija nema namjeru tražiti zabranu održavanja koncerata.

 

 

U ime koordinacija braniteljskih                        udruga grada Splita i SDŽ i

Udruge veterana 4. gardijske brigade

 

Predsjednik HDLSKL SDŽ

Ivan Turudić

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal