Vladimir Khavkin- cionist koji je osmislio cjepivo protiv kuge, testirao ga je na sebi

0
1142

Cjepivo protiv kolere osmislio je Vladimir Arovyovich Khavkin. .Izumio je i cjepivo protiv kuge, ali ga nije dovršio….

Zanimljivo je napomenuti da je borbu protiv kuge nastavila sovjetska bakteriologinja Magdalena Petrovna Pokrovskaya. Godine 1934. stvorila je i uspješno testirala živo cjepivo protiv kuge.

Screenshot_20241013_073515_Google
(1860-1930 g.) – Istaknuti mikrobiolog i epidemiolog. Godine 1883. g. diplomirao je na Prirodnom fakultetu Sveučilišta Novorossiysk u Odesi. On je 1889-1893. radio sam za. I. Mečnikova na Pasteurovu institutu u Parizu. Godine 1893. G. je sudjelovao u borbi protiv epidemije kolere u Indiji, osnovavši u Bombayu bakteriološki institut koji danas nosi njegovo ime. Od 1915. živio u Parizu. Glavna djela objavljena u inozemstvu: “Technigue of Haffkine’s anti-cholera inoculations” (1894, . u sooavt.); “La cination contre le cholera, . la peste bobonique et la fievre typhoide et les experiences de bacteriotherapie “(Calcutta, . 1909.), . “O profilaktičkom cijepljenju protiv kuge i upale pluća” (Calcutta, 1914.),

Vladimir Khavkin (ime pod kojim je bio poznat u Rusiji) bio je sin židovskog školskog učitelja Arona Khavkina. Rođen je u prosperitetnoj crnomorskoj luci Odesi, ali je većinu svog ranog obrazovanja stekao u Berdjansku. Završio je lokalnu gimnaziju (klasičnu gimnaziju) 1879. Nakon škole upisao se na Odsjek za prirodne znanosti na Odessa Malorossiysky University i studirao fiziku, matematiku i zoologiju. Dok je bio na Sveučilištu, Haffkine je došao pod utjecaj Elieja Metchnikoffa, mikrobiologa i budućeg dobitnika Nobelove nagrade. U isto vrijeme u nastojanju da se bori protiv otvorenog antisemitizma postao je aktivan u židovskoj samoobrambenoj ligi Odese. Zbog toga su ga ruske vlasti uhitile, ali je pušten nakon intervencije Metchnikoffa.

Haffkine je završio studij 1883. s diplomom prirodnih znanosti i pridružio se osoblju Zoološkog muzeja u Odesi. Unatoč njegovim ranim znanstvenim postignućima, uskraćeno mu je mjesto učitelja jer se odbio krstiti. U Švicarsku odlazi 1888. godine i godinu dana radi kao asistent na medicinskom fakultetu u Ženevi.

Godine 1889. preselio se u Pariz i počeo raditi u Pasteurovom svjetski poznatom laboratoriju gdje je već radio Elia Metchnikoff. Njegov početni rad na proizvodnji cjepiva protiv kolere bio je uspješan. Proizveo je oslabljeni oblik bakterije izlažući je udarima vrućeg zraka. Niz pokusa na životinjama potvrdio je učinkovitost cijepljenja.

U srpnju 1892. Haffkine je izveo svoj prvi test na ljudima: na sebi! Tijekom indijske epidemije kolere 1893. otputovao je u Calcuttu i uveo svoje novo profilaktičko cijepljenje. Nakon početnih kritika lokalnih medicinskih tijela, široko je prihvaćen.

Prilikom izbijanja epidemije kuge u Bombayu u listopadu 1896., Haffkine je pozvan u grad. Improvizirao je laboratorij na Grant Medical Collegeu i počeo raditi na preventivnim i kurativnim mjerama. Ljekoviti serum je testiran u četiri mjeseca, ali se nije pokazao pouzdanim. Naglasak je premješten na preventivno cjepivo koje koristi mrtve bakterije. Obrazac dovoljno koristan za ispitivanja na ljudima bio je spreman do siječnja 1897. i testiran na dobrovoljcima u zatvoru Byculla sljedeći mjesec. Primjena cjepiva na terenu započela je odmah.

Prepoznavanje je uslijedilo brzo. Aga Khan je osigurao zgradu za Haffkineov “Laboratorij za istraživanje kuge”, a drugi ugledni građani Bombaja podržali su njegova istraživanja.
Prepoznavanje je uslijedilo brzo. Aga Khan je osigurao zgradu za Haffkineov “Laboratorij za istraživanje kuge”, a drugi ugledni građani Bombaja podržali su njegova istraživanja.
Međutim, medicinska zajednica nije bila baš blagonaklona prema njemu. Godine 1902. cjepivo je očito izazvalo devetnaest slučajeva tetanusa. Istražna komisija podigla je optužnicu protiv Haffkinea, koji je razriješen s mjesta ravnatelja Laboratorija za kugu. Revizija izvješća ovog povjerenstva od strane Instituta Lister u Engleskoj poništila je ovu odluku, bacila krivnju direktno na liječnika koji je davao injekcije i oslobodila Haffkinea. Budući da je bombajska pošta već bila zauzeta, Haffkine se preselio u Calcuttu, gdje je radio do umirovljenja 1914. Zatim se vratio u Francusku i nastanio u Boulogne-sur-Seine, te povremeno pisao za medicinske časopise.

Godine 1925., kada je Laboratorij za kugu u Bombayu preimenovan u “Haffkine institut”, napisao je da je “…rad u Bombayu upio najbolje godine mog života… “. Ponovno je posjetio Odesu 1927., ali se nije mogao prilagoditi golemim promjenama nakon revolucije. U Lausannu se preselio 1928. i tamo ostao posljednje dvije godine života.

Haffkine je bio vjerni Židov i cionist, a 1898. godine uvjerio je svog prijatelja Aga Khana iz Bombaja da se obrati sultanu Osmanskog Carstva Abdulu Hamidu s “razrađenim planom kolonizacije”. Plan se temeljio na Haffkineovom remek-djelu za uspostavu židovskog naselja “koje bi se postupno moglo poduzeti u Svetoj zemlji”. Dr. Haffkine je predložio da bi se “zemlja dobila kupnjom od sultanovih podanika”, dok su “kapital trebali osigurati bogatiji članovi židovske zajednice.” Međutim, osmanski sultan nije prihvatio plan.

Godine 1929., nedugo prije svoje smrti, osnovao je Zakladu Haffkine u Lausannei, ostavljajući veliki dio svog nagomilanog bogatstva za poticanje židovskog obrazovanja u istočnoj Europi.

HOP

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal