HOP

Papa sa LGBT zajednicom

Neobičan sastanak trajao je 80 minuta i održan je u kući za goste u Vatikanu gdje živi Papa. Na sastanak je također uključena katolička časna sestra, koja je radila s predstavnicima LGBT zajednice.

Također je bio prisuta bio  i  član transseksualne zajednice, a američki liječnik koji je pomogao u upravljanju klinikom za liječenje za spolnu terapiju, izvijestio je BTA.

Stvarno sam želio podijeliti s papom Franjom radost koju doživljavam kao transseksualni katolik kaže Michael Sennette koji je sudjelovao na sastanku.

Sennette, transseksualni čovjek iz Bostona, rekao je da je dijelio s papom, da mu je drago što je bio izložen hormonetičkoj terapiji i da je prošao kroz operacije kako bi se osjećao konačno ugodno u tijelu.

Nakon današnjeg sastanka, časna sestra Jennin Gramik izjavila je kako je poruka doista da trebamo slušati iskustva transseksualnih ljudi. Gramick je suosnivač organizacije koja je zatražila sastanak. Rekla je da je razgovor s Franjom pokazao da crkva napreduje, da je povezana s modernim godinama.

Gramickovi rad s katolikom iz LGBTK-a zajednica je desetljećima izazivao gnjev Vatikana i američkih katoličkih dužnosnika, uključujući papu Benedikta XVI., ali časna je započela dopisivanje s Franjom, koji ju je prvi put pozvao u Vatikanu prošle godine.

Neobični sastanak nije bio uključen na službeni program pape.

Održao se 6 mjeseci nakon što je doktrinalna služba Vatikana kategorički odbacila brigu o konsolidaciji spola, budući da riskiraju ugrožavanje jedinstvenog dostojanstva koje se dobija od trenutka začeća.

 

Franjo, koji je ima 87 godina, dobio je zadatak  da Katolička crkva zauzme usklađniji pristup prema LGBTK zajednici i da svećenicima daje blagoslove u određenim slučajevima unispolnih parova.

Međutim, ranije ove godine koristio je i vrlo “ponižavajući izraz za ljude LGBT” zajednice, zbog čega se tada Vatikan ispričao u njegovo ime.

BGNET IZVOR

HOP