Pariški izdavač “Non lieu” objavio je knjigu pod nazivom “Habsburška Hrvatska i Bosna”

0
2241

Dva autora i jedan tekst

Pariški izdavač “Non lieu” nedavno je objavio zaboravljene zabilješke o južnoistočnoj Europi, dva različita autora, što su u isto vrijeme boravili u regiji, susretali značajne osobe i pisali o historijskim preokretima epohe i kompleksnim stvarnostima Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Knjiga pod nazivom “Habsurška Hrvatska i Bosna” rezultat je dugogodišnjih istraživanja i upornosti profesora Instituta za orijentalne jezike, priznatog historičara Bernarda Loryja, autora mnoštva djela o temi, što je znalački sakupio izlaganja Amédéea de Caix de Saint Aymour i Edouarda Marbeaua. Najprije se radi o izlaganju “istočnog pitanja’ i Berlinskog ugovora od 13 srpnja 1878 godine, kojim se nanovo odredila ravnoteža uticaja velikih sila i nacrtala drugačija karta Balkana.
Austrija i Mađarska su dobile upravu Bosne i Hercegovine pa je Austro-ugarsko carstvo pripojilo zemlju, nekoliko godina kasnije. Događaj je uvjetovao organizaciju promatračkih putovanja sa zapada kontinenta pa su dvojica Francuza koji se nisu poznavali, svaki sa svoje strane, posjećivali regiju i susretali značajne osobe  i  nezavisno jedan od drugog-zabilježili.

Zabilješke o neuhvatljivoj povijesti

Tako je vikont Caix de Saint Aymour posjetio đakovackog biskupa Josipa Juraja Strosmayera, poznatog u razvijenim državama, kao “oca panslavizma”! Geografski novinar Marbeau je također opisao svoj susret s ovom, uvaženom ličnosti ali i o austrijskoj “pacifikaciji”.
Detaljno su izlagali uvjete putovanja, razvoj željeznice i posvetili dugačke tekstove “židovskom pitanju” koje je bilo aktualno i u zapadnoj Europi, njihovog perioda. Osvrti o postojanju islama bili su kratki i sažeti uz posebna objašnjenja tog starokontinetalnog “fenomena”,  o starosjediocima oblasti koji su htjeli sačuvati osobna dobra i povlašteni položaj u BiH. Posebne strane romansiranih izvještaja i zabilješki, posvećene su administraciji  ali i zemljišnom vlasništvu u Slavoniji i Bosni.
Zaključak o vremenu i ljudima tih, nepoznatih krajeva neuhvatljive povijesti, obradio je profesor sa Stare Sorbonne /Paris IV/, Philippe Gelez, specijalist za južnoslavenske zemalje

Knjiga od 280 strana prodaje se po cijeni od 20 eura.

Džana Mujadžić iz Pariza za HOP